שתף קטע נבחר

סדנאות להכנת קפה בחיפה

כוס הקפה הראשונה נמזגה כנראה בחבש אחרי שרועה ערבי גילה את סגולותיו במאה התשיעית. בבית החרושת של 'אוא קפה' אפשר עכשיו להתנסות בכל הליכי הייצור שלו וגם להחליף דעות עם מכורים אחרים

אנחנו בחיפה, בעיר התחתית ב'אוא קפה', אבל נתחיל כמו כל תל אביבי שמגיע לחיפה. ממחלף עתלית הדרך הופכת לפסטורלית, משמאל ים כחול וחוף זהוב (בכל פעם אני מבטיח לעצמי טיול רגלי לאורכו). ליד קרית אליעזר נגלים מפעם לפעם סימנים של ים כחול, החול הזהוב נעלם מזמן.
כשמגיעים לצומת המרומזר של בית אגד נעלמת הפסטורליה ומתחילה מלחמת הקיום - פקקים, המולת העיר, צפירות - ואם אתם מחפשים סמטה קטנה - אתם בבעיה קשה. אז הפעם הבעיה היתה שנתקענו בפקק אין סופי בדרך לסמטה קטנה ברחוב העצמאות, שם שוכן בית החרושת לקפה של 'אוא'.
בכל זאת הגענו. ליד בית בסגנון הגרמני חסר הפשרות, ה'באוהאוס', מצאנו פיסת חניה. הבניין בן שתי הקומות שימש לפני שנים כבית דפוס ולימים שינה את ייעודו לבית חרושת לקפה. מבחוץ חלק מהבניין שופץ אבל מיקומו הבלתי אפשרי בסמטה הדחוסה מקשה להתפעל מחיצוניותו.
'אוא קפה' נוסד בשנת 1941. השם המעט אקזוטי לקוח מאי קטן שנמצא בדרום אסיה. מיכה ריינר, דור שני של הבעלים ודור שני להכנת קפה, מציין שבאנגלית השם נראה יותר קל לקריאה.
בשנים המוקדמות של עצמאותנו טעמו של הקפה לא היה משופר, תושבי הארץ היו עסוקים בדברים יותר קיומיים ולא התלוננו על הטעם האחיד שלו. המפעל הקטן הסתפק בקלייה של קפה בלבד. לימים, כשהחך של האנשים התעדן, החלו במפעל שגדל בינתיים לעבור לקלייה והכנה של קפה ייחודי.

קפה תוצרת יד

כוס הקפה הראשונה נמזגה כנראה בחבש (אתיופיה בימינו), רועה ערבי גילה את סגולות הקפה במאה התשיעית. עץ הקפה טופח ונשתל במקומות שונים בעולם, גובהו כתשעה מטרים אבל מגדלי הקפה נוהגים לגזום אותו לגובה של ארבע מטרים לנוחות הקוטפים.
הקטיף נעשה ביד, שניים שלושה פולים ירוקים נחים בשלווה בתוך אריזה נאה שנקראת 'ענבות', צבען ירוק וגודלן דומה לדובדבן. כשהפרי מבשיל צבע הקליפה הופך מירוק לאדום ונראה עכשיו בדיוק כמו דובדבן עסיסי, ואז מגיע זמן הקטיף. מעץ אחד מפיקים בין 800 גרם ל-1 ק"ג קפה טחון, הרבה עבודה ומעט קפה. הפולים עוברים ייבוש בשמש עד תהליך הקלייה והמיון.

סדנאות מיוחדות למכורים

בהנהלת ה'אוא' החליטו לא לשמור את הידע לעצמם אלא לשתף עוד אנשים בחווית הקפה, ללמוד על תהליכי ההכנה ובעיקר להבין בתערובות הקפה. בקומה השניה הכשירו חדר מיוחד ל'קמפוס קפה'. בחדר מכונות לשקילה, לקלייה ולטחינת הקפה, ומכונות אספרסו כדי להכין את התוצר הסופי.
מסביב יש תצוגה מרשימה של סוגי הקפה השונים ופינה גדולה מוקדשת לזני התה השונים. מעל מסך גדול מקרינים שקופיות שמראות את תהליך הקטיף במדינות דרום אמריקה ובהרצאה מסבירים על הכנת הקפה. כאן תוכלו להתנסות בהכנת הקפה, משלב הגרגרים הירוקים ועד הכנת האספרסו.
על ההתפתחות ההיסטורית של הקפה, מקורותיו דרך גידולו תוכלו ללמוד מסרט שמוקרן במקום. הקפה עושה את דרכו אלינו מברזיל, מקסיקו, אנגולה, גואטמלה ועוד מדינות, והוא מגיע באניות לנמל בשקים גדולים, בהם יש גרעיני קפה ירוקים. עד סיום תהליך העיבוד שלו אפשר להמתין כשנתיים.
אחרי שלמדתם מעט על מולדת הקפה ודרכי הקטיף אתם מוזמנים לשלב המעשי, עוברים למכונת הקלייה שצובעת את פולי הקפה הירוקים בגוונים שונים של חומים, אחרי שהקפה קלוי לצבע הנדרש, הוא נטחן, את התערובת הריחנית שממלאת את חלל החדר מעבירים למכונת אספרסו, תוך שניות הריח נעשה חזק יותר. השאלה איזה קפה אתם מעדיפים - אספרסו קצר וחזק, אספרסו ארוך, או אולי אתם מעדיפים קפה הפוך עם תוספת חלב מוקצף.
לפריקים של קפה: כאן תוכלו, במסגרת סדנאות, ללמוד מה טעמו של קפה בכל מדינה. בקוסטה ריקו, למשל, סוג הקפה הוא טרצו וטעמו ייני, ארומטי מאוד, בפפואה גינאה החדשה הקפה מלווה בניחוח עשיר וחריף. יש גם שורה של סירופים שלמדו להכיר כתוספת לקפה.
בפגישות מחליפים דעות, לומדים להכין תערובות אישיות וכמובן מתייצבים מאחורי מכונת האספרסו ומשתדלים להפתיע את שאר המשתתפים בקפה הטוב ביותר. משך המפגשים בין שלוש לחמש שעות והם מתקיימים במפעל 'אוא' בחיפה, טלפון: 8663113-04. הסדנאות בתשלום.

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הקפה עושה את דרכו אלינו מברזיל, מקסיקו, אנגולה, גואטמלה ועוד מדינות
השאלה איזה קפה אתם מעדיפים - אספרסו קצר או ארוך, או אולי קפה הפוך
מומלצים