מיס פלסטיק: תחרות יופי לנשים שעברו ניתוחים פלסטיים
הן עברו ארבעה, אפילו עשרה ניתוחים פלסטיים, ועוד ידן נטויה • כשחיוך רחב מציף את פניה המעוצבים מחדש, קטפה פנג קיאן, 22, את תואר "מלכת היופי המלאכותי" בתחרות הראשונה מסוגה בעולם שהתקיימה בבייג'ין • "כל הניתוחים היו שווים את הכסף והכאבים", אמרה, "כי עכשיו אני יפה הרבה יותר, וזה משהו שיעזור לי בהמשך"
כשהוכרז שמה של פנג קיאן כמי שזכתה בתחרות היופי בבייג'ין בסוף השבוע שעבר, היא צהלה בשמחה, נופפה לקהל ולא שכחה להודות למנתחים הפלסטיים שהביאוה עד הלום. הצעירה בת ה-22 נבחרה ליפה ביותר מבין 20 מועמדות בזכות ניתוחים קוסמטיים שבהם הוסיפו קפל לעפעפיים שלה, שאבו שומן מאזור הבטן, עיצבו מחדש את עצמות הלחיים, והזריקו בוטוקס ששינה את צורת שרירי הפנים. רק אז היא היתה מוכנה לתחרות היופי הראשונה מסוגה בעולם: "מלכת היופי המלאכותי".
כאן לא היה מקום ליפות טבעיות, כאלה שהיו הילדות הכי יפות בגן. הבמה המפוארת בבייג'ין היתה מלאה בנשים מגיל 17 ועד 62, שיכלו להוכיח במסמכים ואישורים רפואיים שהן סבלו למען אידיאל היופי שלהן. 100 המועמדות, שהגיעו ממלזיה, יפן, דרום-קוריאה, ואפילו ארצות-הברית, היו צריכות להראות שהן לא הגיעו לפלסטיקאי בשביל איזו זריקת בוטוקס בודדת בזווית הפה או הורדת שומה. רק ניתוחים אמיתיים, כאלה שדורשים שבועות של החלמה, הם הקריטריון לקבלה לתחרות.
חלק מהמועמדות עברו ארבעה או חמישה ניתוחים פלסטיים, אבל היו שם גם כאלה שכבר נתקלו בסכין המנתחים עשר פעמים, ועוד ידן נטויה. "אני מקווה שאנשים ילמדו להתייחס לניתוחים פלסטיים כאל דבר טבעי לא פחות מיישור שיניים", אמרה אחת המועמדות במסיבת עיתונאים שנערכה לפני התחרות. העיתונאים והצלמים הרבים שבאו למקום, רצו רק לדעת אם יש לה צלקות מהניתוחים, ואם תהיה מוכנה לחשוף אותן לעיני המצלמות.
בשנים האחרונות יש פריחה עצומה לניתוחים פלסטיים בסין. אחרי עשרות שנים של משטר קומוניסטי קשוח, שהתייחס ליופי כאל משהו שיש להתבייש בו ואל ניתוחים פלסטיים ותחרויות יופי כאל סמל לכל מה שרקוב בחברה המערבית, הסינים מנסים למלא את החסר.
לא מסתירות את החזה
"בימים ההם לא היה דבר כזה שקראו לו יופי", נזכרה שי סאנבה, 54, העומדת בראש מכון הקוסמטיקה "מנג-ני-הואן" בבייג'ין. היא עוד זוכרת את הימים בתקופת המהפכה התרבותית, כששיפשפה נייר קרפ אדום על השפתיים כדי שיהיו אדומות יותר. "מי שהיה לה חזה גדול, התביישה בו וניסתה להסתירו בתוך חזיות זעירות", סיפרה בראיון ל"לוס-אנג'לס טיימס".
ב-2003 חוללה תעשיית הפלסטיקה מהפכה תרבותית משלה, כשמכון קוסמטי גדול בבייג'ין ביצע מהפך מושלם על האו לולו, 24. אחרי 14 ניתוחים בכל הגוף, בעלות של 30 אלף דולר, הפכה לולו לסלבריטי בן-לילה. הפוסטרים שלה קישטו את עמודי השער של המגזינים, היא הופיעה בתוכניות אירוח בטלוויזיה, ובסופו של דבר אף זכתה לתפקיד בדרמה טלוויזיונית בטייוואן.
