האמריקנים: "המידע שקושר את הפלסטינים לספינה מדאיג מאוד"
כך הודיעה מחלקת המדינה האמריקנית. מוקדם יותר אמר שר ההגנה האמריקני כי "תפיסת האוניה אינה חסרת ערך" , אך לא אמר כי הנשק היה מיועד לרשות הפלסטינית. שגרירות ישראל בוושינגטון מפעילה לחץ כדי שארה"ב תגיד בפומבי שהנשק היה מיועד לפלסטינים. לדברי גורמים מדיניים, הדברים לא נאמרים מחשש לפגוע בשליחות זיני באזור
מחלקת המדינה האמריקנית הודיעה אמש (ג') כי מהמידע שהתקבל עד עתה אודות מעורבות הרשות הפלסטינית באוניית הנשק קארין A עולה תמונה "מדאיגה מאוד".
דובר מחלקת המדינה האמריקנית, ריצ'ארד באוצ'ר, אמר כי הממשל בוושינגטון מתייחס "ברצינות רבה" להודעתו של קברניט האוניה בדבר מעורבות הרשות, אולם הוא הוסיף כי "ארה"ב מחכה למידע נוסף שיתקבל הן מהפלסטינים והן מישראל".
רמספלד: "תפיסת האוניה אינה חסרת ערך"
מוקדם יותר אמר שר ההגנה האמריקני דונלד רמספלד כי תפיסתה של ספינת הנשק קארין A על ידי ישראל אינה "חסרת ערך", אך לא ציין שארה"ב סבורה כי הספינה היתה מיועדת לרשות הפלסטינית.
בראיון לרשת טלוויזיה אמריקנית, אמר שר ההגנה: "התפיסה לא היתה חסרת ערך, כאשר רואים את כמויות הנשק שנמצאו על הספינה". הוא הוסיף כי ישראל קיבלה דיווח מהימן שהנשק שנמצא על הספינה עלול היה להיות מופעל נגדה.
משלחת של קציני צה"ל יוצאת הערב (ד') לארה"ב על מנת להציג בפני הממשל האמריקני הוכחות שיש בידי ישראל על יעודה של ספינת הנשק.
בתוך כך, פועלת שגרירות ישראל בוושינגטון ללא הרף, על פי הנחיות משרד החוץ וראש הממשלה, לגרום לכך שמחלקת המדינה האמריקנית תגיד בפומבי את העמדה שנציגי ישראל שומעים בשיחות דיפלומטיות - לפיה הספינה נרכשה על מנת להגיע לרשות הפלסטינית.
גורמים מדיניים ציינו כי למרות שברור שהנשק היה מיועד לפלסטינים, אם הדבר ייאמר, זה יפגע במשימתו של השליח זיני ועשוי לעודד פעולות של ישראל נגד הרשות, שיגרמו לנסיגה במאמצים להביא להפסקת אש.
ראש הממשלה: "האמריקנים יודעים היטב"
ראש הממשלה, אריאל שרון, אמר אתמול באירוע בהשתתפות נציגי קהילות יהודיות באמריקה, כי "האמריקנים יודעים היטב, כמו ישראל, מי עומד מאחורי שליחת הספינה". מנהל לשכת העיתונות הממשלתית, דני סימן, אמר כי "ההודעות הסותרות של מחלקת המדינה ושל ישראל יכולות להיראות כערעור אמינותה של ישראל. בטווח המיידי זה יוצר קשיים משום שמי שלא מתמצא בסכסוך מקבל את העמדה האמריקאית. בטווח הארוך", אמר סימן, "האמת תצא לאור".
גורמים בלשכת ראש הממשלה אמרו שלא סביר שכלי נשק יועברו לחיזבאללה בדרך כל כך ארוכה, דרך נמל עזה. באשר לטענה שגורם עיראקי רכש את הספינה, אומרים גורמים במשרד החוץ כי "גם אם יש ספקות בשאלת רכישת הספינה, ברור שזה יועד לפלסטינים למטרות טרור. וברור שאיראן היתה שחקן מרכזי בהברחה".
גורם מדיני: "ישראל מאוכזבת"
גורם מדיני בירושלים הביע אתמול אכזבה מיחס הממשל האמריקני לתפיסת ספינת הנשק. הגורם אמר ל-ynet כי "ישראל מאוכזבת מיחסם של האמריקנים, אשר מסרבים לקבל את הראיות המוצקות שסיפקנו ואת העובדה שהנשק יועד לרשות הפלסטינית".
שר הביטחון, בנימין בן אליעזר, אמר כי "זה שהאמריקנים מטילים ספק בפרשה זו זכותם, וזה שאני יודע זו עובדה". הוא הוסיף כי בידי ישראל מידע לגבי המקום בו הועמסה הספינה, מי היו המתווכים ולאן יועדה. "אנו יודעים בוודאות שיש קשר בין התחמושת שנתפסה לרשות הפלסטינית, ואגב, אין זו הפעם הראשונה, זו הפעם החמישית שזה קורה".
דווקא באיחוד האירופי אמרו כי הם מתייחסים במלוא הרצינות לתפיסת הספינה. הממונה על קשרי החוץ באיחוד האירופי, חוויאר סולאנה אמר ל-ynet כי בפגישה שקיים אתמול עם ערפאת ברמאללה, דרש ממנו הבהרות. "הנושא בהחלט רציני וכבד משקל, ואיני רוצה לקבוע התייחסות לפני שהתמונה כולה תובהר".
האמריקנים: לא ברור מי שכר
שלשום הודיעה מחלקת המדינה האמריקנית כי לממשל האמריקני עדיין לא ברור מי שכר את ספינת הנשק קארין A ומי היה אמור לקבל את הנשק. "אלו הן פיסות האינפורמציה אותן אנו עדיין מחפשים", אמר דובר מחלקת המדינה, ריצ'רד באוצ'ר.
עמדת ישראל מתבססת, בין היתר, על חקירתם של אנשי צוות הספינה, שהודו כי בכירים ברשות הפלסטינית עמדו מאחורי מבצע ההברחה (על הראיון שהעניק מפקד הספינה לטלוויזיה - ראו ידיעה מקושרת מימין).
ברשות הפלסטינית בירכו על הודעת הממשל האמריקני. לדברי מקורות בכירים ברשות, ההודעה "שמה קץ לפרשה מבחינתנו, וישראל הורדה מהעץ", כלשונם. "הוכח שמדובר בניסיון ישראלי להונות את דעת הקהל הבינלאומית ולהכשיל את המאמצים הבינלאומיים להשבת השקט והמשא ומתן המדיני. זאת, כדי להמשיך בקו הברור שנועד להביא להתמוטטות הרשות, המטרה העיקרית של ראש הממשלה אריאל שרון".
עם זאת, מקורות פלסטינים ניסו ליצור הבחנה בין הרשות הפלסטינית לאש"ף. על פי המקורות, קטנים מאוד הסיכויים שהרשות עומדת מאחורי הספינה, "וגם אם אלה שנתפסו על הספינה הם קצינים בחיל הים של הרשות, ייתכן שהפעולה תוכננה על ידי אנשי אש"ף, להם יש תקציב נפרד מתקציב הרשות" (עוד על עמדת הפלסטינים - ראו ידיעה מקושרת מימין).
יו"ר הרשות הפלסטינית, יאסר ערפאת, אמר לחוויאר סולאנה כי הרשות הפלסטינית תקים ועדת חקירה, שתבדוק את פרשת ספינת הנשק.