שתף קטע נבחר

 

הסברה ישראלית במסווה

קבוצת ישראלים מפעילה רשת הסברה מתוחכמת של אתרים שמתחזים לאתרים פלסטיניים. המטרה: לשפר את תדמיתה של ישראל בדרכים בלתי קונבנציונליות

רבים מדברים על מצב ההסברה הישראלית באינטרנט, מעטים עושים משהו בעניין. לרוב, הניסיונות מסתכמים באתרים צעקניים, עתירי שגיאות כתיב באנגלית, על רקע דגל כחול לבן, שנמתח על פני כמות פיקסלים לא פרופורציונאלית. רק אחוז קלוש מבין האתרים הישראלים מצליחים לחדור ללבה של קהילת הגולשים הבינלאומית. על פי התרשמות, מדובר באתרים האישיים והקהילתיים, ולאו דווקא בשופרים הרשמיים של השלטון ברשת.
על רקע דברים אלה, אפשר לקבוע ללא חשש כי המיזם המתוחכם ביותר בתחום ההסברה הישראלית באינטרנט מופעל בחודשים האחרונים על ידי קבוצת ישראלים שסבורים כי הם יכולים לתרום בדרכם הייחודית לשינוי המצב הקיים. מדובר ברשת האתרים בית ג'אללה.קום, סברה ושתילה.קום, תנזים.נט, טול כרם.אורג, חללי אל אקצה.אורג, ג'נין.אורג, וכוח 17.אורג.
אתרים נוספים הם "עבורם" למען נפגעי הטרור שפועל בכתובות hamas.org.uk וב-fatah.org.uk, אתר "בעצם" בכתובת btselem.com, ואתר "דיר יאסין – טבח או קרב?", בכתובת deiryassin.net.
הגולש הבלתי חשדן שמבקר באתרים אלה עשוי להאמין כי כל אחד מהם מנוהל על ידי אנשי הארגונים או היישובים שמופיעים בכתובות האינטרנט.

"מטרותינו: ביצוע מעשי טרור"

האתרים דומים זה לזה וכל רכיב בהם – טקסט, תצלום, קישור או באנר תורם באופן שונה ליצירת האפקט ההסברתי הרצוי. "בית ג'אללה הוא ישוב ערבי נוצרי שגובל ביישוב גילה, בו מתגוררים 40,000 ישראלים", נכתב בחלק "מי אנחנו?" באתר בית ג'אללה.קום, "המיליציות הערביות, בשליטה מוסלמית, בחרו בבית ג'אללה כבסיס למתקפות על גילה, בניסיון מכוון לגרור את העולם הנוצרי לסכסוך…".
"כוח 17 הוקם בתחילת שנות ה-70 על ידי מפקדי אל פתח, זמן קצר לאחר גירוש מירדן על ידי המלך חוסיין", מוסבר באתר כוח17.אורג, "…בין משימות הכוח: איסוף מודיעין וביצוע משימות טרור כלפי מטרות ישראליות (בעיקר בשנות ה-80).

"צפו בתצלומים מתוך פעולות הטרור שלנו"

ככלל, בכל האתרים מתפרסמים תצלומים ותכנים דומים בפורמט זהה. חלק "התצלומים שלנו" בכל אחד מאתרי ההסברה מפנה לתצלומים של פיגועים מתוך אתר צה"ל ואתרים אחרים, המתעדים תצלומים של פעולות טרור ונפגעי טרור. "בחלק זו תוכלו לצפות בתצלומים של פעולות הטרור שלנו, שבוצעו על ידי חברים בארגוננו ששוחררו מבתי הכלא של הרשות הפלסטינית", נכתב באתר "כוח 17.אורג".
אלמנטים נוספים ברשת אתרי ההסברה תורמים לתחושת האמינות שנוצרת אצל המבקרים. למשל, האזור הקולינרי, שמפנה למתכונים של אוכל ערבי וחלק ה"באזאר", שמפנה לרכישת ספרים כמו "אש"ף: עלייתו ונפילתו של ארגון שחרור פלסטי"ן מאת ג'יליאן בייקר באתר אמזון, לרכישת משחק הלוח "דע את האיסלאם – דע את השלום" או בובה עם רעלה עבור נערות מוסלמיות.

