נפרדים מקפטן אינטרנט
הקפטן תלה את המקטרת. רקוויאם לדמותו, רגע וחצי לפני שנמוגים ענני הטבק האחרונים בין דפי מוסף "גלריה". מהם הגורמים שהביאו לסגירה? ויש גם חשיפה: הקפטן היה אמור להיות בכלל עכבר
אתמול (ג') פורסם הגיליון האחרון של מוסף "קפטן אינטרנט". החל משבוע הבא, "קפטן אינטרנט" יופיע כמדור שבועי בתוך מוסף "גלריה" של עיתון "הארץ". הנימוקים לסגירת המוסף, חמש שנים לאחר הופעת גיליונו הראשון: מיעוט פרסומות והצורך להפחית עלויות.
ההתכווצות של "קפטן אינטרנט" ממוסף למתכונת של מדור שבועי, הדומה לזו בה החל את דרכו בראשית 1996, היא תולדה של שיווק כושל, יותר מאשר של אובדן ה"כיף" שבאינטרנט, המצב הכלכלי הכללי או ירידת קרנו של המוסף הפולחני הזה בעיני קוראיו.
הימים הראשונים
השורשים הרעיוניים של קפטן אינטרנט נעוצים בתחילת שנות ה-80, אז נחשף העיתונאי דב אלפון, קצין מודיעין ביחידת 8200 המהוללת, לסודות הרשת.
"כמה שנים לאחר מכן", מספר אלפון, "התחברתי לקומפיוסרב (רשת הבי בי אס שנרכשה מאוחר יותר על ידי אמריקה און ליין ומאז נעלמו עקבותיה ג.מ.) ודי השתעממתי. בימים ההם האינטרנט המסחרי טרם פרץ בישראל, אך בשלב מאוחר יותר, מנויי קומפיוסרב הורשו לצאת לאינטרנט. נתפסתי מיד לעניין. אחרי חצי שנה, בסוף שנת 1995, כאשר כבר הייתי גולש כבד, החלטתי לחשוף את העולם שגיליתי לקוראי "הארץ".
אלפון, עורך מוסף "הארץ" באותם ימים, הגיע למסקנה שהדרך הנכונה ביותר להציג את המדיום החדש לישראלים (שרובם המכריע לא היו מחוברים לרשת באותם ימים ג.מ.) היא באמצעות דמות בדויה, שאינה נייטרלית כמו עורך או כתב.
"התלבטתי בין דמות של עכבר לבין קשיש, גימלאי הצבא הישראלי", הוא אומר (מאוחר יותר שונתה הדמות ליוצא הצבא האמריקאי, הוא מעיר), "כתבתי שתי גירסאות פיילוט למדור, אחת עם דמותו של 'עכבר אינטרנט' והאחרת עם דמותו של 'קפטן אינטרנט'. דמותו של הקפטן גררה תגובות חיוביות ביותר בעוד העכבר לא הלהיב".
הפור נפל והמדור הראשון של קפטן אינטרנט פורסם ב-23 בפברואר, 1996, בתוך מוסף הארץ. בראשית דרכו, הקפטן פנה לאנשים שאינם גולשים ואף מחוסרי מחשב. הוא דיבר אליהם בגובה העיניים בטון ספקני שהצדיק את חששותיהם מפני העולם החדש. הזקן הנרגן שזכר את ימי הזוהר של הטלוויזיה והרדיו וההייפ שנוצר סביבם, לא מיהר להתלהב מהטרנד החדש בכפר הגלובלי.
"מרבים להשוות את האינטרנט לרשת של קורי עכביש, אבל האמת היא שהאינטרנט מזכיר יותר את הבקו"ם: כל מי שרק הגיע לפני שעתיים כבר צועק "בשר טרי!" לחדשים. נכדי היקר תומר, למשל, עוד לא הצליח להיכנס לאתר FTP פשוט, אבל פחות מיממה אחרי שהתחבר הוא כבר יודע יותר טוב מסבא שלו מה עליו לעשות - להוריד עשרות תוכנות וידיאו ואודיו מתקדמות. "הרבה דברים השתנו באינטרנט מאז עבדת עליה לפני 30 שנה בפנטגון, סבא!" הסביר לי בסלחנות כשהמלצתי לו לדחות במקצת את כל ההתקנות הללו".
מתוך המדור הראשון של קפטן אינטרנט, שהתפרסם במוסף הארץ ב-23 בפברואר, 1996
"הייתה התלהבות עצומה בקרב הקוראים", מספר אלפון, "אנשים החלו לפקסס זה לזה את המדור והוקמו אתרים בגיאוסיטיז וטריפוד שהכילו קישורים והמלצות שפורסמו בקפטן. במערכת "הארץ" חשו שהדמות נשמטת מבעליה החוקיים ובעקבות התגובות החיוביות הוחלט לפתוח מוסף שבועי בן 12 עמודים של "קפטן אינטרנט". בשבעה במרץ 1997 פורסם המדור האחרון של קפטן אינטרנט וב-11 במרץ 1997 פורסם הגיליון הראשון של מוסף קפטן אינטרנט.
"הסקרנות באשר לזהותו של קפטן אינטרנט בימיו הראשונים הייתה עצומה באותם ימים", אומר אלפון, "בתקשורת נולד המשחק 'גלה מי הקפטן' ועידו אמין הציע בניוזלטר שלו פרס כספי למי שיגלה את זהותו. כאשר התחלתי לראיין כתבים ועורכים למוסף, הסוד דלף וזהותו של הקפטן פורסמה בעיתון תל אביב".
