זיכוי חלקי לתא"ל יצחק יעקב
זוכה מאשמה של מסירת מידע סודי בכוונה לפגוע בביטחון המדינה - והורשע במסירת ידיעה סודית ללא סמכות. השופטים: החומר שכתב כלל מידע בנושא הגרעין
בית המשפט המחוזי בתל אביב זיכה היום (ג') באופן חלקי את תת אלוף (מיל') יצחק יעקב.
יעקב, בן 76, זוכה מההאשמה החמורה יותר, של מסירת מידע סודי בכוונה לפגוע בביטחון המדינה. עם זאת, הוא הורשע בעבירה של מסירת ידיעה סודית ללא סמכות. העונש המירבי על עבירה זו הוא 15 שנות מאסר. גזר הדין יינתן בשבועות הקרובים.
אורכה של הכרעת הדין של בית המשפט - 144 עמודים, אך רק 44 מתוכם הותרו לפרסום.
מאבטחיו של יעקב סירבו לאפשר לו להתראיין, והוא הספיק רק לומר: "אני מרגיש טוב. תנו לי הזדמנות לקרוא את הכרעת הדין, אני צריך להבין מה קרה". עורך דינו של יעקב, יהושע רזניק, אמר כי הוא מודה לבית המשפט על שקיבל את עמדתו, לפיה יעקב לא התכוון לפגוע בביטחון המדינה.
התובעת, עו"ד דבורה חן, אמרה כי יש לזכור שיעקב הורשע בעבירה חמורה. "צריך ללמוד את הכרעת הדין. אני לא סבורה שההר הוליד עכבר", קבעה. "אני 25 שנה מופיעה בבתי משפט, וזה לא דבר כ"כ נדיר שאנחנו מחליטים להאשים בן אדם במספר הוראות חיקוק, ובית משפט מחליט להרשיע בעבירה או יותר חמורה או פחות חמורה. צריך לזכור שהאיש לא זוכה, הוא הורשע בעבירה של פשע חמור".
יש לציין כי מאז החל המשפט ניסו הצדדים לסיים את הפרשה בעסקת טיעון, בה יורשע יעקב בסעיף בו הורשע היום, ואילו הסעיף החמור יותר יבוטל. בסופו של דבר, העיסקה לא יצאה אל הפועל.
הכרעת הדין: גירסת יעקב מגמתית
בהכרעת הדין התייחסו השופטים למהימנות הנאשם: "בבואנו לשקול את טענות הנאשם, לגבי מצבו הנפשי וכוונתו הפלילית, יש להביא בחשבון את האמינות של גרסתו בכללותה. בעניין זה יש לומר, למרבה הצער, שגירסתו של הנאשם, הן בחקירה והן במשפט, התאפיינה במגמתיות, שלא לומר בחוסר כנות, דבר שבא לידי ביטוי בסתירות שהתגלו בגרסה זו, בנקודות מהותיות, ובהסברים בלתי סבירים שמסר בכמה וכמה עניינים".
השופטים התייחסו גם להשוואה שנעשתה במשפט בין פרשייה זו לפרשת ואנונו. "בעניין ואנונו נפסק כי מסירת ידיעה סודית לעיתון בחו"ל חמורה לא פחות ממסירתה לסוכן זר, שכן הידיעה נחשפת לעיני כל גורמי הביון למיניהם. ואולם ואנונו מסר ידיעות סודיות לעיתון זר במטרה לעקוף את הצנזורה... יעקב, לעומת זאת, לא פירסם את הידיעה ברבים, ואף לא התכוון לעשות זאת ללא אישור הצנזורה".
השופטים כותבים בסיכומה של הכרעת הדין, כי התנהגותו של יעקב לאורך כל הפרשה, והעובדה ששיתף פעולה באופן מלא בחקירתו, מוכיחים כי הוא לא סבר שהתנהגותו יוצרת סיכון לביטחון המדינה.
עם זאת השופטים מותחים עליו ביקורת, וכותבים כי יעקב היה מודע להיותן של הידיעות שמסר סודיות, לפחות בעיני רשויות הביטחון, ובכך הוכח למעשה היסוד הנפשי של העברה הנוגעת למסירת ידיעה סודית שבה הורשע.
בנוגע לספר העלילתי שכתב, "יצא" שמו, כותבים השופטים כי הוא נמסר ל-18 אנשים וגורמים שונים, אשר אין מחלוקת על כך כי לא היו מוסמכים לקבל ידיעות סודיות. "חלק מהאנשים שקיבלו את הספר לא קיבלו אותו על מנת לסייע בתהליך כתיבתו, אלא בשל קשרי החברות שבינם לבין יצא אשר רצה 'להשוויץ בפניהם'", אמרו.
בנוגע לספר הזכרונות שכתב, כותבים השופטים כי הוא נמסר לידי שישה אנשים שונים, רובם אמריקנים, וזאת למרות שהוזהר על ידי מערכת הביטחון בדבר סודיות החומר שבידיו בנושא הגרעין, ולאחר שהוא עצמו הודה כי כבר הבין באותו שלב כי מדובר בחומר סודי ורגיש.
רקע: התראיין בלי אישור - ונעצר בחשאי
משפטו של יעקב, מראשי מערכת הביטחון במשך עשרות שנים, התקיים מזה כשנה בדלתיים סגורות. בראש ההרכב ישבה סגנית נשיא בית המשפט המחוזי שרה סירוטה.
על פי כתב האישום, יעקב כתב ב-1998 ספר זכרונות הכולל ידיעות סודיות שהגיעו לידיעתו במסגרת שירותו הצבאי. לאחר מכן, לטענת הפרקליטות, נחשד יעקב כי מסר עותקים מהספר לאנשים אשר אינם מוסמכים לקרוא את הידיעות הסודיות מתוך כוונה לפגוע בביטחון המדינה.
עוד נטען בכתב האישום כי יעקב החל בכתיבת ספר עלילתי, הכולל בין השאר ידיעות סודיות, כאשר הוא מציין בפני אנשים כי העובדות המצויות בספר הן עובדות אמיתיות הידועות לו ממעורבותו האישית באירועים.
כן נטען בכתב האישום כי יעקב נפגש עם עיתונאי ומסר לו פרטים על הידיעות הסודיות.
יעקב עצמו הכחיש את אשמתו וטען כי לא התכוון לפגוע בביטחון המדינה. מאז נעצר יעקב בחשאי במרץ 2001, לפני כשנה, הוא שהה במעצר. בתחילה בכלא ולאחר מכן במלונית שליד "תל השומר".