ארה"ב וישראל פורשות מוועידת דרבן
ארצות הברית ומדינות מערב נוספות נכשלו במאמצים בינלאומיים להביא לקבלת הפשרה שגיבשו הנורבגים. התוצאה: פרישה של ארה"ב וישראל. פרס: "השלום הוא שהובס. ישראל איננה מואשמת, האשמים הם אלו שהטילו בה את האשמה" . שר החוץ הבלגי: נשנה את נוסח הודעת הסיכום
ארה"ב הודיעה אמש (יום ב') כי היא פורשת מוועידת דרבן בשל ההחלטות נגד ישראל שעמדו להתקבל בה. ישראל הודיעה כי גם היא פורשת, וזאת בעקבות ההחלטה האמריקנית.
מזכיר המדינה האמריקני קולין פאוול, הסביר את ההחלטה בכך ש"לא נלחמים בגזענות באמצעות ועידות שנוקטות לשון של שנאה כלפי מדינה אחת בלבד. לא ניתן ידנו להשוואת הציונות לגזענות, או להחלטה הרואה בישראל מדינת אפרטהייד".
שר החוץ שמעון פרס, אמר במסיבת עיתונאים שכינס בירושלים, כי הוא מודה למדינות שהתנגדו להחלטות נגד ישראל, ובתוכן מדינות האיחוד האירופי, רוסיה, קנדה ומדינות נוספות מהמזרח הרחוק ומאפריקה. "מדינות אלה הצילו את כבוד העולם מהידרדרות לשפל של שקרים והסתה", אמר פרס והאשים את הליגה הערבית והוועידה האיסלאמית בכך שהן "מגויסות נגד השלום ומביעות תמיכה בטרור".
"דרבן נתנה מופע של האשמות חסרות יסוד. אנחנו לא חשים מובסים, השלום הוא שהובס. ישראל איננה מואשמת, האשמים הם אלו שהטילו בה את האשמה", אמר פרס, שהוסיף כי "האמת תגבר על השנאה, תקוות השלום תכריע את ההסתה, אנחנו נאמנים לאמת שלנו, אנחנו עם שמאחל לשכניו רק שלום ורק חופש".
תגובות בארץ
ראש האופוזיציה, ח"כ יוסי שריד, הודיע כי הוא תומך בהחלטת ישראל לפרוש "בלית ברירה מוועידת דרבן". לדברי שריד, "הוכח כי הוועידה נועדה מלכתחילה לעשות מעשה לינץ' פוליטי בישראל, בציונות וביהדות. העולם הערבי והמוסלמי טעה טעות קשה כאשר סירב לקבל את הצעת הפשרה הנורבגית".
השר לשעבר יוסי ביילין אומר, כי "ההחלטה להחזיר את המשלחת הישראלית מדרבן היא טעות. צעד זה יחליש את עמדתנו, ולא יגביר את אהדת העולם לישראל ולעם היהודי. הדבר הנכון לעשותו הוא להעלות את דרג המשלחת, ולעמוד מול ניסיונות ההתקפה. עם כל ההערכה לצעדה של ארה"ב, היא אינה נמצאת במצבה של מדינת היהודים. עבורנו, הוועידה היא במה להציג את הציונות כתנועה אנטי גזענית, וטעות היא לברוח ממערכה זו".
סיעת 'האיחוד הלאומי-ישראל ביתנו' דרשה מהממשלה "לדון בכשלון ההסברה והמדיניות הישראלית בבמה הבינלאומית, כפי שהתבטאה בוועידת דרבן". כלקח מוועידה זו, דורשת הסיעה "להקים משרד הסברה, אשר ירכז את הפעילות של כל הגורמים הממשלתיים, וכן להגדיל את תקציבי ההסברה ולהקים קרן בינלאומית, שמטרתה להתמודד עם עלילת הדם החדשה, המאיימת לבודד את ישראל ממשפחת העמים".
שר המשפטים, מאיר שטרית, אמר כי "ישראל הייתה צריכה לעזוב את ועידת דרבן כבר ביומה הראשון". שטרית אומר, כי הוא מצפה ששאר מדינות המערב, ובראשן מדינות אירופה, יודיעו לאלתר אף הן על עזיבתן, ו"ישאירו לערבים להתבשל במיץ של עצמם בוועידה הזאת".
ראש הממשלה לשעבר, בנימין נתניהו, אומר כי "עזיבת המשלחת הרשמית מחייבת הימצאותה של משלחת הסברה בדרבן מטעם ישראל, כדי לא להשאיר את הזירה חשופה. המשימה המרכזית אינה מניעת ההחלטות האוטומטיות נגד ישראל, אלא עשיית דה-לגיטימציה להחלטות הללו בדעת הקהל העולמית. כאן הייתה הפקרת זירה, אשר אינה זכורה לי. תארו לכם, שחיים הרצוג, שגריר ישראל באו"ם בשנות ה-70, היה חוזר הביתה במקום לקרוע לגזרים את החלטת האו"ם, המשווה את הציונות לגזענות".
