המלצה להעמיד לדין 13 מעורבים באסון ורסאי
חוקרי המשטרה, שסיימו לחקור את אסון הקריסה של אולמי ורסאי, ממליצים להאשים בהריגה את ממציא שיטת פל-קל, אלי רון, את עוזרו, המהנדס אורי פסח, ואת הקבלן יעקב אדיב. את בעלי האולמות בבניין ומהנדסים נוספים ממליצה המשטרה להאשים בגרימת מוות ברשלנות. כמו-כן הומלץ להאשים אחד מבעלי האולמות במתן שוחד, ועובדת עירייה - במרמה ובהפרת אמונים. נציגי המשפחות מברכים על מסקנות המשטרה, אבל דורשים גם ש"תילקח אחריות ציבורית". השלטון המקומי: יש מיליוני מטרים הבנויים בפל קל ודבר לא נעשה למנוע אסון דומה
המשטרה המליצה אתמול (ג') להעמיד לדין 13 מעורבים באסון קריסת אולם ורסאי, ובהם בעלי האולמות בבניין, קבלנים ומהנדסים שהיו אחראים לכאורה לליקויים בבנייה.
נגד ממציא שיטת "פל-קל", אלי רון, ממליצה המשטרה להגיש כתב אישום באשמת הריגה וחבלה חמורה; כך גם נגד עוזרו של רון, המהנדס אורי פסח, שהיה אחראי יחד עם רון לפקח על כך שהבנייה בשיטת פל-קל נעשית כראוי; גם נגד הקבלן יעקב אדיב ממליצה המשטרה להגיש כתב אישום באשמת הריגה וחבלה חמורה.
את המהנדס דן שפר, שתכנן את שלד המבנה, את שותפו אז, שמעון קאופמן, ואת אדריכל המבנה, יאיר גוטמן, ממליצה המשטרה להעמיד לדין באשמת גרימת מוות ברשלנות, חבלה ברשלנות ועבירות על חוק התכנון והבנייה; את ארבעת בעלי אולם ורסאי, אברהם עדי, דוד עדי, אפרים אדיב ואורי ניסים ממליצה המשטרה להעמיד לדין באשמת גרימת מוות ברשלנות וחבלה ברשלנות; את אפרים אדיב ממליצה המשטרה להאשים גם במתן שוחד; את בעלי האולם "אצולת ירושלים" שמתחת לאולם ורסאי, מאיר בלילטי ומחלוף ביטון, ממליצה המשטרה להעמיד לדין באשמת גרימת מוות ברשלנות וחבלה ברשלנות. את עובדת עיריית ירושלים, אסנת שזו, ממליצה המשטרה להעמיד לדין באשמת מרמה והפרת אמונים.
דו"ח המשטרה: שיטת פל-קל לקויה מיסודה ומסוכנת
מחקירת המשטרה עולה כי שיטת פל-קל בפיתוחו המהנדס אלי רון, שבה נבנו רצפות אולמי ורסאי, מעולם לא נבדקה בהליך מסודר או אושרה על ידי גוף מוסמך. השיטה נפסלה על ידי התחנה לחקר הבנייה בטכניון כבר בשנת 87', לפני שהחלה בניית רצפות פל-קל במבנה. בדו"ח של המשטרה נאמר כי השיטה היא מסוכנת, לקויה מיסודה ומשוללת כל בסיס עיוני או ניסויי. לדברי המשטרה, שיטת פל-קל אינה עומדת בקריטריונים הנדסיים בסיסיים מקובלים, כמו גם בדרישות תקנים ישראלים וזרים. עוד נאמר בדו"ח כי אורך חיי הפחים, שבהם נעשה שימוש בשיטת פל-קל, מוגבל במגע עם מים – בין 6 ל-7 שנים.
בדו"ח המשטרה נאמר כי במועד תכנון וביצוע שלד המבנה של אולמי השמחות, בין השנים 87' ל-89', ידע אלי רון ששיטת פל-קל היא בעייתית ומסוכנת, וידיעה זו היתה צריכה להדליק "אור אדום" אצלו ואצל מתכנני המבנה, המהנדסים שפר וקאופמן. לדברי המשטרה, רון ידע שכשל בתקרת פל-קל עלול להתרחש בפתאומיות וללא כל התראה ממשית.