הפניות למקורות חדשות מהימנים

בניגוד לאתרי הסברה רבים, אזור החדשות ברשת ההסברה המפוברקת מפנה לידיעות חדשותיות ממקורות מהימנים ואוביקטיביים, לכאורה, באשר לסכסוך הישראלי-פלסטיני. בין יתר האתרים המקושרים ניתן למצוא את הניו יורק טיימס, וושינגטון פוסט, רויטרס, אי פי (אך גם את אתר משרד החוץ הישראלי, דובר צה"ל ושידורי וידאו ורדיו באתר ערוץ 7).
מרכז המולטימדיה מפנה לסרטוני תעמולה ברשת באמצעות כותרות כמו "כיצד לאמן ילדים פלסטינים להיות קדושים?", "משתפי פעולה ערביים נסקלים למוות על ידי הרשות הפלסטינית", ו"ראיון עם אם שאיבדה את שתי בנותיה בהתקפת טרור". הבאנרים "הפרסומיים" באתרים מפנים לרכישת מסיכות אב"כ ולאתר קרן החירום להזדהות עם ישראל.
"רשת האתרים הוקמה בחודש אפריל על ידי ישראלים שעלו לישראל בשנים האחרונות מאירופה וארה"ב ואוהבים את מדינת ישראל, ארץ ישראל והאנשים פה", כותבת פ', אחת ממקימות הרשת בראיון ל-ynet בדואר האלקטרוני, "רמת ההסברה של ישראל מתחת לכל ביקורת. הגענו למסקנה כי הדרך היחידה להתמודד מול התעמולה שמופצת בבי בי סי ובסי אן אן היא לפרסם תעמולה נגדית שווה".

"המטרה: למנוע הפצת תעמולה נגדית"

פ', תושבת ירושלים שעלתה לפני ארבע שנים מארה"ב, טוענת כי חברי הקבוצה אינם מזדהים עם מפלגה מסוימת. "דומה שהליכוד והעבודה טובות מאוד בהסברה שלילית זו כלפי זו אך הן אינן טורחות לחולל הסברה לאומית כדי להציל את העולם", היא כותבת.
"בפתיחת האתרים בכתובות האלה, ביקשנו להשיג שתי מטרות, למנוע מקבוצות טרור או ארגונים פוליטיים אחרים להשתמש בהם למטרות תעמולה ולהפצת שנאה ושקרים, ולחנך את ההמונים באמצעות עובדות יבשות על פעולות ארגוני הטרור ומקורות המימון שלהם".
"למשל, באתרים שפתחנו בכתובות jenin.org ו-tulkarem.org אנחנו מנסים להסביר מדוע ישראל נכנסת שוב ושוב לג'נין וטול כרם.
לדבריה, חברי הקבוצה משתדלים לעדכן את אזור התצלומים והמולטימדיה ברשת האתרים לאחר פיגועים ונטילת האחריות על ידי אחד מארגוני הטרור. עם זאת, בשל קצב הפיגועים הגובר לאחרונה הם אינם עומדים במשימה זו. "לא החלטנו עדיין מה יותר יעיל – הגישה האקדמית (הפניה למאמרים וידיעות ברשת) או הגישה האמוציונלית (תצלומים וסרטונים קצרים", כותבת פ'.

בקשה להצטרף לארגון טרור

תגובות הגולשים לרשת אתרי ההסברה הן מגוונות. יש ביניהם שסבורים כי האתרים מופעלים על ידי ארגוני טרור. פ' וחבריה אף קיבלו פניה בדואר האלקטרוני מאדם באירופה שהתנדב לסייע לאחד מארגוני הטרור.
שלא במפתיע, העולם הערבי מתייחס לרשת התעמולה הישראלית בעוינות. גולשים רבים שולחים וירוסים ודואר שנאה. אחדים אף פנו לחברה המארחת את האתר והתלוננו כי רשת האתרים משמשים להפצת דברי שנאה ושקרים על הפלסטינים.
פעילות הרשת הישראלית דומה לזו של ארגון "יס מן", שפיתח תוכנה שמחוללת אתרי פארודיה שמחקים אתרים רשמיים של ארגונים. התוכנה (שזכתה לכינוי parodyware) מאפשרת למשתמש בה להקים חיקוי אמין של אתר WTO.org, הבנק העולמי, האיחוד האירופי, קרן המטבע הבין לאומית או כל אתר תאגידי אחר. עם זאת, הקבוצה הישראלית השתמשה בתוכנת פרונטפייג' של מיקרוסופט ליצירת אתרים אלה ולא בתוכנה זו.

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
טול כרם אורג
צילום: מתוך האתר
בית ג'אלה.קום
סברה ושתילה קום
מומלצים