שתף קטע נבחר

 

תינוק נחנק מאכילת נקניקייה; מצבו קשה

חתיכת נקניקיה שאכל פעוט בן שנתיים נתקעה בקנה הנשימה שלו, והוא הפסיק לנשום ונקלע למצב של דום לב. בבית החולים נשלפה הנקניקייה מגרונו, אך עדיין נשקפת סכנה לחייו. משרד הבריאות: לנוכח המקרה האחרון תתבצע הערכה מחדש של ההנחיות המתייחסות לאכילת נקניקיות

פעוט כבן שנתיים מאושפז במצב קשה מאוד בבית החולים לאחר שנחנק מנקניקייה שאכל. הפעוט ממרכז הארץ נפגע שלשום אחר הצהריים כתוצאה מחתיכת נקניקייה שבלע, ואשר גרמה לו לחנק. צוות של מד"א שהוזעק לבית המשפחה מצא את הפעוט מחוסר הכרה וללא דופק, וביצע בו החייאה. הפעוט הובהל לבית החולים לילדים 'דנה' בתל אביב, שם הוא מאושפז במחלקת טיפול נמרץ לילדים במצב קשה מאוד.
במהלך פעולות ההחייאה בבית הפעוט, שביצע צוות מד"א, הוכנס צינור לקנה הנשימה שלו כדי להנשימו. לאחר 15 דקות חזר ליבו של התינוק לפעום. מביה"ח נמסר אתמול כי הפעוט הגיע במצב קשה מאוד לאחר שהחנק גרם לאירוע של דום לב. בבית החולים נשלפה חתיכת הנקניקייה מאזור פתח הקנה.
לפני שנה נפטר תינוק בן שנה ושמונה חודשים מטבריה, יומיים לאחר שנחנק מנקניקייה בעת ארוחת ערב.
ב'בטרם', המרכז הלאומי לבטיחות ובריאות ילדים, מעריכים שמידי שנה יש בישראל כ-10 מקרי חנק וכמעט מוות כתוצאה מאכילת נקניקיות.
לאור נתונים אלה הוציא 'בטרם', בשיתוף עם משרד הבריאות, דף מידע המופץ להורים בתחנות טיפת-חלב, שם ניתן מידע על מאכלים מסוכנים בכלל ועל נקניקיות בפרט. ההמלצה היא שלא להגיש נקניקיות לילדים מתחת לגיל שנה. מעל גיל זה יש לחתוך את הנקניקייה קודם כל לאורך, ורק אחר כך לרוחב, כדי למנוע יצירת מעין 'מטבע' שעלול להישאף ולהחליק בקלות לקנה ולגרום לחנק.
"הסכנה לחנק בילדים גדולה במיוחד כי התיאום בין מנגנון הבליעה לנשימה מפותח פחות, וגם נתיב הנשימה צר יותר מאשר בקרב מבוגרים", מסבירה ד"ר מיכל חמו-לוטם, מנכ"ל 'בטרם'.
ד"ר חמו-לוטם מוסיפה: "הורים רבים אינם מודעים להמלצה, ולכן אנו פועלים גם מול רשתות של מעונות יום, לחנך את הצוות לגבי אופן הגשת הנקניקיות. אני קוראת ליצרני הנקניקיות לצרף הוראות מדויקות להגשת נקניקיות לילדים".

מה יעשו הגננות?

הורים רבים הביעו אתמול תרעומת על כך שמשרד הבריאות אינו נוקט עמדה ברורה בנושא אכילת נקניקיות בגיל צעיר. במרבית הגנים נקניקיות הן חלק מרכזי בתפריט הילדים. "אם אמא שמאכילה ילד אחד לא הצליחה למנוע אסון כזה, איך תעשה זאת גננת המטפלת בילדים רבים?", שאל אתמול אב לפעוטה ששמע על המקרה. לדבריו ההוראות הקיימות מתייחסות לילדים מתחת לגיל שנה, בעוד שבאסונות שאירעו בשנים האחרונות נפגעו ילדים בוגרים יותר.
במשרד הבריאות הבהירו אתמול כי הדרכת ההורים כיצד למנוע השתנקות מגופים זרים מתבצעת באופן שגרתי בתחנות טיפת-חלב. ההנחיה קובעת חד משמעית להרחיק מהישג ידם של ילדים מתחת לגיל ארבע פיצוחים, כפתורים, חרוזים, מטבעות, חלקי משחק קטנים, סוכריות, בלונים ועוד. פרופ' יונה אמיתי, מנהל המחלקה לאם, לילד ולמתבגר במשרד הבריאות אמר אתמול כי לנוכח המקרה האחרון "תתבצע הערכה מחודשת של ההנחיות המתייחסות לאכילת נקניקיות באופן ספציפי".
מומחים לרפואת ילדים מציינים שבספרות הרפואית האמריקנית נקניקיות נחשבות לגורם השכיח ביותר לתמותה בעקבות שאיפת דבר מאכל על גיל שלוש. עם זאת, אין הנחיה גורפת למנוע מילדים לאכול נקניקיות, ולכן יש להתייחס לכך כמו לכל דבר מאכל אחר שיש צורך לחתוך אותו לחתיכות קטנות המתאימות ללעיסה על ידי ילדים קטנים, בהתאם לגילם ולקצב צמיחת שיניהם.

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים