האיחוד הלאומי הודיעה על פרישה מהממשלה
זאת, בעקבות הוויתור על הדרישה לשבעה ימי שקט. השר אלון: צריך לצאת למלחמה קצרה כדי למנוע שפיכות דמים
סיעת האיחוד הלאומי-ישראל ביתנו החליטה היום (א') לפרוש מהממשלה. ההחלטה התקבלה בעקבות הודעת ראש הממשלה, שלפיה הוא החליט לוותר על דרישתו לשבעה ימי שקט לפני יישום דו"ח טנט ושהוא ינהל למעשה משא-ומתן תחת אש.
המשמעות: הקואליציה תקטן בשבעה ח"כים, והשרים אביגדור ליברמן ובני אלון יחזרו להיות ח"כים מן השורה - ובאופוזציה. "צריך לצאת למלחמה קצרה כדי למנוע שפיכות דמים", אמר היום השר אלון.
בהודעה שפירסמה הסיעה נאמר: "עקב שבירת העיקרון של אי ניהול משא-ומתן תחת אש ולאור התקפלותו של ראש הממשלה בעניין שבעת ימי שקט החליטה הסיעה בישיבת חירום כי אין היא מוכנה להמשך התבוסתנות".
למרות שהודעת הסיעה היא סופית - מוסדות המפלגה צריכים לאשר את ההחלטה. בהודעת הסיעה נמסר כי היא תמשיך לתמוך מספסלי האופוזיציה בכל מהלך צבאי למיגור הטרור.
הקואליציה מצטמקת
עד כה מנתה הקואליציה של שרון 73 ח"כים. לאחר פרישת 7 הח"כים של האיחוד הלאומי-ישראל ביתנו - נותר שרון עם קואליציה של 66 תומכים בלבד.
יו"ר הקואליציה ח"כ זאב בוים (הליכוד) אמר בתגובה כי "אנשי האיחוד הלאומי יורים לעצמם ברגל, משום שעכשיו תהיה הטיה של הקואליציה שמאלה והם ישיגו את ההיפך ממה שביקשו".
ח"כ אופיר פינס (העבודה) בירך על הפרישה: "כרגע יש סיכוי למדיניות יותר שפויה, המדיניות של האיחוד הלאומי מובילה אותנו לאסון. אני חושב שמפלגת העבודה והאיחוד הלאומי - אסור שישבו באותה הממשלה. אני מניח שזה יפחית את הלחץ בתוך מפלגת העבודה בדרישה לפרישה. אני מקווה שראש הממשלה לא יחזר אחריהם ואולי סופסוף תהיה לנו ממשלת אחדות אמיתית".
יו"ר ש"ס, השר אלי ישי, הודיע כי הוא פועל לשנות את ההחלטה. השר ישי שוחח בעניין עם השרים בני אלון ואביגדור ליברמן, והפציר בהם להישאר בממשלה. ישי אמר לשרים כי "עזיבתם את הממשלה תשאיר את ש"ס לבדה מול השמאל, וכי מדובר בהפקרות ובחוסר אחריות מנהיגותית". לדבריו, "בשעה קשה זו יש לשקול דווקא את הרחבת הממשלה על ידי צירוף המפד"ל".
ישיבת הממשלה: שרון ניסה לשכנע את השרים
אנשי הימין תקפו היום בחריפות את ראש הממשלה בישיבת המטבחון המורחב ובישיבת הממשלה השבועית. חברי המטבחון החליטו בישיבה להמשיך בפעילות הצבאית המוגברת בשטחים. ראש הממשלה שרון הסביר לשרים את פשר החלטתו לסגת מהדרישה לשבעה ימי שקט, בכך שברמת הטרור הנוכחית אין אפשרות מעשית להשיג שקט מוחלט. לכן, הוסיף שרון, המטרה העיקרית כעת היא להגיע להפסקת אש. ראש הממשלה הדגיש כי את ימי השקט הוא ידרוש לפני תהליך מדיני ולא לפני מו"מ על הפסקת אש.
השר שרנסקי הבהיר בישיבת המטבחון כי לא יפרוש מהממשלה בשלב זה, למרות שלדבריו "ייתכן שאין טעם בחברות בממשלה כשהחלטות קריטיות בנושאים ביטחוניים מתקבלות מעל ראשם של השרים".
השר בני אלון תקף את שרון: "אתה נכנע ללחץ בינלאומי... ראינו שהאויב נכנע בטול כרם כשמאות אנשים הרימו ידיים והניחו את נשקם... העם ראה שהצבא לא איבד את כוחו, וזה מה שהממשלה צריכה לעשות בכל יהודה ושומרון ועזה". לפני כניסתו לישיבה אמר אלון: "צריך להפסיק את השיגרה ולצאת למלחמה קצרה שתמנע שפיכות דמים גדולה יותר".
השר ראובן ריבלין (ליכוד) אמר בצאתו מישיבת הממשלה כי אנשי הליכוד מקבלים ברגשות מעורבים את הוויתור על שבעה ימי שקט. "עם זאת", אמר ריבלין, "בשביל זה יש מנהיגות, ובסופו של דבר אנו עומדים מאחוריה".
זיני בדרך, צ'ייני בעקבותיו
מחרתיים אמור להגיע לישראל השליח האמריקני המיוחד, גנרל אנתוני זיני. כמה ימים מאוחר יותר יגיע לארץ סגן הנשיא האמריקני דיק צ'ייני.
צ'ייני יחל את מסעו בלונדון, ומשם ימשיך לכווית, מצרים, ירדן, האמירויות, עומאן, סעודיה, בחריין, ישראל ולבסוף טורקיה. גורמים מדיניים אומרים כי המטרה העיקרית של ביקורו היא היערכות לשלב הבא במלחמתה של ארה"ב נגד הטרור, שלב שצפוי לכלול מהלך צבאי נגד עיראק.