שנה אחר-כך שוב עלה הנושא לכותרות, והפעם בזכות יאנג יואן, 18, שחשבה שהיא יפה מספיק כדי לזכות בתואר בתחרות "מיס אינטרנשיונל". בעיקר אחרי שהשקיעה 110 אלף יואן (כ-13 אלף דולר) בניתוחים. היא אפילו הצליחה להתברג לקבוצת 30 המועמדות הסופיות, אבל אז פסלו מארגני התוכנית את השתתפותה, כשהתברר שיואן היא לא יפה טבעית.
"זה לא יהיה הוגן כלפי המתחרות שלא שיפרו את יופיין באמצעים מלאכותיים", טענו המארגנים. יואן רתחה, תבעה את המארגנים ודרשה התנצלות פומבית ו-50 אלף יואן פיצויים. בית-המשפט דחה את התביעה, אבל משהו טוב יצא בכל זאת מהעימות הזה: חברת "בייג'ין-ויי-קאלצ'ר", שאירגנה את תחרות "מיס אינטרנשיונל", מיהרה להכריז על תחרות יופי חדשה – "מיס יופי מלאכותי". "אנחנו רוצים לתת לנשים שזכו ליופי מעשה-ידי-אדם הזדמנות להפגין את יופיין, כמו גם כישורים אחרים, ממש כפי שעושים בתחרויות יופי אחרות", אמרה האן וויי, מנכ"ל החברה ויו"ר הוועדה המארגנת, בראיון ל"צ'יינה דיילי".
ויפות "מעשה ידי אדם" יש הרבה מאוד בסין. כיום פועלים במדינה כ-11.2 מיליון מנתחים פלסטיים ב-1.5 מיליון מרפאות. תעשיית הניתוחים הפלסטיים במדינה מגלגלת 20.3 מיליארד דולר בשנה, וגדלה בקצב של 20 אחוז מדי שנה. העלייה ברמת החיים במדינה ופתיחת השערים כלפי המערב, העלו את הדרישה לעיניים עגולות יותר, אף צר יותר וחזה גדול יותר. הלקוחות הנלהבים ביותר הן נשים בשנות ה-20 לחייהן, שמקוות שבעזרת השיפוצים יוכלו לשפר את סיכויי הקריירה שלהן, ובנות 40, שמקוות לשמור על מראן הצעיר. אבל גם גברים מתחילים להיראות יותר ויותר בחדרי ההמתנה במכוני היופי.
גבר שעבר ניתוח
פנג קיאן זכתה להגיע עד לשלב הסופי של התחרות, יחד עם 19 יפהפיות נוספות, ביניהן בלטו ליו יולאן – אישה יפה ומטופחת, בת 62, וליו ז'אוג'ינג, טרנסקסואל - גבר שעבר ניתוח לשינוי מין ושינה את מינו לאישה. המועמדות נבחנו במספר קטגוריות, כמו הופעה בבגד ים, הופעה בשמלת ערב, ראיון אישי וציונים על אישיות ועל כשרונות אמנותיים. בשמלת ערב זהובה, כשכתר פרחים על ראשה וחיוך רחב מציף את פניה המעוצבים מחדש, הודתה קיאן לכל אלה שבחרו בה, והעניקו לה את התואר והפרסים בסך 50 אלף יואן (6,000 דולר).
למקום השני הגיעה זיאנג שואנג, 22, שבעשרה ניתוחים שעשתה הצליחה להרחיב את עיניה, להגדיל את האף והחזה, להצמיד את האוזניים לצידי הראש, לשנות את מבנה הפנים ולהסיר שיער ממקומות לא רצויים בגוף. "אני מקווה שהאירוע יעזור להסיר את הסטיגמה מעל הניתוחים הפלסטיים", אמרה המלכה החדשה, שרוצה בעצמה להיות מנתחת פלסטית. "כל הניתוחים שעברתי היו שווים את הכסף והכאבים, כי עכשיו אני יפה הרבה יותר, וזה משהו שיעזור לי בהמשך הקריירה שלי ובחיים בכלל".