"אני גאה בתגובה של הניו-יורקרים - כולם יותר נחמדים"
כך אמר ל-ynet בראיון מיוחד ראש עיריית ניו-יורק לשעבר, אד קוץ'. הוא העריך כי התגובה האמריקנית תגיע תוך מספר ימים ושיבח את מנהיגותו של הנשיא ג'ורג' בוש
אד קוץ' נולד ברובע הברונקס לפני 76 שנים. מאז הוא חי בניו-יורק. בין השנים 1989-1978 כיהן קוץ' כראש העיר. ועדיין, למרות שדייויד דינקנס ורודי ג'וליאני שהחליפו אותו זכו לפופולריות לא מבוטלת, קוץ' היה נשאר "המייר", ראש העיר האולטימטיבי, משהו כמו טדי קולק בירושלים. חוץ מוודי אלן אולי, קוץ' הוא האיש המזוהה ביותר עם ניו-יורק.
בבוקרו של יום שלישי בשבוע שעבר הגיע קוץ' כרגיל למשרדו שברחוב מספר 53, מרחק של קילומטרים אחדים מבנייני התאומים. את הבשורה על הטרגדיה האיומה שמע לראשונה מהמזכירה שנכנסה בבהלה לחדרו.
"הטלוויזיה נפלה אז התחלנו להקשיב לרדיו", משחזר קוץ' בראיון מיוחד ל-ynet"ואז חזרה הטלוויזיה וראינו בשידור ישיר את המטוס השני מתרסק. זה היה נורא, האנשים פשוט התחילו לבכות".
מאז ומעולם, ולבטח בתקופתו של קוץ', נחשבה ניו-יורק למקום קשוח למדי, בוודאי בסטנדרטים אמריקניים. אבל עכשיו, מספר קוץ', האסון שינה הכל.
"זה לא יאמן, אני ממש גאה בתגובה של הניו-יורקרים, כולם הרבה יותר נחמדים ועוזרים אחד לשני בכל דרך אפשרית. תושבי העיר הזאת התגלו במיטבם. יש לנו אלפי פצועים, 5,000 נעדרים שגופות רבים מהם לא יימצאו. מספר ההרוגים לדעתי יהיה אפילו גבוה יותר, ובכל זאת רוחנו לא נשברה", ציין קוץ'.
קוץ', איש המפלגה הדמוקרטית, גילה תמיכה מפתיעה בממשל הרופבליקני. בישראל אולי אוהבים ללגלג על בוש ג'וניור, אבל אצלנו אומר קוץ', כולם מאחוריו. "המנהיגות שלו מאוד אפקטיבית, וזה בדיוק מה שאנחנו צריכים. הביקורת עליו היא בולשיט. גם צי'ייני וג'וליאני עושים עבודה מצויינת"
לקוץ' אין ספק באשר לתגובה האמריקנית הצפויה לפיגועים. "תוך ימים אחדים נפציץ באפגניסטאן ובעיראק", הוא אומר, "אנחנו צריכים לפנות לכל המדינות שתומכות בטרור ולומר להן: 'אנחנו יודעים שנמצאים אצלכם הטרוריסטים האלה, יש לכן חמישה ימים להסגיר אותם לידינו, אם זה לא יקרה, כדאי שתפנו את האזרחים מהערים הגדולות שלכם'".
קוץ' אינו סבור שפעולות תוקפניות שכאלה יצטיירו כמאבק של העולם המערבי נגד האיסלאם. "הטרור הפונדמנטליסטי אינו שונא רק את ארה"ב, הוא שונא את כל המשטרים הדמוקרטיים וגם את כל המשטרים החילוניים כמו אלה שבירדן או במצרים. המאבק הוא נגד הטרור לא נגד האיסלאם".
לדברי קוץ', גם היחס לערפאת ישתנה מעתה. "ערפאת תמיד חשב שזה לגיטמי להשתמש בטרור כמכשיר מדיני, מה שקרה יפחית את האהדה כלפיו, אבל גם ככה היא לא הייתה רבה. צריך לזכור שבוש סירב עד עתה להזמין אותו לבית הלבן, תראה לי נשיאים אחרים שהיו עושים את זה? אני מאוד מרוצה מהתמיכה של בוש בישראל, וחבל לי רק שהקהילה היהודית לא עומדת מאחוריו מספיק".
אחת ההשוואות המיידיות שנעשו אחרי הפיגוע במגדלי התאומים, הייתה למתקפה היפנית בפרל הרבור, שגררה את ארה"ב כמעט בעל כורחה למלחמת העולם השנייה. קוץ', חייל לשעבר שהשתתף במלחמה ההיא, חושב שכמו אז, גם הפעם משמעות ההתקפה היא אחת - "מלחמה".
לדבריו, "עכשיו ברור לכולם שהגיע הזמן שנעשה את מה שהיינו צריכים לעשות מזמן, וזה לתקוף את המדינות שנותנות חסות לטרור".