מבקר המדינה: "הראוותנות ניבטת מכל מקום וחבל"
מבקר המדינה, השופט אליעזר גולדברג, הגיש אתמול (ב') בצהריים ליו"ר הכנסת, אברהם בורג וליו"ר הוועדה לביקורת המדינה, ח"כ אמנון רובינשטיין, את חלקו השני של הדו"ח לשנת 2002. עיקרי הדו"ח: ביקורת על נגיד בנק ישראל לשעבר, יעקב פרנקל, על שילובם של אנשים עם מוגבלויות בחברה ועל מצבן העגום של התשתיות במגזר הערבי
מבקר המדינה, השופט אליעזר גולדברג, הגיש אתמול (ב') בצהריים את חלקו השני של דו"ח מבקר המדינה לשנת 2001 ליו"ר הכנסת, אברהם בורג, וליו"ר הוועדה לביקורת המדינה, ח"כ אמנון רובינשטיין.
ראו קישורים לידיעות נפרדות על פרקים מדו"ח המבקר מימין - וכן למטה, תחת "כתבות נוספות"
דו"ח המבקר עוסק בשלושה עניינים מרכזיים: תשתיות במיגזר הערבי, שילוב אנשים בעלי מוגבלויות בחברה ובעבודה והפרטת חברות ממשלתיות. בנוסף כולל הדו"ח עשרות פרקים במיגוון תחומי הפעילות של משרדי הממשלה - ממיסוי ענף הכדורגל ועד הטיפול בתופעת האלימות בין בני זוג. "מטרת הדו"ח איננה מציאת אשמים", אומר השופט גולדברג, "אלא תיקון ליקויים מערכתיים".
למרות דברים אלה, חושף הדו"ח ליקויים בתיפקודם של שני אישים בולטים - נגיד בנק ישראל לשעבר, פרופ' יעקב פרנקל, וכן השופט שפרש לגימלאות, צבי טל, בכהונתו כיו"ר ועדת העזבונות.
הנגיד לשעבר פרנקל קיבל הטבות שלא כחוק
דו"ח המבקר מותח ביקורת קשה על הנגיד לשעבר, שקיבל, בניגוד לחוק, הטבות במאות אלפי שקלים, העולות על תנאי השירות של שר בממשלה. "איש ציבור חייב לשמש דוגמה בכל", אמר המבקר, "גם בכיבוד הוראות החוק והכללים בצורה הקפדנית ביותר וגם בקיום נורמות בדבקות - אחרת הוא אינו יכול לשמש דוגמה לכפופים לו".
בהתייחסות לפרס ישראל, אותו קיבל פרנקל לפני שבוע בלבד, אמר מבקר המדינה, כי היה מנוע מלהגיש אותו לוועדת הפרס. "דוח המבקר הושלם בסמוך ליום העצמאות אולם ישנה רשימה סגורה של אנשים המקבלים אותו לפני פירסומו", הסביר גולדברג.
נוכח ממצאים קשים בדו"ח לגבי תיפקודם של בכירים במערכת המשפט והכלכלה, אמר המבקר שהוא עושה עבודתו ללא מורא וללא משוא פנים. "הורגלתי לעשות את המלאכה גם כשהיא קשה וגם כשהיא לא נוחה", אמר.
באשר למחזיקים בתפקידים ציבוריים, אמר המבקר כי הוא מצפה לפחות גילויי ראוותנות ובזבזנות בשירות הציבורי. "הייתי מצפה שהסיסמא 'והצנע לכת' תתנוסס על כל מכתבה של איש ציבור. לא פעם ראינו שהראוותנות ניבטת מכל מקום וחבל. החיסכון והדוגמה האישית צריכים לעמוד לנגד עיניו של כל איש ציבור. אני אומר שאם איש ציבור היה שומר על כספי המדינה כפי שהוא שומר על כספו שלו מצבנו היה אחר".
בורג: "הנכים צדקו"
יו"ר הכנסת, אברהם בורג, שקיבל לידיו את הדו"ח, ציין כי בבדיקה מקיפה העלה הדו"ח החדש כי יש ממש בתלונותיהם של הנכים בישראל על העדר שיוויון בעבודה והעדר נגישות פיסית למבני שירות רבים. "הנכים שבתו פעמיים בשלוש השנים האחרונות", אמר בורג, "והדו"ח מוצא שהם צודקים. אני מתייחס לעיקרון השיוויון לגביהם ולאו דווקא לצדדים הכלכליים של שביתתם".
הדו"ח קבע בעניין זה כי אין מודעות מספקת ברשויות השילטון לחוק שיוויון הזכויות לאנשים עם מוגבלות שנחקק ב-98'. על פי המימצאים, אין ערנות מספקת לצרכיהם המיוחדים של הנכים ולהזדמנות תעסוקתית וחברתית שווה.
מצבן העגום של הרשויות הערביות היה ידוע ולא טופל
גם במיגזר הערבי, אומר המבקר, נמצאו פערים בתחום התשתיות שנבדק לעומקו. במשך עשר שנים - עד לשנת 2000 - שקד משרד הפנים על תכנית פיתוח לרשויות הערביות, אך עד כה לא החל ביישום התכנית שביקשה לצמצם פערים. "הדוח מתאר מציאות עגומה בתחומים שונים ובהם תחבורה, ביוב ותעשייה. מצב התשתיות ביישובי המיעוטים הוא ברמה נמוכה יותר מאשר ביישובים היהודיים ואכן היה הפער ידוע לממשלות ישראל לדורותיהן... הממשלות החליטו לבצע העדפה מתקנת, אך כוונות לחוד, וביצוע לחוד", דברי המבקר.
בעת הצגת הדו"ח, אמר המבקר כי למרות האמור בדו"ח, הוא מוצא עליה בהתייחסות של הרשויות השונות למימצאי דו"חות קודמים וניסיון ליישם לקחי עבר.