למרות צניחת הנאסד"ק - המומחים אופטימיים
בין הגורמים לירידות: אזהרות רווח של חברות מובילות, האטה בכלכלה האמריקאית, חולשת האירו ומחירי הנפט המאמירים
"ספטמבר השחור"- זעקו כותרות העיתונים בסיכום החודש האחרון. הנאסד"ק, שבתחילת ספטמבר נשם אוויר פסגות ברמה של 4300 נקודות, איבד 20% מערכו לרמה של 3455 נקודות אתמול. במארס עוד ניצב הנאסד"ק על רמה של 5048 נקודות. גם תחילת אוקטובר אינה מבשרת טובות. חברות ענק כמו אינטל, אפל, זירוקס ו-CA מפרסמות אזהרות רווח מדי יום, והנאסד"ק ממשיך לאבד גובה.
על פי הערכות, גם י.ב.ם ובואינג יפרסמו את אזהרותיהן בימים הקרובים. 60 חברות, מתוך מדד S&P 500 פרסמו אזהרות לגבי רווחיהן לרבעון השלישי של השנה, עלייה של 63% לעומת הרבעון הקודם.
שילוב קטלני
דניאל מרון, אנליסט טכנולוגיה בנשואה זנקס, מעריך כי הירידות תמשכנה בשבועיים הקרובים, ואז יעבור מדד מניות הטכנולוגיה לעליות.
"הנפילות בשבועות האחרונים קשורות להאטה בכלכלה האמריקאית, לעלייה במחירי הנפט ולנפילה בשער האירו - רוב החברות האמריקאיות חשופות ליצוא והחלשות המטבע האירופאי פוגעת בריווחיהן", אומר מרון.
מרון מעריך כי שילוב התופעות הללו באותו פרק זמן הוא שגרם לנפילות. "הדו"חות הכספיים ימשכו את השוק כלפי מעלה כי המכה כבר ניחתה".
לא פסימי
אורן שילוני, מנהל חדר עסקאות ני"ע זרים בבנק דיסקונט, אמר ל-ynet כי אזהרות הרווח אפיינו את כל הסקטורים ולא סקטור יחיד כמו אינטרנט. עם זאת, הוא מציין כי "צריך לזכור שיש הבדל בין אזהרות רווח שנובעות מהפסדים, לבין אזהרות שנובעות מרווחים שאינם תואמים את תחזיות האנליסטים, כפי שקרה בחלק מהחברות שפירסמו אזהרות רווח".
"אני לא פסימי. לדעתי, השוק מתייצב ברמות הגיוניות והמחירים אינם מנופחים. מובן שהשוק רגיש והודעות על עליית מחירי הנפט ואי הורדת הריבית משפיעות. אבל אין משבר, ולראייה, הציבור האמריקאי לא מושך את כספו מקרנות הנאמנות", מוסיף שילוני.
"למרות חששם של האמריקאים מיום שישי ה-13 הקרב ובא, ולמרות שמרבית המפולות החלו בימי שישי, הנאסד"ק לא יירד, להערכתי, אל מתחת ל-3000 נקודות".
שילוני מציין ש"הגיע הזמן לרכוש מניות טובות כמו אינטל. אני לא מאמין שיפסיקו לייצר מחשבים. . ."
החלון נסגר
משה אלוש, מנהל חדר העסקאות בני"ע זרים של בנק הפועלים, מציין שחלון אזהרות הרווח ייסגר בקרוב. "מי שלא פרסם אזהרות רווח יכה את התחזיות. אני מצפה לתיקון כלפי מעלה".
אלה גולן, מנהלת יחידת הייעוץ והמסחר בתחום שוק ההון בבנק הבינלאומי, אומרת כי
"האווירה צפויה להישתנות לקראת הבחירות בארה"ב בחודש נובמבר. בד"כ שוק ההון מגיב לאירועים לפני שהם מתרחשים. מרבית החברות כבר פירסמו את הצהרות הרווח, ומחירי הנפט הגיעו לרמת שיא"
"התאוששות של הוול-סטריט תקרין גם על השוק הישראלי, שמאופיין בתקופה האחרונה במחזורים נמוכים, הנובעים מחוסר עניין מצד המשקיעים".