עצות לנוסע הישראלי
על הקשר בין ביל גייטס, ליפסטיק טרי, קופים אדומי ישבן ואיים בודדים. ראיון עם הגב' רונית הרשקוביץ, קונסולית כבוד של טנזניה וזנזיבר
בבניין ברחוב שטריקר 68 בתל אביב מתנוסס דגל אדום ירקרק המבשר על מיקומה של קונסוליה של הרפובליקה של טנזניה וזנזיבר. בשנת 1994 חודשו היחסים הדיפלומטים עם טנזניה והאי זנזיבר. את ה"נישה" הדפלומטית השגרירה ממלאית אזרחית ישראלית תושבת תל אביב בשם רונית הרשקוביץ. מנקודת מבט ישראלית לפחות הבנין ברחוב שטריקר יכול לשמש כשער יציאה מהיר לאי זנזיבר או אל תוך היבשת האפריקנית דרך טנזניה.
מה זה קונסול כבוד? איך הגעת לזה? ומה עושים במסגרת התפקיד הזה?
זהו מינוי דיפלומטי רשמי במסגרתו אני מקדמת את הקשרים בין טנזניה ,זנזיבר וישראל , קשרים מסחריים ופרוייקטים של סיוע בתחומים שונים בשיתוף עם משרד החוץ הישראלי. תחילת הרומן שלי עם טנזניה וזנזיבר היתה לפני כשמונה שנים, כאשר במהלך נסיעת עבודה לאי שכן באוקיינוס ההודי נפגשתי באקראי עם נשיא זנזיבר. מאז התפתחה ביננו ידידות עמוקה ועבודה משותפת בתחומים שונים שהביאה למינוי. אחד ההבטים הפרקטים של התפקיד שלי הנו הנפקת ויזות. קבלת ויזה כבר בישראל חוסכת זמן המתנה מייגע במעברי הגבול בשדה התעופה הקטנטן של זנזיבר. משרד הקונסוליה פתוח לקבלת קהל בימים שני וחמישי בין 9:30 ל12:30 טלפון 03-5460686 .
מה זנזיבר יכולה להציע היום לישראלים?
בכל מדריך טיולים ראוי אפשר למצוא תיאורים מפורטים על ה"מג'יק" של האי הזה. יש כמה נקודות שאני אישית הייתי הולכת עליהן: ראשית כל ישנו עניין התבלינים. זנזיבר הוא אי התבלינים! ציפורן, ווניל, קינמון ועוד רשימה ארוכה של תבלינים, שמנים ופרות טרופיים ייחודיים. שמעת למשל על הליפסטיק טרי? זהו פרי אדום המייצר צבע אדום לאיפור והוא קרוי "הלנקום" הזנזיברי.
מעבר לכך, אם תרשה לי להיות רומנטית מעט, זנזיבר זה אי של ריגושים ורוגע. זנזיברים חמים ואופטימים על רקע צבעים שאין בשום מקום אחר. שילוב של טבע פראי (אלהים כארכיטקט גנים מופלא) זריחות ושקיעות עוצרות נשימה. יש במקום שילוב של היסטוריה , תרבות ארכיטקטורה שווקים ססגוניים חופים לבנים ,יער קופים נדירים ,יער גשם ומנגרובים. זנזיבר שמשה במשך מאות שנים שער הכניסה לאפריקה. שעה טיסה ואתה יכול למצוא עצמך בספארי מרתק מוקף להקות של זברות, גנו, פילים ונמרים...
ובכל זאת, איך אפשר היום להגיע לשם מישראל?
ב-9 לדצמבר(חנוכה) תצא טיסה ראשונה ישירה לזנזיבר מתוך סדרה של טיסות המתוכננות בעונה זו עד חודש אפריל. משך הטיסה הישירה כ-5 שעות בלבד. כיום ניתן להגיע לשם באמצעות חברת אל על המקיימת טיסה פעם בשבוע דרך ניירובי, עם לינת לילה בניירובי והמשך טיסה למחרת בחברת קניה איירווייס לזנזיבר. אפשרות אחרת היא טיסה, אחת שבוע, באמצעות אתיופיאן איירליינס, דרך אדיס אבבה לזנזיבר.
איפה מתגוררים שם? האם יש גם מקומות לתיירים מפונקים?
בשנים האחרונות החלו לבנות בזנזיבר מלונות חדשים ברמות שונות. בכל מקרה מי שמחפש שיש וקריסטלים ולובי מנצנץ - זה לא המקום. בגדול,יש כיום ארבעה-חמישה בתי מלון שמתאימים לתייר המערבי. מאחר ודרוג הכוכבים הקונבנציונאילי לא תופס בזנזיבר חשוב להתייחס למיקום המלון וסגנון המלון: קלאב או מלון שקט? מלון גדול? מלון אקסלוסיבי קטן? קירבה לעיר העתיקה? לאתרי צלילה? וכיו"ב. כל מי שמבקש לנסוע חשוב שיהיה לו אפיון מדויק של מכלול האפשרויות ולאו דווקא נתון יבש של כמה כוכבים המלון.
רק כאנקדוטה, המלון הכי נחשב בזנזיבר נמצא על אי בבעלות פרטית. במקום ישנם 10 מבנים גדולים עשויים קש עם מטה ענקית ומרבצים של כריות ענקיות על החוף. אוכל, משקאות ומעדנים ברמה גבוהה. בחדרים אין טלפון ואין טלוויזיה ואפילו לא מזגן. את מזוג האויר מספקת רוח טבעית ואת הנוף יער קטן בו מצויות איילות. המקום מאכלס את עשירי העולם ומפורסמיו שבאים לשם להתבודד. הנשיא מיטראן היה שם בזהות בדויה וביל גייטס. אם תרצה אי בודד מסוג אחר.