מקורות ביטחוניים: "שורת כשלים איפשרה את הרצח"
גורמי ביטחון אומרים ל-ynet כי רצח זאבי חושף שורת בעיות בנהלי האבטחה: השב"כ לא הצמיד לשר מאבטח בשל סירובו של השר. בנוסף: קציני הביטחון במלונות שבהם ישנים אח"מים לא תודרכו על ידי השב"כ באופן קבוע. עובדים בבתי המלון לא נדרשו לעבור תחקיר ביטחוני
רציחתו של רחבעם זאבי חשפה בעיות רבות במערך האבטחה של שרים בישראל. ראש השב"כ אבי דיכטר הודיע על הקמת ועדת חקירה (ראה ידיעה נפרדת בקישורים מימין), אבל הכשלים כבר צצים.
מקורות ביטחוניים מסמנים כמה נקודות בעייתיות: הראשונה - לשר לא הוצמד מאבטח למרות ההתרעות הכלליות על כוונה לפגוע במנהיגים ישראלים, בין השאר בגלל שזאבי לא רצה מאבטח צמוד. בעיה נוספת: למודיעין לא היתה התרעה נקודתית על הכוונה לפגוע בזאבי, זאת למרות שפעילים רבים בחזית העממית נעצרו באחרונה ונחקרו על ידי ישראל. שלישית: האבטחה בבית המלון עצמו לא היתה מספקת ואפשרה לרוצחים לאסוף מודיעין על הרגליו של זאבי, לבצע את הרצח ולהימלט.
"אי אפשר להכריח"
מקורות ביטחוניים ששוחחו עם ynet אמרו כי בכל הנוגע להשגת מודיעין "או שיש לך מידע או שלא ואין הרבה מה לבדוק פה". ביחס לעובדה שלזאבי לא הוצמד מאבטח, הם אמרו כי הסיבות לכך משולבות: מדיניות כללית שלא קבעה כי כל שר זקוק למאבטח וסירובו של זאבי עצמו להסתובב עם מאבטח צמוד, גם כשהשב"כ רצה בזאת.
גורמים ביטחוניים אומרים כי היחידה לאבטחת אישים המליצה פעמים רבות לאבטח את השר זאבי, ואולם הוא סירב בכל תוקף לקבל אבטחה ולשתף פעולה עם היחידה לאבטחת אישים. הגורמים אמרו כי השב"כ פנה לדרגים הגבוהים ביותר, ואולם הדבר לא עזר. "בסופו של דבר השב"כ לא יכול להכריח שר להיות מאובטח".
בכיר לשעבר בשב"כ אמר ל-ynet כי השר זאבי נחשב ל"קליינט בעייתי" מבחינת היחידה לאבטחת אישים. למרות זאת, משוכנע הבכיר כי לו היו לגורמי הביטחון בישראל התרעות קונקרטיות ומיידיות בדבר איומים על חייו של זאבי, היה השב"כ מצמיד לו אבטחה צמודה "על אפו ועל חמתו".
סוגיה דומה עלתה בעבר לדיון בשב"כ לאחר רצח רבין. ראש הממשלה הנרצח לא לבש שכפ"ץ למרות בקשות השב"כ, וביחידה לאבטחת אישים הפיקו את הלקחים ונהגו במקרים רבים לכפות על אישים מאובטחים את הוראותיהם, גם בניגוד לרצונם.
"הרבה אישים - מעט מאבטחים"
לדברי הבכיר לשעבר "הבעיה היא לא את מי לאבטח, אלא את מי לא לאבטח. הרשימה של האנשים שמומלץ להצמיד להם אבטחה צמודה גדולה מאוד, ואנחנו בודקים כל פעם בנפרד את מי לאבטח ובאיזו רמה". ברשימה של היחידה לאבטחת אישים כלולים, בנוסף לראש הממשלה, שר החוץ, שר הביטחון ושרים נוספים, גם "לשעברים". לדברי הבכיר, "קשה ליחידה להתמודד עם רשימה גדולה כל כך".
"ראש הממשלה הוא המשימה המרכזית של היחידה לאבטחת אישים", מסביר הבכיר. "כל האישים האחרים מקבלים אבטחה לפי הסיכונים האורבים להם".
הבכיר טוען כי היחידה לאבטחת אישים בוחנת מידי יום את לוח הזמנים של השרים, שומרת על קשר עם הנהגים שלהם ועם קציני הביטחון של המשרדים הממשלתיים. "אנחנו בודקים כל יום לאן נוסע השר, היכן מתבצעים הסיורים שלו ומה הסכנות האורבות לו. על-פי זה אנחנו מחליטים איזה שר או איזו אישיות לאבטח מידי יום. יכול לקרות מצב ששר יקבל אבטחה אישית ליום אחד או לכמה ימים, תלוי מה הוא עושה ואיפה".
מי אחראי לביטחון במלון
אחת הנקודות המרכזיות עליהם מצביעים גורמי ביטחון היא שמלון "הייאט" שבו נרצח השר זאבי היה למעשה בית מגוריו הקבוע, ולכן היה צורך לדאוג בו לאבטחה ברמה כלשהי. במלון עבדו פלסטינים רבים ממזרח ירושלים, והמשטרה בודקת חשד כי כמה מהם היו מעורבים ברצח.
בכיר לשעבר ביחידה לאבטחת אישים אומר ל-ynet כי בתי המלון הם "חור אבטחתי". האחריות לביטחונם של האחמ"ים מסורה בידי השב"כ, אבל את קציני הביטחון של בתי המלון מתדרכים אנשי משטרה. לדבריו, שירות הביטחון הכללי אינו מעביר הנחיות ביטחוניות ולא מתדרך באופן קבוע את קציני הביטחון במלונות בהם נוהגים לשהות אח"מים ואין לו כל קשר לסידורי האבטחה הנהוגים במלונות בישראל.
הבכיר לשעבר ביחידה לאבטחת אישים, שפרש מהשירות לפני זמן לא רב, אמר כי השב"כ מתדרך את קציני הביטחון של בתי המלון רק באירועים מיוחדים בהם משתתפים אישים המאובטחים על-ידי היחידה לאבטחת אישים.
"במלונות כמו הייאט ואחרים מתאכסנים הרבה מאוד פעמים אח"מים. ברגע שהמחבלים סימנו את זאבי והחליטו להרוג אותו, אז התחילה הבעיה. הייאט לא יוצא דופן בקרבתו למזרח ירושלים וגם במלונות אחרים יש בעיות דומות", דברי הבכיר.
טוביה לבנה, ששימש בשנות השמונים כראש היחידה לאבטחת אישים ומנהל חברת אבטחה פרטית בהווה, חיזק את דברי הבכיר. הוא אישר כי בתי המלון בישראל אינם מאובטחים בצורה מקצועית. "אין בדיקות מיוחדות מעבר לבדיקות השגרתיות בתיקים", הוא אומר ומוסיף: "אם המאבטח ימצא נשק בתיק אז הוא יבקש רשיון. אבל אין לו כל דרך לדעת שהצמדת אקדח לרגל. אף אחד לא ישים לב לזה".
בכיר במשטרה אומר ל-ynet כי הנוהל קובע קציני הביטחון של כל מלון אחראים לבדוק את העובדים מבחינה ביטחונית. "אם אדם מסויים הוא בעייתי או חשוד, הקב"ט צריך לפנות לשירותי הביטחון לקבל עליו מידע לפני שהוא יקבל אותו לעבודה". עם זאת, הוא אמר כי אין הנחיה ברורה לפיה כל אדם שעובד במלון צריך לעבור תחקיר ביטחוני על ידי הקב"ט של המלון.