שתף קטע נבחר
 

המסים שבדרך של ועדת רבינוביץ'

בעוד כשלושה שבועות תגיש הוועדה לרפורמה במס הכנסה לשר האוצר את המלצותיה למיסוי ההון בישראל; בין ההמלצות: מס על רווחים בבורסה ועל ריבית מפיקדונות – בשיעור נמוך יחסית; באוצר מתכוונים ליישם את ההמלצות עד לסוף שנה זו לאחר שהכנסת תאשר אותן בחקיקה

"ועדת רבינוביץ'" לרפורמה במס משלימה בימים אלה את הכנת הדו"ח שיוגש לשר האוצר ב – 23 במאי, והמלצותיה יכנסו כנראה לתוקף ביום שבו יוגשו. באוצר מתכוונים ליישם את המלצות הוועדה כבר בחודשים הקרובים.
ממקורות מהימנים בוועדה נמסר, כי הוועדה ממליצה להטיל שורה של מסי הון, ובראשם מס על רווחים בבורסה. נוסף על כך ממליצה הוועדה להטיל מס על ריבית מאגרות חוב, מתוכניות חיסכון ומפיקדונות בבנקים. מנגד, לא יוטל מס על עזבונות, על מתנות או על קרנות השתלמות.
הוועדה לרפורמה במס הוקמה לפני כחודשיים, ובראשה עומד נציב מס הכנסה לשעבר, יאיר רבינוביץ', כן חברים בה עובדי מדינה בכירים ושורה של אנשי מקצוע ואקדמיה.
ל"ידיעות אחרונות" נודעו אמש (ג') הפרטים על ההחלטות המתגבשות בוועדה. דגש מיוחד ניתן לאותן הכנסות שלגביהן הוחלט שלא לגבות מס. זאת בניגוד להמלצות ועדה קודמת – "ועדת בן בסט" – שהגישה את מסקנותיה לפני שנתיים.
מאחר שאין ברפורמה המוצעת המלצה להכביד את נטל המס, ממליצים חברי הוועדה לרווח את מדרגות מס הכנסה. התוצאה תהיה שעל הכנסה מעבודה יהיה פחות מס. לפי ההמלצה המתגבשת ולפי מדרגות המס החדשות, מי ששכרו החודשי עומד על כ 5000 שקל ברוטו ייהנה מתוספת של כ 200 שקלים נטו. המשתכרים כ 20 אלף שקל ויותר בחודש ייהנו מתוספת שכר של כ 1000 שקל נטו.
לפי ועדת רבינוביץ' לא יוטל מס על ההכנסות האלה: עיזבון, מתנות, קרנות ההשתלמות וזכייה בהגרלות, וכן לא יוטל מס שבח על מכירת דירות מגורים. עם זאת עדיין לא הוחלט סופית אם ואיך למסות רווחים בקופות הגמל ואם להטיל מס על שכר דירה, מאחר שבעניינים אלה חלוקות הדעות בין חברי הוועדה. לעומת זאת יוטלו המסים הבאים:

מס על עסקות בבורסה

לעניין זה נבחנות בוועדה שתי אלטרנטיבות: האחת, להטיל מס מחזור. כלומר לא יוטל מס על רווחים, אלא מס בשיעור של כאחוז אחד על קנייה ומכירה של מניות. ייתכן שייבחר מס בשיעור גדול יותר שיוטל רק בעת מכירת המניה.
אפשרות שנייה הנבחנת היא הטלת מס על רווחים. כלומר, ייקבעו שלוש מדרגות לתשלום מס על רווחי הון: רווח שנתי של עד 20 אלף שקל יהיה פטור ממס רווחי ההון. מ 20 אלף ועד 150 אלף שקל – יהיה שיעור המס 15%. מעל רווח של 150 אלף שיעור המס יהיה 20% עד 25%. בכל מקרה, המס יהיה על הרווח בלבד ולא על סכום ההשקעה במניות.
אתמול ביקשה הוועדה מהבנקים חוות דעת על יכולתם לגבות מס באחת משתי החלופות המוצעות.

מס ריבית

הוועדה ממליצה על מס אחיד בשיעור של 10% על הריבית שתתקבל באיגרות החוב, בתוכניות החיסכון ובפיקדונות בבנקים. השיעור הסופי טרם נקבע סופית, אך הוא יהיה נמוך בהרבה מזה שהציעה ועדת בן בסט, שעמד על 25%.

מס על הכנסה בחו"ל

כיום מוטל מס הכנסה רק על בסיס טריטוריאלי, כלומר רק על הכנסה שנתקבלה או הופקה בישראל. כמו בהמלצות ועדת בן בסט, מוצע להטיל מס על הכנסה ללא קשר למקום הטריטוריאלי שבו היא הופקה. המשמעות היא: אזרח שיש לו הכנסה ממקור כלשהו בחו"ל יצטרך לשלם את המס בישראל (בקיזוז המס ששילם בחו"ל על אותה הכנסה, אם שילם מס כזה), גם אם הכסף נשאר בחו"ל.
הוועדה שקלה את ההצעה שהמס יהיה בהתאם לשיעור השולי של הנישום, אולם מחשש להעלמת מס הכנסות, ההצעה המתגבשת היא שהמס על הכנסות בחו"ל יהיה לכל היותר 25%, לעומת המס השולי בארץ המגיע עד ל 50%.

ביטול הקלת מס על משמרות

הוועדה מציעה לבטל את הזיכוי בשיעור 15% במס בגין הכנסה מעבודה במשמרת שנייה ושלישית.

הטבות מס גיאוגרפיות

הוועדה ממליצה לאמץ את החלטת הממשלה מהשבוע לקצץ ב 50% את הטבות המס הניתנות לתושבים באזור עדיפות לאומית, בקו העימות, בגליל, בנגב ובהתנחלויות, אף שדעות חברי הוועדה בעניין זה נחלקו.

מיסוי רטרואקטיבי

לא יהיה מס רטרואקטיבי, כלומר לא יהיה מס על הכנסה שנוצרה לפני הגשת הדו"ח או החקיקה הצפויה בעניין זה. ההערכה היא שבדומה להמלצות ועדת בן בסט, המס על הריבית יחושב על ריבית שתצמח מיום הגשת הדו"ח.
שר האוצר אמר בימים האחרונים כי בכוונתו ליישם באופן מיידי את המלצות הוועדה וכי החקיקה שתסדיר את ההמלצות תתבצע עוד במושב הנוכחי של הכנסת, שנפתח השבוע, וזאת עוד לפני פגרת הקיץ, שתתחיל באוגוסט הקרוב.


לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום ארכיון ידיעות אחרונות
מה ההבדל בין 2 הוועדות
צילום ארכיון ידיעות אחרונות
מומלצים