פיגרתם בתשלום המשכנתא? נסו לפנות לוועדה
לעיתים קורה שאת המשכנתא שלקחנו, אנו מתקשים להחזיר. לפני שהנכס ממומש, כדאי לפנות לוועדה הבין-משרדית. לעיתים לא כדאי להפקיד בקופת גמל באופן קבוע אלא רק בסוף שנה.
כל מי שנטל משכנתא או מתכוון לקחת משכנתא, שכוללת מרכיב של זכאות ממשרד השיכון, כדאי שיהיה מודע לקיומן של ועדות במשרד השיכון, שעשויות לעזור לו אם יקלע לקשיים בהחזרת ההלוואה. כמובן שאין לראות בדברים משום המלצה לפגר בתשלומים, כי בהתחייבויות צריך לעמוד, אך לעיתים אירועים קשים מונעים את האפשרות.
הוועדה הבין-משרדית במשרד השיכון טיפלה אשתקד ב-1,246 מקרים, והחליטה על מחיקת חובות ל-532 מהם, בסכום כולל של 43 מיליון שקל. בנוסף הוחלט על פריסת חובות בהיקף של 53 מיליון שקל.
בעבר, עובדת קיומה של הוועדה הבין-משרדית לא פורסמה ברבים, ולווים שנקלעו לקשיים לרוב לא ידעו כי פתוחה בפניהם אפשרות לפנות אליה. באחרונה חוייבו הבנקים לתת ללווים מידע על קיום הוועדה. מדובר בלווים שהם זכאי משרד השיכון. המידע ניתן להם במסגרת מכתב התראה שנשלח אליהם לפני העמדת יתרת ההלוואה לפירעון ותחילת הליכי מימוש הנכס הממושכן.
בנוסף לוועדה הבין-משרדית יש במשרד השיכון ועדה עליונה, שאליה מגיעים באמצעות הגשת בקשה לבנק. הוועדה העליונה דנה בפריסת חובות משכנתא. אשתקד היא דנה ב-1,146 מקרים, מהם אישרה 738 מקרים.
הוועדה הבין-משרדית משותפת למשרד האוצר, למשרד השיכון ולבנק המסחרי שממנו נלקחה ההלוואה. היא אמורה לטפל בפניות של לווים אשר נקלעו לקשיים ושללא סיוע עלולים למצוא את עצמם ללא דירה או של לווים אשר דירתם כבר מומשה, אך תמורת מכירת הדירה אינה מכסה את כל החוב לבנק.
נציגי משרד האוצר והשיכון בוועדה הם קבועים ונציג הבנק משתנה, לפי התיק.
הוועדה מיועדת ללווים, שמביעים נכונות להגיע להסדר כלשהו לפרעון החוב. היא דנה רק בלווים, שקיבלו הלוואות זכאות מהבנקים והלוואות משלימות, אפילו אם הלוואת הזכאות נמוכה. מי שקיבל הלוואות מכספי הבנק עצמו בלבד ולא מהמדינה אמור לפתור את בעייתו בעצמו ולהגיע להסדר תשלום החוב עם הבנק.
הפנייה לועדה נעשית באמצעות הבנק למשכנתאות. יש להגיש בקשה מנומקת, ולצרף מסמכים הנוגעים למצב הכלכלי. הבנק אמור לרכז את הנתונים.
סמכויות הוועדה רחבות ביותר וההחלטות נעות בין פריסת הפיגורים בהלוואה, פריסת ההלוואה בתנאים נוחים יותר ולתקופה ארוכה יותר, מחיקת החוב כולו או חלקו, במקרים שנותר חוב גם אחרי מימוש הנכס.
צריך סבלנות, להתאמץ לאסוף את כל המסמכים ורצון לפרוס החוב.
בהצלחה.
העמלה שוחקת את החיסכון
משפחות רבות נוהגות לתת הוראת קבע חודשית להפקדה של סכומים קטנים של כ-250-100 שקל בקופת-גמל, או במכשיר השקעה אחר, עבור כל אחד מהילדים. בדרך כלל הבסיס להפקדה היא קצבת הילדים מהביטוח הלאומי. ההרגל לחסוך הוא הרגל טוב, אבל עלות הפעולה הופכת אותה לבלתי כדאית. בהוראת קבע, עמלת השורה בחשבון עבור הפעולה עד 1.14 שקל) שוחקת את הריבית שמקבלים על החיסכון. המשמעות היא, שכאחוז מהסכום שאתם מפקידים בחיסכון משולם כעמלה לבנק, ולמה לכם להגדיל את רווחי
הבנק?
קופות-הגמל פירסמו את התשואות שלהן בשבעת החודשים הראשונים של השנה, והן עומדות על כ-1%-1.5% ריאלי מצטבר בקופות הגדולות. לכם עדיף להפקיד בקופות בהפקדה חד-פעמית פעם בשנה, או לברר בבנק שלכם מאיזה סכום (לדוגמא מ-3500 שקל לחודש) יש פטור מעמלת השורה.