ונצואלה: הנשיא המודח צ'אבז חזר לארמון
הנשיא החדש כרמונה, התפטר, יממה בלבד לאחר שנכנס לתפקידו; דיווחים על הפגנות סוערות של תומכיו של צ'אבז שהביאו למותם של עשרות
הרוחות בוונצואלה ממשיכות לסעור: לפנות בוקר (יום א') התפטר מתפקידו נשיא המדינה החדש, פדרו קרמונה, 24 שעות בלבד לאחר שנכנס לתפקידו, והנשיא המודח, הוגו צ'אבז, שב לארמון הנשיאות.
צ'אבז פילס את דרכו בתוך קהל אוהדים גדול לעבר הכניסה לארמון למשמע תזמורת צבאית, והניף את אגרופו לאות ניצחון. "יש לנו, בוונצואלה, מהפיכה דמוקרטית ושקטה", אמר הנשיא לעיתונאים, "והיא לא תיפסק מפני שזהו רצון האל". אלפים מתומכיו של צ'אבז, תושבי שכונות העוני של הבירה קראקס, התגודדו למרגלות הארמון והריעו לנשיאם החדש-ישן.
פרקליטים מטעם המדינה תיחקרו את הנשיא לשעבר, קרמונה, ויחד איתו קצינים בכירים שהיו מעורבים בהפיכה, אולם שר ההגנה של צ'אבז אמר כי הנחקרים אינם מוחזקים באופן רשמי במעצר. השר הוסיף ואמר: "מה שהאופוזיציה אינה מבינה הוא שבכדי לזכות בכוח, הם צריכים לזכות בתמיכת העם. הם צריכים לשכוח מהפיכות שכאלה". בתשובה לשאלה כיצד ינהג המשטר החדש-ישן במחוללי ההפיכה הבטיח השר: "לא יהיה ציד מכשפות".
תגובה מאופקת מצד המערב
היועצת לביטחון לאומי של נשיא ארה"ב, קונדוליזה רייס, אמרה כי ארה"ב מקווה שצ'אבז יתייחס ברצינות לטענות אזרחי ונצואלה, לפיהן פקידיו אינם עושים דבר, וכי הוא נוהג בהם ביד רמה. "אנו מקווים כי מר צ'אבז ינצל את ההזדמנות שנוצרה כדי לנתב מחדש את האוניה, ששטה מזה תקופה לא קצרה בכיוון הלא נכון", הוסיפה רייס.
בריטניה קיבלה בברכה את חזרתו לשלטון של צ'אבז, והוסיפה, כי חילופי ממשלות צריכים להיעשות בדרכים דמוקרטיות.
מהפיכה שקטה בת יממה
פדרו קרמונה, איש עסקים מתון, מונה לנשיא ביום שבת בעקבות הפיכה שקטה שהתחוללה במדינה. קרמונה הודיע על פיזור הקונגרס ועל עריכת בחירת בתוך שנה לאחר שקציני צבא ובכירים במערכת העסקים של ונצואלה אילצו שלשום (שישי) את הנשיא צ'אבז להתפטר, על רקע המשבר הכלכלי בו נתונה המדינה. ההתפטרות באה בעקבות הפגנות סוערות נגד שלטונו של צ'אבז, במהלכם ירו שוטרים בלבוש אזרחי לעבר מאות מפגינים והרגו 11 מהם. המפגינים דרשו את התפטרותו של הנשיא על רקע שביתה של חברת הנפט הממשלתית לאחר שנודע כי צ'אבז מתכוון לפטר את מועצת המנהלים שלה.
עשרות הרוגים בהפגנות תמיכה בנשיא המודח
ואולם במהלך סוף השבוע, לאחר השבעתו של קרמונה, נערכו ברחבי המדינה עוד הפגנות ענק, הפעם על ידי תומכיו של צ'אבז, במסגרתם יצאו אלפים לרחובות בדרישה להשיבו לשלטון. ההמונים התנגשו עם כוחות המשטרה והשתלטו על תחנות הטלוויזיה, שביקרו בעבר את שלטונו של הנשיא. כוחות צבא הנאמנים לצ'אבז השתלטו על ארמון הנשיאות והכריחו את הנשיא החדש קרמונה להתפטר. בתקשורת דווח כי ההפגנות הסוערות גרמו למותם של עשרות בני אדם עד עתה.
לאחר הפריצה לארמון הודיע קרמונה כי הוא מעביר את סמכויותיו לפרלמנט במדינה. ואולם, סגנו לשעבר של צ'אבז, דיוסאדו קבלו, הודיע כי הוא מעתה מנהיג המדינה. זמן קצר אחר כך חזר צ'אבז לארמון הנשיאות ונראה כי הוא מתכננן לשוב לתפקידו.
ונצואלה היא יצואנית הנפט הרביעית בגודלה בעולם, והמשבר הפוליטי במדינה מעורר חשש לעליה במחירי הנפט בעולם.