שתף קטע נבחר
 

פיפי ולישון

השינה חשובה ביותר לחיי בני האדם. במהלכה הגוף נח ומחדש אנרגיות והנפש מעבדת את מאורעות היום. כדי שהורים יוכלו להנחיל לילדיהם הרגלי שינה טובים, עליהם ללמוד את הצרכים המשתנים של הילדים בגילאים השונים. מדריך להורה טרוט-העיניים

שני ספרים חדשים, מתוקים להפליא, לענייני ילדים שלא רוצים/לא מצליחים לישון, יצאו לאור בזמן האחרון. האחד, "הילדון שלא רצה לישון", של הלן קופר (יבנה) על ילדון שלא רוצה לישון ומנסה לעורר את כל הצעצועים העייפים שלו שישתפו איתו פעולה. השני, "אני רוצה לישון", של כריסטין דאוניה (עם עובד), מספר על מרמיטה קטנה ועייפה, אן-סופי, שכולם מפריעים לה לישון, ובסוף, כשהיא כבר מצליחה להירדם, היא נוחרת, ומפריעה לשינה של חברתה מארי-שרלוט. הספר, "הילדון שלא רצה לישון", עבד אצל סרבנית השינה הקטנה בבית ממש כמו גלולת שינה. "אני רוצה לישון" עורר חיוכים, ונבחר כספר חמוד מאוד שלא לשעת שינה. שינה היא פעילות חשובה ביותר לחיי בני האדם. במהלכה הגוף שלנו נח ומחדש אנרגיות, והנפש שלנו מעבדת, באמצעות חלומות, את מאורעות היום, כך שהיא חשובה גם לרווחה הנפשית. שינה טובה קשורה, במצבים הנורמליים, בהרגלי שינה טובים, הרגלים שלרוב מונחלים לילדים על-ידי הוריהם. כדי שהורים יוכלו להנחיל לילדיהם הרגלים כאלה, עליהם ללמוד את הצרכים המשתנים של הילדים בגילאים השונים. לפני שקוראים את המדריך לצורכי השינה המשתנים של ילדים, חשוב לזכור שכל ילד הוא אינדיבידואל עם צרכים שונים. יש ילדים אקטיביים מאוד שזקוקים למעט שעות שינה, וניסיון לכפות עליהם שעות שמתאימות לנורמה כזאת או אחרת עלול רק לפגוע בהם.

לא אירוע ספונטני

להלן מורה נבוכים להורים מותשים. יילודים ישנים בדרך-כלל בין 16-19 שעות ביום, ומתעוררים כל שעתיים-שלוש להנקה או להאכלה מבקבוק. כיוון שהרעב מעיר אותם, הם בדרך-כלל לא ישנים יותר מ-4-5 שעות ברציפות. אף שהמצב לא שכיח, יש יילודים שישנים גם 8-10 שעות, אך כל זמן שהם בריאים ומתפתחים כצפוי, לא צריך לראות בכך בעיה. אם, לעומת זאת, הילד לא מתעורר מספיק וכתוצאה מכך לא עולה במשקל, בדרך-כלל מייעצים להורים להעיר אותו כל שעתיים-שלוש. תינוקות בני שלושה חודשים ישנים בדרך כלל בין 13-15 שעות ביום. חמש שעות מתוך אותן שעות יהיו במשך היום, והשאר - בלילה. סביר גם שהתינוק יתעורר פעם-פעמיים במהלך שנת הלילה. מומלץ לא להפוך את ההשכמה הספונטנית לאירוע מרגש שלאחריו יהיה קשה לתינוק להירדם שוב. מומחים מייעצים להרגיע את התינוק המתעורר במטרה להחזירו לשינה. מגע, או נענוע, בדרך-כלל מועילים. אם חיוני להחליף לתינוק חיתול, מומלץ למלא את המשימה בשקט ובזריזות, בלי להדליק אורות, לדבר עם התינוק או לשחק אתו. כך התינוק לומד ששום דבר מרגש לא מתרחש במהלך הלילה, וששיחות ומשחקים מתרחשים רק במהלך היום. לתינוקות אין העדפה לשינה בלילה או ביום, ומי שמכניס אותם לשגרת שינה בלילה אלו ההורים. פעוטות בני 6-12 חודשים זקוקים בדרך כלל ל-12-14 שעות שינה ביום. אם הם עדיין מתעוררים בלילה, חשוב לבדוק מה מפריע להם. אם הכל תקין, ממליצים מומחים על שיטת "חמש הדקות": אפשר להניח לתינוק לבכות, בהנחה שאחרי חמש דקות הוא יירגע ויירדם. אם לא - על ההורים לחזור להרגיעו, ושוב להניח לו לחמש דקות וחוזר חלילה. בעיני אחרים, כמו גם בעיני הכותבת, שיטת ה"בכה ככל יכולתך", היא מכניסטית ולא מתאימה לתינוקות אנושיים. מה שאפשר לעשות במקום להשאיר את התינוק לבדו לזמנים קצובים ׁ מה שבטח יעשה ממנו ילד יותר "יעיל" ו"ידידותי למשתמש", אבל ספק רב אם יגרום לו להיות שמח בחלקו - הוא לעסות את גבו, ללחוש לו ברכות שיר ערש ולעשות כל מה ששקט, רגוע, ומאשר לתינוק שאתם אתו. בגיל הזה התינוקות יכולים להתחיל להסתגל לאובייקט-מעבר כמו דובי, סמרטוטי, שמיכי וכו', אובייקטים נעימים ומרגיעים, אתם יהיה להם קל יותר להירדם.

