שתף קטע נבחר

 

מתחרות מיקרוסופט: "הפקרות משפטית"

המדינות התובעות יחליטו עד יום ג' אם להצטרף להסדר או להמשיך במשפט. עיקרי ההסדר

מיקרוסופט ומשרד המשפטים הכריזו רשמית ביום ו' כי הגיעו להסדר שמסיים את הסכסוך המשפטי ביניהם (ראו כתבה תחת הקישורים מימין). עם זאת, 18 המדינות שהיו שותפות לתביעה במשפט ההגבלים העסקיים נגד מיקרוסופט בשלוש שנים וחצי האחרונות סירבו לחתום על ההסכם והן עדיין שוקלות את עמדתן.
שופטת בית המשפט המחוזי, קולין קולאר-קוטלי, העניקה למדינות התובעות ארכה עד יום ג' כדי להחליט אם ברצונן לחתום על ההסדר. עם זאת, מיקרוסופט ומשרד המשפטים האמריקני כבר הודיעו כי הם מתכוונים להתחיל ליישם את תנאי ההסדר תוך 45 יום, ללא קשר למעמדו המשפטי של ההסכם.

הממשל רוצה, המדינות מעקמות אף

השותפים להסכם הודיעו ביום ו', כי הם מקווים שההסדר יתרום ליציבות בשוק בתקופה הכלכלית הקודרת הנוכחית, כאשר הכלכלה בתהליכי האטה ומכירות המחשבים האישיים בשפל. התובע הכללי של ארה"ב, ג'ון אשקרופט, כינה את ההסכם "היסטורי" ואמר כי הוא "ישים קץ להתנהגות הבלתי חוקית של מיקרוסופט וימריץ את השוק".
"ההסכם יקדם חדשנות, יספק לצרכנים אפשרויות בחירה ויגביר הוודאות בשוק", אמר צ'ארלס ג'יימס, עוזר לתובע הכללי לענייני הגבלים עסקיים. ג'יימס אמר כי הוא מקווה שהמדינות התובעות יצטרפו להסדר מאחר ש"די ברור שהוא לטובת האינטרס הציבורי".
יו"ר מיקרוסופט, ביל גייטס, אמר כי מדובר בהסכם סביר, שתואם לאינטרסים של הצרכנים ופועל לטובת הכלכלה. "אנחנו מקבלים על עצמנו מגבלות נרחבות", אמר גייטס במסיבת עיתונאים שכינסה מיקרוסופט ביום ו'.
למרות זאת, המדינות התובעות רחוקות מלהיות משוכנעות. תום מילר, התובע הכללי הדומיננטי של מדינת איווה ומתאם הפעולות של המדינות התובעות, אמר כי 18 המדינות סירבו לחתום על ההסכם ביום ו' "משום שאנחנו מאמינים שנחוצה בחינה מלאה ומדוקדקת של ההסכם".

סעיפי ההסכם העיקריים הם אלה:

1. שולחן העבודה של Windows אינו עוד נחלתה הבלעדית של מיקרוסופט.
יצרני המחשבים יוכלו להציב תוכנות של מתחרות מיקרוסופט על שולחן העבודה של Windows, ולשלבן כתוכנות ברירת מחדל בתוך תפריטי מערכת ההפעלה מבלי שמיקרוסופט תוכל לחייב אותן להוסיף גם את תוכנותיה ומבלי שהדבר יתנקם בהן.
למשל, היצרנים יכולים להוסיף לשולחן העבודה את דפדפן האינטרנט "נטסקייפ" (שמתחרה באינטרנט אקספלורר), את תוכנת המסרים המידיים "יאהו! מסנג'ר" (שמתחרה ב-Windows Messenger של מיקרוסופט) או את תוכנת נגן המדיה של Real (שמתחרה בתוכנת נגן המדיה 8). עם זאת, מיקרוסופט תוכל להמשיך לשלב את התוכנות שלה בתוך Windows.
2. מיקרוסופט תחשוף מידע טכני
מיקרוסופט מחויבת לאפשר ליצרני תוכנה ולמתחרותיה לגשת למידע טכני שקשור ב-Windows ובדפדפן אינטרנט אקספלורר. עם זאת, רדמונד לא חויבה לחשוף את המפרט הטכני השלם של קוד המקור של Windows.
3. איסור על בלעדיות ב-Windows
ההסכם מונע ממיקרוסופט לחתום על הסכמי בלעדיות עם יצרני המחשבים שיאסרו עליהם לשלב תוכנות מתחרות ב-Windows.
4. הסכם לחמש שנים ופאנל מפקח
תוקפו של ההסכם פג חמש שנים לאחר חתימתו, אך ניתן להאריך את פרק זמן זה בשנתיים נוספות, אם שופט יפסוק שמיקרוסופט הפרה את תנאי ההסכם. פאנל עצמאי ובו שלושה חברים שיועבקו במשרה מלאה יפקח על מימוש ההסכם. אחד החברים ייבחר על ידי מיקרוסופט, השני ימונה על ידי הממשל ושני החברים האלה יסכימו ביניהם על מינוי חבר נוסף.
כדי להבטיח שמיקרוסופט תציית לתנאי ההסכם, החברה מחויבת להציג מסמכים פנימיים, תיעודים פיננסיים ותכתובות לעיון הפאנל.
בסמכות הפאנל לחקור תלונות שיגישו אחד מן הצדדים להסכם או גורמי צד שלישי ויפקח על ביצוע ההסכם, אך אין לו סמכות ביצועית ואינו יכול למסור את ממצאיו לאיש אלא למיקרוסופט ולממשל.
5. אין הגבלות על שילוב תוכנות חדשות ב-Windows
מיקרוסופט חופשיה לשלב כל תוכנה חדשה במערכת ההפעלה Windows.

