שתף קטע נבחר

 

בג"ץ פסל את מינוי יתום; תגובות חריפות בימין

הח"כים שריד ורז טענו כי מעורבותו של יתום בהריגת המחבלים בפרשת קו 300 פוסלת את מינויו כראש המטה ללוחמה בטרור. השופטים קיבלו את טיעוניהם והודיעו על ביטול המינוי. יתום בתגובה: "הציבור איבד את אמונו בבג"ץ". השר ליברמן: התנהגות בג"ץ מזכירה את שלטון האייטולות באיראן

שופטי בג"ץ החליטו הבוקר (ה') לפסול את מינויו של אהוד יתום לראש המטה ללוחמה בטרור במשרד ראש הממשלה: בכך, קיבלו השופטים את עתירתם של יו"ר האופוזיציה, חבר הכנסת יוסי שריד, וחבר הכנסת מוסי רז, שטענו שיתום אינו מתאים לקבל את המינוי בשל חלקו בפרשת קו 300. הכרעת בג"ץ גררה תגובות חריפות בימין.
השופטים אליהו מצא, טובה שטרסברג-כהן ודליה דורנר כתבו בהחלטתם כי מינויו של יתום לתפקיד יהווה מסר שלילי באבחנה בין מותר ואסור בניהולה של המלחמה הקשה בטרור. "המינוי אף עלול לפגוע באמונם ברשויות השלטון ובשלטון החוק של אזרחים רבים, יהודים וערבים, הרואים בטוהר הנשק ובניקיון כפיהם של המופקדים על ניהול המלחמה בטרור ערכי יסוד שאין להתפשר עליהם. דומה כי בזמן בו נתונה ישראל במלחמה קשה ומתמשכת נגד ארגוני מחבלים רצחניים וחסרי מצפון, יש להקפדה על שמירת ערכינו חשיבות רבה ביותר", נכתב.
השופט אליהו מצא הוסיף: "חוששני כי יתום, שבמלאו תפקיד בכיר בשב"כ ובמסגרת פעילות שהיתה קשורה באופן הדוק לטיפול באירוע של טרור, נכשל בביצוע עבירות פליליות כה חמורות – אינו יכול להיחשב כבעל הסמכות המוסרית הנדרשת למילוי תפקיד ראש המטה למלחמה בטרור".
בעקבות ההחלטה, מתח אהוד יתום ביקורת חריפה על בג"ץ ואמר: "הציבור איבד את אמונו בבג"ץ. פעלתי על פי תורת הלחימה ודפוסי הלחימה שהיו נהוגים אז. פעלתי למען ביטחון המדינה. ראש הממשלה מצא אותי ראוי ונתן לי גיבוי, וכך גם נציב שירות המדינה והיועץ המשפטי לממשלה". יתום אמר, כי ישקול את צעדיו עם עורכי דינו, ואולי אף ינסה להתמודד על מקום בכנסת.
אחיו של יתום, ראש המוסד לשעבר דני יתום, אמר: "יש פער גדול למה שחושב הציבור לעניות דעתי, למה שחושב בג"ץ. אני סבור שמה שנעשה לא היה צריך להיעשות ואהוד הביע חרטה, אבל מאז עברו 17 שנים בהן הוא עשה תפקידים רבים. בסיטואציה של אז, בתנאים ובסטנדרטים שאיפיינו את כוחות הביטחון, הדבר הזה נעשה".
יו"ר האופוזיציה, יוסי שריד, הגיב בסיפוק: "מי שפשע לא יכול לחזור למקום הפשע. בית המשפט פטר את ראש הממשלה מסיבוך מאוד מאוד גדול של פשעי מלחמה. אני לא יכול לחשוף את כל הפרטים על פרשת קו 300, אך יש פרטים שהציבור אינו מכיר. כל אדם בר דעת שיקרא את החומר לא יסכים למינוי".

