שתף קטע נבחר

"נגנזו ממצאים חמורים שנתגלו במתחם הכור הגרעיני"

כך טוען קצין בכיר, שערך ביקורת במתחם באזור דימונה. לדבריו, תלונות החיילים המשרתים במתחם לא נבדקו. צה"ל: "לחיילים המשרתים במתחם הכור אין סיכון בריאותי"

ממצאים חמורים שהתגלו בביקורת אצל חיילי צה"ל המשרתים במתחם הכור הגרעיני בדימונה בשנת 2000, נגנזו. כך טוען היום (ג') קצין בכיר באמ"צ בו"ם - יחידה יוקרתית שעניינה ביקורת ומעקב ביחידות צה"ל, הכפופה לראש אג"ם ולרמטכ"ל.
את התחקיר ערכה עמירה שגב, והוא שודר הערב בתוכנית הראיונות "בן ורוזן" בערוץ 10.
לדברי הקצין, החיילים, המשרתים במתחם הכור בשירות סדיר, התלוננו בפניו על פעילות שלא במסגרת תפקידם באזורים מסוכנים, על מכשור מיושן למדידת קרינה ועל התייחסות מזלזלת לחששותיהם בנוגע לרמת הסיכון.
הקצין הבכיר טוען כי הוא ננזף קשות על ידי הממונה על הביטחון במשרד הביטחון (מלמ"ב), על חריגה מסמכות ועיסוק בנושאים להם אין לו סיווג בטחוני מתאים. לדבריו, הנזיפה החמורה לוותה באיומים לפיהם אם לא ישמיד את הרשימות שערך במתחם הכור ובהן תלונות החיילים, יודח מהשירות ויעמוד לדין. לכן, לדבריו, מדו"ח הביקורת הרשמי הורדו הממצאים והוא עסק בנושאים שגרתיים כגון המטבח ומיזוג האוויר.
הקצין הבכיר טוען כי החיילים שרואיינו במהלך הכנת הדו"ח ממשיכים להתקשר אליו ומתחננים שלא יפקיר אותם, ואומרים לו כי תלונותיהם לא נבדקו.
גורמים ביחידת אמ"צ בו"ם הביעו זעזוע מהדברים. "אם המלמ"ב יכול ככה להתערב בעבודתנו, אנחנו יכולים לסגור את הבאסטה", אמר אחד מבכיריה. מפקד היחידה באותה תקופה, אל"מ מיל' אריק דוידי, אמר כי אינו יודע על הפרשה.
ראש המלמ"ב, יחיאל חורב, טוען שלא היה לו מגע עם מי מאנשי יחידת הביקורת. "היתה ביקורת", אמר לתחקירנית, "אני לא יודע שטענו כנגד סגן אלוף כלשהו ששאל שאלות לא לעניין".
דן מרידור, השר שעוסק בענייני הוועדה לאנרגיה אטומית מטעם הממשלה, אומר כי שמע גם על "סגן האלוף ששאל שאלות שלא בסמכותו, בנושאים שאין לו סיווג בטחוני לעסוק בהם. התלונה הועברה אלי, ביקשתי לבדוק אותה במערכת וקיבלתי תשובות שנראו לי מספקות לחלוטין ומהן עולה באופן ברור שאין שום סיכון בריאותי לחיילים והטיפול בהם הוא לגמרי תקין ועל פי כל התנאים המחמירים שהמערכת מקפידה עליהם".

"כלים מוזרים ואור מוזר"

תלונות נוספות המעוררות סימני שאלה בנוגע להתנהלות מתחם הכור, הן תלונותיהם של מספר חיילי יחידת נ"מ המאבטחת את המתחם, שפנו לאחרונה לעורכת הדין אלמוגית שטרית, מתל אביב. לדבריהם, הם פנו אליה בעקבות הפרסומים על חולי סרטן רבים בין עובדי הכור בדימונה. החיילים, חלקם בשירות סדיר וחלקם במילואים, ביקשו לבדוק את מצבם המשפטי אם יתברר שבמהלך שירותם נחשפו לקרינה מסוכנת והם עלולים לחלות.
י', אחד מחיילי המילואים, מספר כי במסגרת אבטחת האתר הוא וחבריו, שחלקם משרתים כבר 13 שנה במילואים, מסיירים על נגמ"שים, לבושים במדים ובשכפצים, גם באזורים שבהם שלטי ענק עם הכתובת "זהירות קרינה".
"באזורים האלה אנחנו רואים אנשים לבושים בחליפות מגן מכף רגל ועד ראש, שעושים דברים מוזרים על כלים מוזרים שיוצא מהם אור מוזר", אומר י', "לפני כמה שנים עשה איתנו מילואים דוקטורנט לביולוגיה שהגיע עם כל מיני מכשירים שכל הזמן צפצפו. הוא עשה הרבה רעש והחבר'ה שהחליפו אותנו כבר קיבלו שכמיות מניילון ופסקי”ם (תגים למדידת קרינה). במילואים הבאים שלי כבר לא היה זכר לכל זה וגם הדוקטורנט נעלם". בנוסף, אומר י', כי "אומרים לנו להישאר בחדרים ולא לצאת בזמנים מסויימים". לדבריו, מדובר בחדרים רגילים ולא ממוגנים נגד קרינה, וכי נאמר להם גם לא להסתכל.
כמו כן אומר י', הוא וחבריו מעולם לא עברו בדיקות רפואיות, וגם את הפסקי”ם שקיבלו לתקופת מילואים אחת בלבד, איש לא בדק.
הוא אומר כי הוא סובל מזה מספר שנים מתופעה רפואית מטרידה ורופא איתו התייעץ אמר לו שזה עלול להיות כתוצאה מקרינה.
עו"ד שטרית עוסקת באיתור מתלוננים נוספים לקראת פנייה לשר הבטחון.
פנייה לנציב קבילות חיילים, בשאלה האם הגיעו אליו תלונות מסוג זה, לא העלתה דבר. לדברי האלוף עוזי לבצור, התלונות שבידיו הן של הורים ועוסקות רק בקרינה מייננת ממכשירי מכ"ם.

תגובת צה"ל: אין סיכון בריאותי לחיילים

מדובר צה"ל נמסר בתגובה: "לחיילים במתחם קמ"ג (קרית מחקר גרעיני) אין סיכון בריאותי הנובע ממקום שירותם ומביצוע משימותיהם. המעקב אחר הקרינה בקמ"ג וסביבתה נעשים באופן רצוף על פי תקנות בינלאומיות, מהחמורות ביותר ועל ידי הרשויות המוסמכות".

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום ארכיון ידיעות אחרונות
הכור הגרעיני בדימונה
צילום ארכיון ידיעות אחרונות
מומלצים