שתף קטע נבחר

 

בג"ץ: "בית המשפט לא יגיד לצבא איך לנהל מלחמה"

שופטי בית המשפט העליון דחו את עתירתו של ח"כ ברכה נגד מדיניות החיסולים בשטחים. כשהציעה עורכת דינו של ברכה שישראל תעצור את המבוקשים במקום להורגם אמר השופט חשין: "לשטח A נכנס הבן שלי, איני רוצה לסכן אותו" והשופט מצא אמר: "מה נאמר אם נאסור חיסולים ולמחרת יהיה פיגוע בליבה של עיר?"

בג"ץ דחה היום (ג') את עתירתו של ח"כ מוחמד ברכה נגד מדיניות החיסולים בשטחים. השופטים קבעו בהחלטתם כי "מדובר בסוגייה שאינה שפיטה, והם לא מתערבים בפעילות צבאית של צה"ל בזמן לחימה".
במהלך הדיון אמר השופט אליהו מצא כי "הטרור הוא אויב של האנושות כולה, בית המשפט לא יגיד לצבא כיצד לנהל מלחמה. מה נאמר אם נאסור חיסולים ולמחרת יהיה פיגוע בליבה של עיר", אומר השופט מצא.

עימות בבית המשפט

לפני כמה חודשים עתר ח"כ ברכה באמצעות עורכת דינו, נאילה עטיה, נגד מדיניות החיסולים של צה"ל. במהלך הדיון היום התפתח עימות מילולי בין השופטים לעורכת הדין עטיה, על רקע דרישתה להוציא צו ביניים שיפסיק את ההתנקשויות בשטחים. "לא ניתן לחסל לפני משפט", אמרה עו"ד עטיה. השופט מצא אמר בתגובה: "גבירתי, יש דבר כזה שנקרא טרור. הוא אויב של האנושות כולה".
עטיה אמרה בתגובה: "מי קובע מיהו הטרוריסט?" והשופט מצא ענה: "בוודאי לא בית המשפט. צריך עילה כדי שנתערב. בית המשפט אינו מנהל את המלחמה, מחר יעתרו ויבקשו שנרשה להכניס רק חיל רגלים לרמאללה ולא טנקים. מי יודע כמה אנשים ייהרגו מחר בבוקר אם נוציא צו ביניים? מדובר במלחמה יומיומית, גבירתי אינה יודעת, אז נגלה לה את הסוד, שתצא לרחובות ירושלים".
עו"ד עטיה בתגובה: "אבל יש דבר כזה שנקרא זכות לחיים" והשופט חשין השיב לה: "גבירתי תודיע את זה למי ששולח מחבלים למדרחוב ולדופינריום" והשופט מצא הוסיף: "מה את רוצה ששר הביטחון יקבל רשות מבית המשפט לפני כל סיכול ממוקד? או שאולי הטרוריסט יזומן לדיון בבג"ץ בנוכחות הצדדים?", והוסיף שהסוגיה כולה אינה שפיטה.
על כך אמרה עו"ד עטיה: "המדינה ידעה להביא את וענונו, דיראני, שתעצור אותם בשטח A ולא תחסל". בתגובה אמר חשין: "לשטח A נכנס הבן שלי, אני לא רוצה לסכן את הבן שלי. הבן של גבירתי לא נכנס לשטח A". כאמור, דחו השופטים את העתירה, קבעו שתשובת המדינה ממצה, ו"ברירת אמצעי לחימה אינה מהנושאים שנתערב בהם". השופטים ציינו כי ח"כ ברכה לא השיג תשתית עובדתית ספציפית, ולמרות זאת ביקש צעד גורף.
בחודש הבא אמור בג"ץ לדון בעתירה נוספת נגד מדיניות החיסולים שהגישה סיהאם ת'אבת, אשתו של מנהיג תנועת הפתח בטול כרם, ת'אבת ת'אבת, שחוסל לפני כשנה בעיר, על ידי צה"ל. בין היתר היא דורשת לפתוח בחקירה ולהעמיד לדין את מי שהיה אז ראש הממשלה, אהוד ברק, ואת הרמטכ"ל רב אלוף שאול מופז.

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום ארכיון ידיעות אחרונות
ברכה. להפסיק החיסולים
צילום ארכיון ידיעות אחרונות
מומלצים