"לקפטן שלכם נדמה שמאה ימי החסד של המולטימדיה כבר חלפו. אין סיבה שסי-די רום יהיה משעמם, שמצלמה דיגיטלית תהיה יקרה, שאתר ווב יהיה מכוער, שמחשב נישא יהיה בלתי ידידותי. ואם זה קורה, באמת אין סיבה שמוסף זה לא יתריע על כך: מדי יום שלישי נחמיא לטובים וננזוף בגרועים, כמו היתה זו עוד אמנות בחיינו, בין הספרים לטלוויזיה".
מתוך מדור הקפטן, הגיליון ה-1 של מוסף קפטן אינטרנט, שפורסם ב-11 במרץ 1997
לאחר השקת המוסף השבועי עזב דב אלפון את "קפטן אינטרנט" לטובת המשך עריכת מוסף "הארץ" והעיתונאי דרור פויר שימש כעורך הראשי וקפטן אינטרנט במשרה מלאה.
"פויר לקח את דמותו של קפטן אינטרנט למקומות אחרים, יותר פילוסופיים", אומר אלפון, "הקפטן שלי היה קשיש ספקן וציני כלפי החיים ולא אידיאולוג ומתנגד לגלובליזציה, דמותו על פי פויר. בחודשיים הראשונים להופעת המוסף אף תיקנתי כמה אמירות של הדמות שביטאו 'קפיצות' חדות מדי בין הדמות שלי לדמות של פויר".
עם הזמן, מוסף "קפטן אינטרנט" פנה יותר ויותר לגולשים ולא לקוראים שאינם גולשים, אך זה היה בסדר גמור, כי עם ישראל החל להתחבר לרשת, אומר אלפון. גיל הקורא הממוצע נותר צעיר, בין 15 עד 17 שנים, קהל יעד חריג ביחס לקוראי "הארץ", בעל הדימוי הזקן.
מערכת "הארץ" השתמשה ב"קפטן אינטרנט" כפיתיון למשיכת קוראים צעירים לעיתון. בניגוד לדימוי היוקרתי שלו בעיני קוראיו, המוסף הזה לא היה אטרקטיבי במיוחד עבור מפרסמים מאז לידתו ולא רק בעת האחרונה.
במרץ 2000 עזב דרור פויר את כס העורך הראשי בקפטן אינטרנט לטובת חלומות היי טקיים אחרים. מאז ידע המוסף מורדות ועליות. לאחר שהמצב הכלכלי הורע, חרב הקיצוצים ב"הארץ" הונחתה ראשונה על המוסף, שלא מכסה את הוצאות הפקתו ומיועד "למטרות מערכתיות".
"קפטן אינטרנט ממוצב כמוסף מעולה שפונה לקהל קוראים צעיר יחסית ועבור מפרסמים שמשווקים מוצרי מחשבים וטכנולוגיה הוא לא היה אטרקטיבי", אומר בני רון, מנהל מחלקת המדיה של חברת הפרסום צרפתי שטרנשוס זמיר, "שכבת מקבלי ההחלטות בארגונים וחברות לא קראה את 'קפטן אינטרנט' והמפרסמים העדיפו לפנות אליהם באמצעות מגזיני הטכנולוגיה המקצועיים ומוספי הכלכלה בעיתונים. יחד עם זאת, רון מעריך כי קריסת ענף ההיי טק וההאטה בשוק הפרסום בתחום תרמה לסגירה של המוסף.
האם אין עוד צורך במוסף שמדווח על העולם החדש והאמיץ, לאחר שהמהפכה עליה בישר קרמה עור וגידים וחדרה לכל תחומי החיים? פויר סבור שלא. "ספרים עתיקים הרבה יותר מהאינטרנט ולמרות זאת, מוספי ספרים מתפרסמים בעיתונות", הוא כותב בדואר האלקטרוני ממקום מושבו בהודו.
"אין כאן עניין של ותק בשוק. יכול להיות שהמהפכה נגמרה אבל אנשים עדיין צריכים את קפטן הצילו! (מדור התמיכה) והם עדיין זקוקים לעיתונאים שיעקבו אחר העולם הדיגיטלי וידווחו על נושאים חשובים ביותר כמו פרטיות ברשת. דבר נוסף , קריאת הקפטן הייתה כיפית, וזה מה שחשוב".
על פי שיחות עם אנשי מקצוע, מתברר כי "קפטן אינטרנט" נסגר לא בגלל שהיה דל ומשעמם בתכניו (הוא היה טוב ומעניין), משום שקוראיו מאסו בו (הם מתו עליו), או שאין עוד מקום למוספי אינטרנט (המהפכה אולי הסתיימה אבל החלקים המעניינים בתולדות עידן המידע עדיין לפנינו והיא נוגעת לחיי רובנו וראויה לכיסוי נרחב).
"קפטן אינטרנט" נסגר בגלל שהמפרסמים לא "קנו" אותו והכישלון הוא ברובו כישלון שיווקי. במשך זמן רב מדי ניסו ב"הארץ" לעניין חברות היי טק וטכנולוגיה לפרסם במוסף, מהלך לא נבון, כפי שניתן להסיק מדברי בני רון, במקום למצבו כמגזין לייף סטייל מתוחכם שפונה לצעירים אינטליגנטיים ולעניין בו מפרסמים שאינם בענף ההיי טק.
נקודת האור עבור המעריצים השרופים של הקפטן: אם וכאשר יתבהרו השמיים, ייתכן שהקפטן יחזור ובגדול. באיזו מתכונת בדיוק ומתי זה יקרה, אין לדעת בשלב זה.