שרון: "הרשות הפלסטינית הוכחה כנגועה בטרור"
ראש הממשלה הצהיר בישיבת הממשלה: "אם הנשק היה מגיע לרשות, ישראל הייתה נמצאת במצב קשה וסבוך. היעד של הרשות היה פיגוע בישראל ואזרחיה". שרון יערוך היום מסיבת עיתונאים מיוחדת באילת. פרס אמר הבוקר כי "זה אירוע מאוד חמור ויש לו השפעה על מידת האשראי והאמון שישראל רוחשת לפלסטינים". השר בן אליעזר: "רשות שמארגנת הברחת אמל"ח שכזו, שמה פניה למלחמה ולא לשלום"
ראש הממשלה, אריאל שרון, אומר כי "פרשת ספינת הנשק היא חמורה, וחושפת את הרשות הפלסטינית כנגועה בטרור".
בפתח ישיבת הממשלה הבוקר (א') אמר שרון, כי "אם הנשק היה מגיע לרשות, ישראל הייתה נמצאת במצב קשה וסבוך". לדבריו: "היעד של הרשות היה פיגוע בישראל ואזרחיה". ראש הממשלה אמר עוד כי "ערפאת הפר המון הסכמים, לא רק איתנו אלא גם עם מדינות ערב". לדבריו, "ערפאת עומד מאחורי הטרור, וברור לחלוטין שכל נושא הברחת הנשק היה בידיעתו וביוזמתו, תוך הקצאת כספים על ידו".
שר החוץ, שמעון פרס, אמר הבוקר שתפיסתה של ספינת הנשק בסוף השבוע יצרה בעיה רצינית באמינות של הפלסטינים. "עמדת ישראל הובהרה", אמר פרס בתום פגישה עם השליח האמריקני אנתוני זיני, "איננו יכולים לקבל אירועים כאלו. זהו אירוע מאד חמור . יש לו השפעה על מידת האשראי והאמון שישראל רוחשת לפלסטינים". עם זאת, פרס הבהיר, כי "ישראל לא תפסיק את מאמציה להגיע להפסקת אש ולמשא ומתן מדיני וליישום מסמך טנט ודו"ח מיטשל".
שר הביטחון, בנימין בן אליעזר, אמר בישיבת הממשלה, כי "ישראל לא תאפשר מצב בו הרשות הפלסטינית תהפוך להיות איום אסטרטגי על ישראל". לדברי בן אליעזר, הקשר של הספינה לרשות הפלסטינית "אינו ניתן להפרכה, ומה שנמצא על הספינה עשוי היה להיות קפיצת מדרגה כמותית ואיכותית מבחינת הנשק שבידי הרשות". בן אליעזר הוסיף כי "רשות שמארגנת הברחת אמל"ח שכזו, שמה פניה למלחמה ולא לשלום".
הרמטכ"ל, רב אלוף שאול מופז, אמר בישיבת הממשלה, כי "אם הנשק היה מגיע לשימוש הרשות הפלסטינית, הוא היה מציב את ישראל בפני סכנה חמורה, ויוצר הסלמה קשה". לדברי מופז, "לאור ההתפתחות האסטרטגית שבתפיסת הספינה, נדרשת החלטה מהירה על דרכי ההתמודדות עם הרשות".
ישראל: הנשק לא יועד לחיזבאללה
בישראל דחו הבוקר מכל וכל את טענותיהם של פקידים בממשל האמריקני, שהעריכו בשיחה עם כתב העיתון "ניו יורק טיימס" כי הנשק שנתפס על הספינה יועד לחיזבאללה בלבנון. גורמים מדיניים וביטחוניים בישראל אמרו כי בידי ישראל "הוכחות חותכות ומוצקות" הקושרות את הרשות הפלסטינית להברחת הנשק.
ישראל מתכננת להציג חלק מההוכחות האלה במסיבת עיתונאים שיערוך היום ראש הממשלה אריאל שרון באילת. למסיבת העיתונאים הוזמנו גם שגרירים זרים, על מנת לנצל את תפיסת הספינה למאמצי ההסברה הבינלאומיים.
בישראל מדגישים כי בכירים ברשות הפלסטינית היו מעורבים ישירות במבצע ההברחה, וכי אנשי צוות הספינה הודו בחקירתם שהבריחו את הנשק לרצועה. שר הביטחון, בנימין בן אליעזר, אמר אמש (שבת) כי "ידוע לנו, על-סמך המידע שבידינו, שגורמים בכירים ברשות הפלסטינית היו מעורבים ישירות בהברחת האמל"ח הזה". בכנס פוליטי שנערך בגני התערוכה אמר בן אליעזר כי "קשה לתאר את הנזק שהיה נגרם ואת המחיר לחיי אדם מהספינה הזו". ההערכה בישראל היא שגם לערפאת היה ידע של ממש על הברחת הנשק.
