אין כניסה לישראל: חברי "ועדת שאבאס" נותרו בעמאן
שלושה חודשים לאחר מינוי הוועדה שבודקת חשדות לפשעי מלחמה במהלך מבצע "צוק איתן", מנעה ישראל מחבריה השוהים בירדן להיכנס לארץ. ההחלטה הישראלית סופית: לא משתפים פעולה עם הוועדה
הדיפה מדינית: ישראל מנעה מחוקרי "ועדת שאבאס" שבודקת חשדות לפשעי מלחמה במהלך מבצע "צוק איתן" להיכנס לארץ. חברי ועדת האו"ם הנושאת את שמו של יו"ר הוועדה פרופ' וויליאם שאבאס שוהים כעת בעמאן בירת ירדן, וביקשו אישור להיכנס לארץ. ישראל סירבה לבקשה וההחלטה הובילה להודעה שלפיה בירושלים לא משתפים כלל פעולה עם הוועדה. ההחלטה התקבלה בהמלצת שר החוץ אביגדור ליברמן ובאישור ראש הממשלה בנימין נתניהו.
במשרד החוץ ציינו כי "לאור העובדה כי 'ועדת שאבאס' איננה ועדת חקירה אלא ועדה שתוצאותיה ידועות מראש וכל עניינה הוא העמדת פנים כאילו מתבצעת איזושהי חקירה בטרם פרסום המסקנות, הוחלט בדיונים שהתקיימו בנושא בהשתתפות כל הגורמים הרלוונטיים, כי מדינת ישראל לא תשתף פעולה עם הוועדה".
עוד נמסר ממשרד החוץ כי "ההחלטה התקבלה נוכח העוינות האובססיבית של המועצה כלפי ישראל, המנדט החד-צדדי של הוועדה והעמדות המוצהרות של יו"ר הוועדה נגד ישראל ומנהיגיה. בזמן שחמאס שיגר אלפי רקטות לעבר ישראל, קיבלה המועצה לזכויות אדם של האו"ם החלטה שקובעת מראש את 'אשמתה' של ישראל והקימה ועדת חקירה שתשמש חותמת גומי לעמדותיה הידועות".
"ועדת שאבאס" מונתה על ידי מועצת האו"ם לזכויות אדם בז'נבה כדי לחקור את החשדות לפשעי מלחמה שבוצעו לכאור על ידי ישראל וחמאס במהלך ימי הלחימה בקיץ האחרון. ראש הוועדה שאבאס קרא לאחר מינוי הוועדה לישראל לשתף פעולה עם חבריה ודחה את ההאשמו כי הוא אנטי-ישראלי. "אני לא שונא את ישראל", אמר באוגוסט בראיון לאולפן ynet. "אני חבר של ישראל, הייתי בישראל פעמים רבות".
במשרד החוץ בירושלים הגיבו בספקנות כבר לאחר ההודעה על מינוי חברי הוועדה וציינו אז כי "הדו"ח כבר נכתב ורק נקבע מי יחתום עליו". חלק מן הדרג המקצועי במשרד החוץ המליץ לדרג המדיני לאחר המינוי שלא לשתף פעולה עם הוועדה ובכך למנוע ממנה לגיטימציה בינלאומית.
במשרד החוץ סברו כי הוועדה של המועצה לזכויות אדם כבר החליטה למעשה להרשיע את ישראל בדו"ח שתפרסם ולכן יש להתייחס אליה כאל "משחק מכור מראש". גורם בכיר במשרד אמר אז: "גם גולדסטון נעלם, וגם איתו לא שיתפנו פעולה".
ב-11 באוגוסט הודיע האו"ם על מינויו שאבאס הקנדי כראש הוועדה לחקירת האירועים בעזה. שאבאס, פרופסור לדין בינלאומי ומומחה לזכויות אדם ונשיא האיגוד הבינלאומי של חוקרי שואה,
אמר בעבר כי היה מעוניין שראש הממשלה בנימין נתניהו יועמד לדין בהאג. בינואר 2013 אמר שאבאס בוועידה בניו יורק שעסקה בפלסטינים: "האדם שהכי הייתי רוצה לראות בבית הדין הבינלאומי הוא נתניהו". הוא אמר את הדברים כהערת אגב.
במאמר בכתב-עת בענייני משפט כתב שאבאס בדצמבר 2010 שאפשר לראות בנתניהו "האדם בעל הסבירות הגבוהה ביותר לאיים על קיומה של ישראל". זאת, על רקע דברי נתניהו כי "אנו ניצבים בפני שלושה אתגרים אסטרטגיים: תוכנית הגרעין של איראן, רקטות המשוגרות לעברנו ודו"ח גולדסטון".
יצוין כי ישראל החרימה בעבר גם את "ועדת גולדסטון", שמונתה על ידי מועצת האו"ם לזכויות אדם לחקור את מבצע "עופרת יצוקה" ב-2009. גם אז ישראל מנעה מחברי הוועדה להיכנס לארץ.