הממשלה הכריזה על הרשות כ"ישות תומכת טרור"
בתום ישיבה לילית קבעה הממשלה: התנזים וכוח 17 הם ארגוני טרור. כמו כן החליטה ישראל לפעול כדי למנוע מערפאת מלצאת מהשטחים. שרי העבודה סירבו להשתתף בהצבעה ושוקלים כעת את צעדיהם (ידיעה נפרדת בקישור מימין). הרשות: "הכיבוש הוא מקור הטרור"
בתום דיון דרמטי שארך מספר שעות הכריזה הלילה (ב') ממשלת ישראל על הרשות הפלסטינית כעל "ישות תומכת טרור". הממשלה גם קבעה כי התנזים וכוח 17, הנשלטים על ידי יאסר ערפאת, הם ארגוני טרור.
הממשלה החליטה כי לוועדת השרים לענייני ביטחון יש מעתה סמכות לנקוט נגד הרשות צעדים אופרטיביים. בלשכת רה"מ אמרו כי משמעות ההחלטה היא "מתן אור ירוק לנקוט נגד הרשות צעדים המקובלים על ידי החוק הבינלאומי".
בהחלטה אין קביעה מפורשת כי ישראל פועלת מעתה להפלתו של יאסר ערפאת, ואולם נוסח ההחלטה הוא התקיף ביותר שקיבלה הממשלה עד עתה וכולל הכרזה על פעילות ממשית נגד הרשות הפלסטינית.
כמו כן ישראל החליטה לפעול כדי למנוע מערפאת לצאת מהשטחים ולצורך זה הרסה את שדה התעופה בדהנייה ופגעה במסוקיו. "במקום שיטייל ממדינה למדינה שיישאר וייפעל נגד הטרור", אמרו בלשכת רה"מ (ידיעה נפרדת על פעולת צה"ל בשטחים - בקישורים מימין).
פרס הוביל את התנגדות העבודה
ישיבת הממשלה, שנמשכה לתוך הלילה וארכה שעות רבות, היתה סוערת במיוחד. שרי העבודה ובראשם שר החוץ פרס התנגדו למהלכים דרמטיים שעלולים להוביל לקריסת הרשות הפלסטינית. מנגד, שרי הימין דרשו פעולה כוללת ומקיפה.
שר המשפטים, מאיר שטרית, הציע בישיבה נוסח פשרה להחלטת הממשלה, שהיה מקובל על פרס ושרון. הפשרה קבעה כי הרשות תוכרז כמי ש"נותנת חסות לטרור". אבל סיעת האיחוד הלאומי סירבה לקבל את הפשרה. פרס ביקש לדחות בשבוע את ההצבעה, אבל סיעת האיחוד הלאומי איימה בפרישה, ובסופו של דבר קיבלה הממשלה את הגירסה החריפה יותר לפיה "הרשות היא ישות תומכת טרור".
שרי העבודה סירבו להשתתף בהצבעה על ההכרזה, ופרס הוביל אותם אל מחוץ לאולם במחאה. ההצעה עברה ברוב של 18 בעד, דן מרידור התנגד ומאיר שטרית נמנע.
פרס שוקל כעת את צעדיו הבאים (ידיעה נפרדת בקישור מימין). היום אגב מתוכננת לו פגישה ברומניה עם קולין פאוול.
כמה בכירים בעבודה כבר הביעו את עמדתם לפיה העבודה אינה צריכה להישאר עוד בממשלה. העבודה לא הודיעה עדיין על פרישה, אך ללא ספק מדובר במשבר הקואליציוני הקשה ביותר עד עתה. בעבודה טוענים כי להחלטה שקיבלה הממשלה עשויה להיות משמעות רחבה מאוד, אף יותר ממה שהתכוונו השרים הממשלה, משום שניתן לפרש אותה כאילו הרשות לא קיימת למעשה. "לא ייתכן שמפלגה קטנה כמו האיחוד הלאומי תכתיב לממשלה כולה נוסח החלטה שדורש דיון יותר מעמיק ושקול", אמר שר בעבודה ל-ynet. שר אחר בממשלה, דווקא לא איש העבודה, הסכים עימו: "לא ייתכן שהאיחוד הלאומי תסכן את קיום ממשלת האחדות בגלל התעקשות על ניסוח".
החלטת הממשלה המלאה:
1. הממשלה קובעת כי פיגועי הטרור הקטלניים והאכזריים של סוף השבוע האחרון ממחישים את חוסר המעצורים של אויבינו המחייבים פעילות בהיקף רחב מזו שננקטה עד היום כנגד הטרור הפלסטיני.
2. בהמשך להחלטת ועדת השרים לענייני ביטחון לאומי מיום 17.10.01 (לאחר רצח השר זאבי), הממשלה קובעת, כי הרשות הפלסטינית היא ישות תומכת טרור ויש לפעול נגדה בהתאם.
ועדת השרים לביטחון לאומי מוסמכת להחליט על צעדים אופרטיביים, צבאיים, מדינים, הסברתיים וכלכליים (במסגרת החלטה זו). קביעת זאת תוכל להשתנות - בהחלטת ממשלה - אם הרשות הפלסטינית תמלא את מחוייבויותיה, לפי ההסכמים, לסיכול ולמניעת טרור, הענשת טרוריסטים ולפירוק תשתית הטרור.
3. בתוקף סמכותה לפי סעיף 8 לפקודת מניעת טרור, מכריזה הממשלה בזה, כי התנזים וכוח 17 (המשמר הנשיאותי) הם ארגונים טרוריסטיים והפעולה נגדם תהיה בהתאם.
4. תימשך הסמכת צוות השרים המצומצם (או צוות שרים רחב ממנו - לפי החלטת ראש הממשלה - ובלבד שיכלול את ראש הממשלה, שר הביטחון ושר החוץ) לנקוט בפעולות אופרטיביות במסגרת המלחמה בטרור.
5. ההסברה הישראלית תתמקד באחריותו של ערפאת לטרור היוצא מהשטחים שבשליטתו.
6. הממשלה רושמת לפניה את ההחלטות שהתקבלו היום על ידי צוות השרים המצומצם.
הרשות הפלסטינית: איננו תומכים בטרור
הרשות הפלסטינית הכחישה הבוקר את טענות ישראל כי היא "ישות תומכת בטרור". שר ההסברה הפלסטיני, יאסר עבד רבו, אמר כי הכיבוש הישראלי בגדה ובעזה "הוא מקור הטרור".
לדבריו, פעולות ישראל מרחיקות עוד יותר את תקוות השלום. בשיחה עם כתב רויטרס אמר עבד רבו: "נמשיך להתנגד לכיבוש ולכל הטענות הללו על הרשות הפלסטינית, אשר מיועדות להמשיך את המלחמה בעם הפלסטיני".
שר ההסברה הפלסטיני אמר כי ישראל מעוניינת להציג את עצמה כמי שמתגוננת, כאשר בפועל היא סבורה שהפתרון היחיד הוא המשך כיבוש האדמות הפלסטיניות.