זקוקים ליד מלטפת

פעוטות בני שנה עד שלוש ישנים בממוצע 10-12 שעות ביממה. בדרך-כלל מומלץ ליצור שיגרת שינה, הכוללת טקסים׃" זהים ככל האפשר, שיאפשרו לילד לזהות שהגיע זמן שינה. משך השגרה המומלצת ׁ בין 15-30 דקות. היא מתחילה לאחר הרחצה וארוחת הערב, ויכולה לכלול משחק רגוע, קריאת ספר, או האזנה למוסיקה שלווה, וכיסוי הפעוט במיטה יחד עם האובייקט שהוא קשור אליו. ילדים בני שלוש עד שש זקוקים בדרך-כלל ל-10-12 שעות שינה ביממה. בשנים האלה הילד בדרך-כלל כבר פיתח דפוסי שינה, ושיגרת השינה אמורה כבר להיות מוכרת לו. יחד עם זאת חשוב לזכור שבגיל הזה ילדים חווים סיוטים וביעותי לילה, ואם ילד מתעורר בבהלה, הוא זקוק למבוגר שינחם וירגיע אותו. בדרך-כלל לא מומלץ לשאול את הילד מה חלם, כיוון שהוא לא ממש ער. מומלץ פשוט לשבת לידו, ללטף ולהרגיע. רוב הילדים לא זוכרים את הסיוט ביום שלמחרת, ואם כן, אפשר אז להקשיב לחלומות שלהם.

ילדים בגיל בית-הספר היסודי זקוקים ל 10- שעות שינה בממוצע ביממה. כשמחליטים על שעת השינה שלהם, כדאי לחשב אותה על-פי השעה הנוחה להשכמה בבוקר שתעשה את הפעילויות של הבוקר נינוחות ורגועות. לנסות להעיר ילד עייף ולדרוש ממנו שיעשה את כל הפעילויות הנדרשות בבוקר - רחצה, אכילה, הליכה לבית-הספר, לימודים ועוד - עלול להיות גיהינום גם לילד וגם להורים. לעומת זאת, ילד שישן טוב בלילה מרגיש יותר רגוע ושליו במשך היום. גם אם בתיאוריה אנחנו יודעים כמה שעות שינה הילדים שלנו צריכים, לא תמיד אנחנו עושים את מה שנדרש כדי להנחיל להם שיגרת שינה בריאה. מחקר שערך פרופ' אבי שדה מאוניברסיטת תל-אביב מצא שילדים בכיתה ו' בארץ ישנים מעט כל-כך במהלך שבוע הלימודים, עד שהם מגיעים למצבי נמנום במהלך היום, הפוגעים ביכולתם להקשיב וללמוד. אף שהם נדרשים לקום באותה שעה בבוקר לבית-הספר, ילדים מכיתה ב' ועד כיתה ו' נרדמים בשעות מאוחרות יותר ויותר. המחקר מדגיש שדפוסי השינה של הילדים שלנו (ובכך כנראה גם אנחנו (אשמים... לא מתאימים לצרכים הביולוגיים שלהם ומסכנים אותם בחסכים קשים בשינה, המשפיעים גם על הגוף וגם על הנפש.
אולי בפעם הבאה שאנחנו מרשים לילדים להישאר ערים עד 11 בלילה, כי הגענו הביתה רק בתשע ובכל זאת אנחנו רוצים להיות איתם קצת, נחשוב על האפקט המצטבר של החסך שלהם בשעות שינה, ונעשה מאמץ להגיע מוקדם יותר הביתה, כדי שהילדים יוכלו ללכת לישון בשעה סבירה לסדר היום שלהם.

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
שיישנו בלילה...
... כדי שלא ירדמו ביום
מומלצים