ליקויים בבניית האולמות
עוד נאמר בדו"ח של המשטרה כי רצפת אולם ורסאי נוצקה בשני שלבים – באוגוסט 88' ובספטמבר 88' - ובחודשים אלה שררו תנאי מזג אויר קשים, שפגעו באיכות הבטון שנוצק. "אין לבצע יציקות בטון כאלה, אלא אם ננקטו מראש צעדים מיוחדים המתאימים למניעת נזק לבטון, עקב התייבשותו המהירה", נכתב בדו"ח. החוקרים מצאו כי צעדים כאלה לא בוצעו, ובכך נגרם נזק לרצפה, שבא לידי ביטוי בין היתר בחדירה מוגברת של מים לבטון.
מחקירת המשטרה עולה עוד כי הקבלן אדיב, שהחליט לייעד את המבנה לאולמות שמחות, לא היה מורשה לבנות מבנה בסדר גודל כמו זה שנבנה בפועל, ומעולם לא העסיק מפקחים צמודים כפי שהתחייב בהצהרתו לרשם הקבלנים. המבנה נבנה תוך סטייה מהותית מהיתר הבניה המקורי שניתן לו, ובכל העמודים בבניין הושמו מוטות בכמות פחותה באופן משמעותי מזו שנדרשת.
עוד עולה מהדו"ח כי על בניית המבנה לא היה הפיקוח הדרוש מצד מהנדסי המבנה או מהנדסי חברת פל-קל. אחד מהעמודים המרכזיים, התומכים ברצפת אולם ורסאי, נבנה שלא בהתאם לתוכניות השלד, ובמידות קטנות מהמתוכנן, ותחילת הכשל היתה סביב העמוד הזה, שנשא את העומס המרבי.
בעלי האולמות התעלמו מהתרעות על ליקויים
חוקרי המשטרה מצאו עוד כי בעלי האולמות ורסאי ואצולת ירושלים ביצעו חריגות בנייה, כמו בניית תוספת ללא היתרים מתאימים, מבלי להיוועץ בגורמים מומחים. בעלי מקצוע ואורחים באולמות התריעו בפני בעלי האולמות פעמים רבות על קיומם של ליקויים במבנה, כמו נזילות, שקיעת תקרה אקוסטית ושקיעת רחבת הריקודים, אבל בעלי האולמות החליטו לטפל בבעיות באופן קוסמטי בלבד.
עוד מצוין בדו"ח כי קודם להוצאת היתר בנייה צריכה העירייה לוודא שהתמלאו כל התנאים שקבעו הוועדה המקומית והמחוזית, ובמקרה של מבנה ורסאי לא התמלאו התנאים. עוד נאמר כי בשנים 96' ו-98' הועברו התראות לרשויות באמצעות חוזרי מנכ"ל משרד הפנים על הסכנה בבנייה בשיטת פל-קל ועל הצורך לבצע בדיקות חזותיות של מבנים שנבנו בשיטה זו. העירייה לא פעלה לבדיקת המבנים. בדו"ח נטען כי ספק רב אם ההתראות הללו הגיעו לייעודן בעיריית ירושלים.
ליקויים בעירייה, אבל ממצאים פליליים רק במקרה אחד
בדו"ח של המשטרה נאמר כי החקירה אמנם העלתה ליקויים בטיפול של עיריית ירושלים, אולם החקירה לא העלתה שהליקויים נבעו מהתנהגות פלילית של המעורבים, למעט אסנת שזו. יחד עם זאת, נאמר בדו"ח, הממצאים והמסקנות בכל הנוגע להתנהלותן של המחלקות השונות בעיריית ירושלים והוועדה המקומית והמחוזית לתכנון ולבנייה - יועברו לעיונה של ועדת החקירה הממלכתית לעניין בטיחות מבנים ומקומות המשמשים ציבור (ועדת זיילר).