שר האוצר הפלסטיני וראשי המשטרה הימית מעורבים
אמש הותרו לפרסום פרטים מחקירת אנשי הצוות, שמחזקים את טענות ישראל. מהחקירה עולה שהספינה נרכשה על ידי הרשות הפלסטינית, וצוידה באמצעי לחימה על ידי האיראנים והחיזבאללה. היא אוישה על ידי צוות הרשות הפלסטינית, בפיקודו של עומאר אכווי, קצין בדרגת אלוף משנה (עקיד), במשטרה הימית הפלסטיני, והיתה אמורה להעביר אמצעי לחימה לידי המשטרה הימית הפלסטינית, סמוך לחופי עזה.
החל מאוקטובר 2000 ניהל הקניין הראשי במנגנון הרכש של אמצעי הלחימה ברשות הפלסטינית, עאדל מוגרבי, מגעים עם איראן והחיזבאללה, בסיוע מפקד המשטרה הימית, ג'ומעה ראלי, וסגנו, פתחי ראזם.
בישראל סבורים שמפקד המשטרה הימית דיווח ישירות לערפאת. האחראי למימון המבצע הוא פואד שובכי, המשמש כשר האוצר הפלסטיני. הוא ניתב את הכספים ומימן את רכישת האוניה באמצעות חברות קש. להערכת גורמי ביטחון, גם הוא דיווח ישירות לערפאת.
בחקירה ראשונית סיפרו אנשי הצוות כי הספינה נרכשה על ידי מוגרבי בלבנון תמורת 400 אלף דולר, הפליגה לסודן, והוטענה בסחורות תמימות. אנשי הצוות שלה הוחלפו, ובנובמבר 2001 הפליגה לנמל חודדה בתימן.
בדצמבר 2001 הושטה הספינה בהתאם להנחיות מפורטות מעאדל מוגרבי אל מול חופי איראן בסמוך לאי קיש, שם חברה אליה מעבורת, שהגיעה ככל הנראה מאיראן, ממנה הוטענו 83 ארגזי עץ גדולים, המכילים אמצעי לחימה. אלה נארזו באמצעי אטימה מיוחדים המיוצרים בלעדית באיראן, בעלי יכולת ציפה, ומנגנון המאפשר שליטה בעומק שקיעתם באמצעות דחיסה וריקון אוויר. מכלי הציפה יועדו להברחה לעזה ולשימוש הרשות הפלסטינית.
בין אנשי המעבורת שהעבירו את הארגזים לספינה היה מדריך לבנוני - איש חיזבאללה, שהעביר קודם לכן הכשרה בלבנון לאחד מאנשי צוות הספינה בנושא תפעול מיכלי הציפה.
יחד עם זאת, גורמי ביטחון הודו שקיימת אפשרות כי חלק מהנשק יועד להגיע ללבנון, מאחר שהטיסות שהגיעו מאיראן לדרום לבנון הופסקו לאחרונה בהוראה מפורשת מסוריה.
מקור בכיר בממשל האמריקני: סביר שהנשק יועד לחיזבאללה
ההכחשות בישראל באו בעקבות פרסום בעיתון "ניו יורק טיימס", שבו צוטט מקור בכיר בממשל האמריקני, שהעריך כי הנשק נועד לחיזבאללה. על פי המקור, אין כל הוכחה לכך שהנשק נועד להגיע לידי הרשות הפלסטינית. עוד אמרו המקור כי "טרם הובהר אם הנשק אכן הגיע מאיראן, ומוקדם להסיק מסקנות".
המקור מסר עוד כי ארה"ב נטלה חלק באיתור הספינה ובמעקב אחריה, אולם לא השתתפה באופן פעיל בהשתלטות על הספינה. לדבריו, ישראל לא העבירה לארה"ב דיווח לקראת תפיסת הספינה. "ראש הממשלה שרון עדכן את שר החוץ פאוול רק לאחר השלמת המבצע או במהלכו", אמר.
הרשות: אין לנו כל קשר לספינה
הרשות הפלסטינית הכחישה קשר לספינה. יועצו של ערפאת, נביל אבו רודיינה, אומר בתגובה לחשיפת ספינת האמל"ח, כי אין לרשות הפלסטינית כל קשר לספינה, וכי כל ניסיון לקשור בין הפרשה לבין הרשות הפלסטינית נועד להביא לטרפוד ולהכשלת משימתו של זיני בידי ממשלת ישראל.
לשכתו של ערפאת פרסמה הודעה שבה נאמר כי איש מאנשי המשטרה הימית הפלסטינית לא נעדר. הרשות הודיעה כי תפתח בחקירה כדי להפריך את האשמות ישראל.
בהכנת הידיעה השתתפו עלי ואקד וסוכנויות הידיעות