בן אליעזר: להגלות משפחות מתאבדים
שר הביטחון: בשלב זה בודקת הממשלה האם הליך ההגליה חוקי. ישי: לשלול אזרחות מקרובי ערבים ישראלים שביצעו פיגוע. שר החוץ פרס התעמת עם שרים אחרים בנושא גדר ההפרדה
שר הביטחון, בנימין בן אליעזר, אמר אחר הצהריים (יום א') כי הוא תומך בהגליתם של משפחות המתאבדים.
"אנחנו נלחמים במלחמה ארורה. כל יום אנשי המודיעין ניצבים מול התרעות איומות", אמר בן אליעזר, שציין כי בשלב זה בודקת הממשלה האם הליך ההגליה חוקי. שר הביטחון אמר את הדברים בעת מתן פרס לביטחון ישראל במשכן הנשיא.
בן אליעזר הוסיף, כי המציאות הביטחונית בה אנו נתונים בשנה וחצי האחרונות מחייבת אותנו לחפש פתרונות יצירתיים, בדגש על התחום הטכנולוגי. "במלחמה העיקשת הזו נגד הטרור הרצחני והנפשע, המרכיב המרכזי, כיום, הוא ניסיון עצירת המחבל המתאבד הבודד", אמר בן אליעזר והוסיף כי "משקל הנפץ שהוא נושא על גבו עולה כל הזמן. לא ניתן ולא מספיק להילחם בתופעה הזו באמצעים שגרתיים, צריך לשכלל את האמצעים".
גם השר דני נוה אמר היום כי יש להגלות את משפחות המתאבדים, וכן לגרש את ערפאת. יש לציין כי שתי האפשרויות שנבחנות הן גירוש לחו"ל או לעזה בלבד, כאשר מדובר במחבלים מהגדה. הבעיה העיקרית היא החשש שבית הדין הבינלאומי שיתחיל לפעול בחודש הבא יתייחס לגירוש כאל פשע מלחמה.
יו"ר ש"ס, השר אלי ישי, אמר היום כי הוא תומך בגירוש בני משפחות המחבלים המתאבדים וכן בהריסת בתיהם. כמו כן, הוסיף ישי כי הוא תומך בשלילת אזרחותם של ערבים ישראלים אשר אחד מבני משפחתם נתפס במעורבות בפיגועים. ישי אמר את הדברים במהלך ביקור תנחומים אצל בני משפחת שבו באיתמר, שאיבדה השבוע את אם המשפחה ושלושה ילדים בםפיגוע רצחני.
ישיבת ממשלה סוערת
שר החוץ, שמעון פרס, איים היום, שאם ישראל תספח שטחים ממזרח לקו הירוק, הוא יפרוש מהממשלה. פרס זעם בעיקר על הרצון להקים גם מרחב ביטחון לאורך בקעת הירדן. ראש הממשלה אריאל שרון לא התרשם והשיב לשר החוץ שלו: "אנחנו לא מתכוונים לוותר על אף אחד, ודאי לא עליך שמעון".
פרס אמר את הדברים במהלך ישיבת ממשלה שדנה בהקמת הגדר. בסופו של דבר אישרה הממשלה את בניית הגדר, שהעבודות על הקמתה החלו בשבוע שעבר. ראש הממשלה אמר לשרים כי הם יכולים להגיש לו הסתייגויות בנושא התוואי המדויק עד סוף החודש, כשהתוואי הסופי ייקבע לאחר מכן בינו לבין שר הביטחון. אם תהיה מחלוקת בין השניים, היא תובא להכרעת הממשלה או הקבינט.
במערכת הביטחון מעריכים שבסביבות אפריל-מאי 2003 ניתן יהיה לסיים את העבודות על החלק הראשון של הגדר. העלות המוערכת של ק"מ אחד של מכשול היא חמישה מיליון שקל.
עימות פרס-בן אליעזר
בדיון הציג בן אליעזר מפה שעליה תוואי גדר ההפרדה. בעקבות הצגת המפה פרץ עימות קשה בין בן אליעזר לפרס. שר החוץ טען שמהתוואי שהוצג, עולה שחלק מהגדר ייבנה ממזרח לקו הירוק, והביע התנגדות לסיפוח השטחים המשתמע מכך. הוא הוסיף שבמצב זה לא יוכל להישאר חבר בממשלה.
בן אליעזר דחה את הדברים וטען כי מדובר בגדר ביטחונית החיונית למניעת חלק מפיגועי ההתאבדות. "אני רוצה להדגיש שמבחינתי מדובר רק בהפרדה ביטחונית. אם נפתח את העניין לוויכוח פוליטי, לעולם לא תוקם גדר ההפרדה וימשיכו חדירות המחבלים. אם הגדר היתה פוליטית אז הגדר שהייתי מציע לא היתה דומה לזו של ראש הממשלה".
מאוחר יותר אמר בן אליעזר: "מדובר באי הבנה סביב מה שהצגתי היום בנושא גדר הפרדה ביטחונית. יש ביני לבין שר החוץ שמעון פרס יחסים נפלאים".
חילופי דברים התנהלו בישיבה גם בין השר פרס לשר דני נוה. כשאמר פרס כי תוואי הגדר שהוצג גורם לנזק מדיני לישראל, ענה לו נוה כי "אתה מדבר כמו שר חדש בממשלה. מפת האינטרסים הביטחוניים של ישראל הוצגה עשרות פעמים עוד מימי ממשלת רבין. בינואר 99' הוחלט לאמץ את מפת האינטרסים הכוללת גם את האזורים הללו, והדבר הזה מחייב גם אותך".
קצב: אין מקום לשיקולים פוליטיים
כתבתנו אפרת וייס מוסיפה: נשיא המדינה, משה קצב, אמר היום, כי בהקמת גדר ההפרדה יש לקחת בחשבון אך ורק שיקולים ביטחוניים. "אין מקום לשיקולים מדיניים או פוליטיים כדי להביא להפסקת שפיכות הדמים", אמר קצב במהלך טקס הענקת פרס ביטחון ישראל במשכנו. בנוסף תקף קצב את הפלסטינים ואמר: "אין עוד חברה בעולם שמנהיגיה מעודדים ביצוע טבח ואין עוד אם בעולם המעודדת את בנה להתרסק לרסיסים ולרצוח זקנים וילדים".
הנשיא הוסיף כי "מי שמעניק סיוע כספי למשפחות המתאבדים, מי שצוהל צהלות שמחה כאשר אם ושלושת ילדיה נרצחים, מי שהופכים את המתאבדים למודל לחיקוי ולהערצה, מי ששר שירי הלל בעצרות, מי שיוצא לערוך טבח בשם הדת והאלוהים, כל אלה אינם יכולים להיות חלק מהתרבות האנושית. העולם החופשי חייב לנקוט עמדה מעשית, ולא להסתפק במס שפתיים, ומי שעומד מן הצד הוא שותף למעשי שפיכות הדמים".
בכתיבת הידיעה השתתף אבישי בן חיים