את שזו, שהיא מנהלת מחלקה במנהל ההנדסה בעיריית ירושלים וקרובת ירושלים של בעלי אולם ורסאי, ממליצים החוקרים להעמיד לדין באשמת מרמה והפרת אמונים. על-פי החשד, היא הפעילה את השפעתה לקידום ולזירוז הטיפול ברישוי האולם כאולם שמחות. במקרה אחד הפעילה השפעתה על אחד מהמפקחים כדי שיעלים עין מעבירת בנייה שאיתר במקום. לדברי המשטרה, בעלי האולם גמלו לה על עזרתה בהנחות משמעותיות באירועים שערכה במקום.
השלטון המקומי: יש מיליוני מטרים הבנויים בפל קל ולא נעשה דבר
יו"ר מרכז השלטון המקומי, עדי אלדר, אמר היום כי למרות שעברו יותר משמונה חודשים מאז "אסון ורסאי" טרם התקבלה ברשויות המקומיות הנחייה כלשהי לגבי אופן ההתמודדות של הרשויות המקומיות עם מבנים הבנויים בשיטת "פל-קל", וזאת למרות שמדובר באלפי מבנים שבטיחותם מוטלת בספק. לדבריו, יש מיליוני מטרים הבנויים בפל קל ולא נעשה דבר מלבד להקים ועדה.
אלדר אמר עוד כי לאחר שאירע "אסון ורסאי" פנו עשרות אלפי תושבים לרשויות המקומיות בבקשה לסיוע ולמידע בנוגע לבטיחות במבנים שנבנו בשיטת "פל-קל", ואולם נכון להיום לא נקבע כל תקן לבדיקת בטיחות מבנים אלה, ולא יצאה כל הנחיה ממשלתית בעניין זה.
לדבריו, ללא הנחיות מוסדרות וללא יכולת לבדוק את חוזקם של המבנים אין ביכולתם של ראשי הרשויות המקומיות למנוע את הישנותו של אסון דומה.
נציגי המשפחות: מחזקים את ידי המשטרה
בתגובה להמלצת המשטרה להעמיד לדין את המעורבים באסון, אומר רונן מורנו, דובר ארגון הרוגי אסון ורסאי, "אנחנו מחזקים את ידי המשטרה, ומודים לה על החקירה. אנחנו קוראים לפרקליטות לאמץ את המסקנות ולהגיש כתבי אישום נגד האחראים בהקדם".
עוד מוסיף מורנו כי החקירה הסתיימה, ולכן על ועדת החקירה הממלכתית (ועדת זיילר) לקחת את חומר החקירה ולבחון את כל ההיבטים הציבוריים ולתת מסקנות בהתאם, למה שמצוי בחומר החקירה.
הוא שאל "מי נושא באחריות הציבורית? האם איש אינו אחראי, למעט עובדת זוטרה של העירייה? על עיריית ירושלים לחקור את עצמה ולנקות את אורוותיה", אמר.
עשרות חשודים, אלפי מסמכים
החלק המערבי של אולמי ורסאי התמוטט לפני כשמונה חודשים, ב-24.5.01, במהלך החתונה של קרן ואסי דרוד, שבה השתתפו כ-700 איש. באסון נהרגו 23 בני אדם, וכ-400 איש נפצעו.
חקירת המשטרה נוהלה בראשיתה על ידי משטרת מחוז ירושלים, ושלושה ימים לאחר מכן הועברה לאחריות יאח"ה (היחידה לחקירות הונאה), על פי החלטת המפכ"ל וראש אגף חקירות. בצוות החקירה השתתפו 22 חוקרים, והוא לווה על ידי צוות מומחים מהמכון הלאומי לחקר הבנייה, ועל-ידי פרקליטה בכירה ממחוז ירושלים. במהלך החקירה נגבו מאות הודאות ונחקרו עשרות חשודים. 17 מהם נעצרו לתקופות שונות. במהלך החיפושים נתפסו אלפי מסמכים, הכוללים בין היתר תוכניות בנייה, רשיונות והיתרי בניה. נאספו תצלומי אוויר לצורך תארוך שלבי הבנייה, בוצעו פעולות מודיעיניות שונות בסיוע מפלג המודיעין, ובוצעו בדיקות פוליגרף לחשודים.