עדיפה ציפור אחת ביד

מילר אמר כי השגת ההסכם מהווה התקדמות מסוימת, אך המדינות התובעות כלל אינן בטוחות שההסדר ימנע ממיקרוסופט למחוץ את מתחרותיה גם בעתיד. 18 המדינות נתונות כעת בלחצי הממשל שדוחק בהן להצטרף להסדר. מומחים משפטיים סבורים כי אם יחליטו כל המדינות או חלקן להתנגד להסכם ולהמשיך את המהלכים המשפטיים נגד מיקרוסופט לבדן צפויה להן דרך לא קלה.
אחד השיקולים שעשוי להטות את הכף הוא השיקול הכספי והתקציב הדרוש למדינות כדי להמשיך במאבק המשפטי במיקרוסופט, על רקע העמקת ההאטה הכלכלית ומגמת הקיצוץ בתקציבי המדינות בארה"ב.
יתר על כן, גם אם ימשיכו המדינות במאבק עצמאי נגד מיקרוסופט, אין כל ודאות שיצליחו להשיג הסדר טוב יותר בבית המשפט. לראיה, תנאי ההסדר הנוכחיים גרועים יותר, מבחינת המדינות התובעות, מפשרה שגיבש השופט ריצ'ארד פוזנר, שמונה לתווך בין הצדדים בשנה שעברה. המדינות התובעות פוצצו אז את ההסכם המתגבש בטענה כי אינו מרחיק לכת די הצורך. כמה מפרקליטי המדינות המובילים את צוות התביעה רמזו ביום ו' כי למרות חסרונות ההסדר הנוכחי הם נוטים לקבלו.
בניגוד למילר, תובעים כלליים של מדינות אחרות, בהם ביל לוקייר, התובע הכללי של קליפורניה, גילו יחס ביקורתי יותר כלפי ההסכם. עמדתו של לוקלייר חשובה במיוחד משום שקליפורניה היא מדינת מפתח בתביעה, ואחת מן הבודדות שעשירה דיה כדי להוביל מאבק משפטי נפרד נגד מיקרוסופט.

"הפקרות משפטית"

התומכות הנלהבות ביותר בהמשך המאבק המשפטי של המדינות התובעות במיקרוסופט הן, כמובן, המתחרות של מיקרוסופט. אלה טוענות כי ההסכם רע ואינו כולל עונש הולם להתנהגותה האנטי-תחרותית של מיקרוסופט וכי רדמונד לא תתקשה לחמוק מביצועו.
"ההסכם הזה יזיק לכלכלה שממילא שוקעת במיתון", אמר סקוט מקינלי, יו"ר "סאן מיקרוסיסטמס" ומנכ"לה. "ההסכם הזה מקדם הפקרות משפטית בזירה הכלכלית".
המתחרות של מיקרוסופט, כמו גם ארגוני צרכנות, טוענים כי ההסכם מטיל את עיקר האחריות להיווצרות תחרות חופשית בשוק על הכתפיים הצרות של יצרני המחשבים. כלומר, הנחת היסוד בבסיס ההסדר היא כי התחרות תגבר אם יצרני המחשבים יוסיפו תוכנות שמתחרות בתוכנות מיקרוסופט בשלחן העבודה של Windows.
עם זאת, אין כל ודאות כי יצרני המחשבים יבחרו לפעול לטובת הצרכנים בניגוד לאינטרסים מובהקים של מיקרוסופט, שותפתם, בייחוד כאשר ההסכם מתיר למיקרוסופט להציע הנחות ליצרני המחשבים כדי שירכשו את Windows עם התוכנות שלה ולא של המתחרות.
לדעת מקינלי, ההסכם הזה יוביל לכך שמה שהיה הוא שיהיה: מיקרוסופט תמשיך לרכוש חברות קטנות, לשלב תוכנות חינם ב-Windows ולהשתלט על שווקים חדשים.

ומה הלאה?

לאחר שתשמע את עמדת המדינות התובעות צפויה השופטת קולאר-קוטלי לקיים דיוני שימוע במסגרת הליך שנועד לקבוע אם ההסכם שהושג תואם את האינטרס הציבורי. בדיונים האלה יזומנו להעיד נציגי הציבור ומתחרות מיקרוסופט כדי שישמיעו את עמדתם. השופטת קולאר-קוטלי אינה צפויה לפרסם את החלטתה הסופית בעניין ההסדר לפני חודש פברואר.
במקביל, נמשכת החקירה של האיחוד האירופי נגד מיקרוסופט בניסיון לבדוק אם החברה שילבה תוכנות במערכת ההפעלה Windows כדי למחוץ מתחרים בשוק תוכנות המוזיקה והווידאו.
עם זאת, מנכ"ל מיקרוסופט, סטיב באלמר, אמר ביום ו' כי מיקרוסופט מעוניינת להגיע להסדר גם בפרשה זו. "כפי שרצינו להגיע להסדר עם רשויות ארה"ב, כך אנחנו רוצים להסדיר את העניינים עם האיחוד האירופי", אמר באלמר לעיתונאים.

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
"מקבלים על עצמנו מגבלות נרחבות". גייטס
צילום: אנתוני בולנטה, רויטרס
מומלצים