ביקורת חריפה בימין

ראש הממשלה, אריאל שרון, אמר בצהריים בתגובה להחלטת בג"ץ כי הוא "נוהג לכבד את החלטות בית המשפט ולא להתערב בהן". בכינוס של פעילי ליכוד אמר שרון: "הערכתי הייתה, שיתום הינו אדם עתיר ניסיון, אשר מתאים למילוי התפקיד".
גורמים מדיניים בירושלים אמרו ל-ynet: "בג"ץ בחר להתייחס לנושא בראייה משפטית ליגליסטית צרה. יש כאן מידה רבה של התחסדות בהסתכלות רק על צד אחד של הפן הדמוקרטי, שנוגע לזכויות האזרח. יש בדמוקרטיות מצבים שמדינות מתירות לרצוח או להרוג. ראש הממשלה חשב שזה מינוי תקף וראוי של אדם בעל כישורים מקצועיים שעבר את כל המבחנים הפורמליים. ועם זאת, ראש הממשלה יכבד את החלטת בג"ץ".
סגן ראש השב"כ לעבר, סגן השר לביטחון פנים גדעון עזרא מהליכוד, אמר כי למרות שהוא מקבל את הכרעת בג"ץ, בעיניו היא חמורה מאוד. "יתום כבר מילא תפקידים רציניים יותר וגם קודם בדרגות, ולכן להתחשבן אתו היום, 17 שנה לאחר המעשה, זה לא לעניין. כל מי שנלחם בטרור יכול להימצא במצבים בלתי אפשריים, ואני חושש כעת מתוצאות ועדת אור", אמר עזרא. הוא הוסיף כי הוא מקווה לראות את יתום בין שורות חברי הכנסת של הליכוד בעתיד הקרוב.
שר התשתיות, אביגדור ליברמן, תקף בחריפות את ההחלטה: לדבריו, מדובר בהתערבות בוטה במערכת השלטונית, וכל מטרתה היא לפגוע ביכולתו של ראש הממשלה לפעול על פי צו הציבור שבחר אותו. "התנהגותו של בג"ץ מזכירה את שלטון האייטולות באיראן. על בית המשפט להבין, כי במדינת ישראל חי ציבור רחב, המאמין שאהוד יתום יכול וראוי לשמש כיועץ ראש הממשלה. ציבור זה מסרב לקבל ויסרב גם בעתיד לקבל התכופפות אל מול הכפייה השמאלנית הקיצונית, שמתווים גורמים במערכת המשפטית", דברי השר ליברמן.

גילגולו של מינוי

ב-10 ביוני השנה החליט ראש הממשלה אריאל שרון למנות את יתום לתפקיד ראש המטה למלחמה בטרור. שלושה ימים לאחר מכן, עתרו חברי הכנסת שריד ורז לבג"ץ נגד מינויו בטענה שלנוכח חלקו של יתום בהריגת שני המחבלים שנלכדו ע"י לוחמי צה"ל בפרשת "אוטובוס קו 300", ולנוכח החלק שהיה לו בשיבוש מהלכי החקירות שנערכו בעקבות האירוע, החלטת ראש הממשלה למנותו לתפקיד היא בלתי סבירה בעליל, ומן הראוי שבית המשפט יבטל אותה.
בעקבות העובדה שיתום החל בחפיפה עם ראש המטה היוצא ולבקשת העותרים, הוציא השופטת דליה דורנר ב-1 ביולי צו ביניים שמנע את כניסתו של יתום לתפקיד, לפני הכרעה בבית משפט.
יתום הודה בזמנו בראיון עיתונאי שהרג את שני המחבלים במו ידיו, ולאחר מכן הכחיש את הדברים. למרות ניסיונותיו של ראש הממשלה לטעון בתצהירים לבג"ץ כי יתום לא יבוא במגע בעבודתו עם הציבור וכן כי חלפו 17 שנים מאז האירוע - לא השתכנע בית המשפט. גם במשרד המשפטים הודו כי המינוי בעייתי, ויש קושי בהגנה עליו.

בהכנת הידיעה השתתפו לינוי בר גפן ודיאנה בחור

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גלי תיבון
יתום. המינוי בוטל
צילום: גלי תיבון
צילום: דודו פריד
שריד. העתירה הצליחה
צילום: דודו פריד
מומלצים