האיחוד האירופי: נשנה את נוסח ההודעה
בדרבן עצמה יימשכו הדיונים שצפויים להסתיים ביום שישי ללא ארה"ב, ישראל ומדינות נוספות שעשויות לפרוש, ונראה כי החלטות הסיום יתקפו את ישראל בצורה חסרת תקדים.
דרום אפריקה, המדינה המארחת את ועידת דרבן, מסרה כי היא "רואה בהחלטת ארה"ב או כל מדינה אחרת לפרוש, כמצערת ומיותרת".
מזכ"ל האו"ם, קופי אנאן, הביע צער על החלטתה של ארה"ב, ואמר כי היה מעדיף שהמשלחת האמריקנית "תישאר בוועידה ותילחם על עמדותיה". "סוגיית הגזענות קיימת בכל החברות, ומן הראוי לדון בה במשותף. מובן שישנם חילוקי דעות בנושא, אך מטרת הוועידה היא לעסוק בקורבנות. אני מסכים עם שר החוץ פאוול, אשר אמר כי אין להאשים מדינה אחת או אזור אחד בלבד בתופעת הגזענות", דברי אנאן.
שר החוץ של בלגיה, לואי מישל, הודיע לאחר פרישת ארה"ב וישראל, כי משלחת האיחוד האירופי לוועידה, רוצה לשכתב מחדש את ניסוח הודעת הסיכום על ישראל והמצב במזרח-התיכון. השר לא ציין באילו צעדים תנקוט המשלחת, במקרה שההודעה לא תשונה.
קנדה הודיעה כי לעת עתה גם היא אינה פורשת מהוועידה, אולם שר בממשלת קנדה הודיע כי: "אנו נמשיך בדיאלוג, אלא אם כן נראה כי לא ניתן להגיע לתוצאות מספקות".
השר הפלסטיני, סאיב עריקאת, הביע צער על החלטת ארה"ב לפרוש ואמר: "על ארה"ב להתמקד בדרכים לעצור את פעולות ישראל נגד הפלסטינים, ולא בשפה שבה מתוארות אותן פעולות. יש לזכור, שישראל היא המדינה האחרונה בעולם הנוהגת ככובש".
מהמשלחת הפלסטינית בדרבן נמסר, כי "המשלחות הערביות נהגו באחריות, אולם האמריקנים סירבו להתפשר ולגלות גמישות. ייתכן שהדבר נובע מאי רצונה של ארה"ב
להתמודד עם בעיותיה שלה, הנוגעות לעבדות ביבשת אמריקה".
קודם לכן אמר ראש המשלחת הישראלית לוועידה, מרדכי ידיד, כי הפלסטינים ובעלי בריתם הערבים בוועידה, מכחישים את זכותה של ישראל להתקיים. "בוועידה זו אנו עדים לניסיון נבזי לעשות הכללות על השואה ולהמעיט בערכה, לרוקן מתוכן את משמעותה כאירוע היסטורי יוצא דופן המעביר לאנושות מסר ברור וחיובי", אמר ידיד בנאום שנשא בפני באי הוועידה.
"האם אחת המדינות שנטלה חלק במעשה התועבה הזה עצרה לרגע כדי לבחון מה קורה בשטחה? כדי לחשוב על מצבם של יהודים ושל מיעוטים אחרים בתחומן? מדינות אלה רוצות שנאמין כי הן אינן אנטי-ציוניות, שהן אינן אנטישמיות, אך השקר הזה נחשף שוב פעם מחדש", אמר ידיד.
"מתיחת ביקורת על מדיניותה של ממשלת ישראל היא דבר לגיטימי ואף חיוני. בהיותה מדינה דמוקרטית, ישראלים רבים נוהגים לעשות זאת. אולם יש הבדל עצום בין למתוח ביקורת על מדינה לבין להכחיש את זכותה להתקיים. האנטי-ציונות, דחיית זכותם האלמנטרית של יהודים למולדת, אינה אלא אנטישמיות", הוסיף ידיד.
בדבריו ניסה ידיד לעקור מהסכסוך הישראלי-פלסטיני את המימד הגזעני. "הסכסוך בינינו לבין שכנינו הפלסטינים אינו על ענייני גזע, ועל-כן אין לו מקום בוועידה זו. הסכסוך הוא מדיני וטריטוריאלי, ובהיותו כך ניתן לפתור אותו כדי לשים-קץ לסבל ולהביא שלום וביטחון לעם הישראלי ולעם הפלסטיני. הדרך לפתרון כזה ברורה: הפסקה מיידית של האלימות והטרור וחידוש המשא ומתן, כפי שהמליץ דו"ח מיטשל שנתקבל בחיוב על-ידי שני הצדדים", סיכם ידיד.