ההרוגים בהר הצופים: ישראלים, עולים וזרים
לוינה שפירא הייתה ראש מנהל תלמידים באוניברסיטה העברית. דוד לדובסקי היה צוער משרד החוץ. דינה קרטר עלתה מארה"ב ועבדה בספרייה הלאומית. בנימין בלוטשטיין עלה מארה"ב ולמד בישיבה. דוד גריץ בא מצרפת ללמוד לדוקטורט. מרלה בנט באה מארה"ב ללמוד בבית מדרש. ג'ניס קולטר ליוותה את תלמידיה האמריקנים. סיפורי ההרוגים
שבעה בני אדם נהרגו בפיגוע בירושלים, בקמפוס הר הצופים של האוניברסיטה העברית. שניים מהם היו ישראלים ותיקים, שניים עולים חדשים מארה"ב, שניים אמריקאים ואחד צרפתי. ההרוגים הם דוד (דיאגו) לדובסקי, לוינה שפירא, ג'ניס קולטר, בנימין (בן) בלוטשטיין, דוד גריץ, מרלה בנט ודינה קרטר.
דינה קרטר: עובדת הספרייה הלאומית
דינה קרטר, בת 37, נולדה בצפון קרולינה שבארה"ב ועלתה לישראל בגפה בשנת 1990. היא בוגרת אוניברסיטת דיוק באנתרופולוגיה ובעלת תואר מוסמך בעבודה סוציאלית מטעם אוניברסיטת צ'פל היל שבצפון קרוליינה.
בישראל עבדה קרטר כספרנית וארכיבאית במחלקה לכתבי-יד וארכיונים בספרייה הלאומית בגבעת רם. חבריה לעבודה סיפרו כי שהייתה אהובה על חבריה לעבודה ועל הקוראים הרבים ששירתה. לדבריהם, הייתה ידועה ביעילותה הרבה ובמאור פניה.
"דינה היתה בחורה מיוחדת במינה", אמר מנהל המחלקה לכתבי-יד בספריה, רפי וייזר, "שובת לב, בעלת תפיסה מהירה, אינטיליגנציה והשכלה רחבה. כל מי שהכיר אותה לא ישכח את מאור פניה".
בנימין בלוטשטיין: למד בישיבה והיה מוסיקאי
בנימין (בן) בלוטשטיין, בן 25, עלה לפני כשנתיים מפנסילבניה שבארצות-הברית. הוא למד בישיבת "פרדס" בשכונת תלפיות בירושלים, ובתקופה האחרונה למד עברית באולפן באוניברסיטה העברית והתגורר בירושלים.
בנימין היה מוסיקאי, ונהג לתקלט במועדונים בירושלים ובתל-אביב. בבירה התגורר עם שני שותפים. אחד מהם, אלי גורק, שהספיק להכירו רק למשך שלושה שבועות, מספר: "הוא היה בחור משעשע. הוא חשב שהארץ הזאת היא שלנו, ושאסור לתת לערבים לנצח".
אלי התחיל לדאוג כאשר בנימין לא שב מן האוניברסיטה לאחר פיגוע התופת. חששו התאמת כאשר שוטר מהמחלקה לזיהוי פלילי הגיע לדירה, וביקש לקחת טביעות אצבעות מחדרו.
בנימין היה אמור לטוס היום לחופשה בפנסילבניה, שם מתגוררת משפחתו, ולחזור לארץ לקראת שנת הלימודים הבאה. טרם נקבע מועד הלוויתו.
דוד גריץ: בא ללמוד במכון הרטמן
דוד גריץ, בן 24, היה בעל אזרחות כפולה: צרפתית ואמריקאית. הוא היה בן יחיד להוריו, והיה בדרכו להירשם לאולפן באוניברסיטה כדי ללמוד עברית.
גריץ השלים תואר שני במדעי המדינה ופילוסופיה באוניברסיטת ה"סורבון" בפאריס, ולאחרונה קיבל מלגה יוקרתית בסך 12,000 דולר, כדי להשלים לימודי דוקטורט במכון "הרטמן" ללימודי פילוסופיה.
דוד גריץ הגיע לביקור ראשון בישראל לפני כשבועיים, לאחר מסע שכנועים ולחצים שהפעיל על הוריו, אשר הפצירו בו שלא ייסע לישראל בימים אלה. "הוא לא רצה לבטל את הנסיעה והתעקש לצאת לישראל. הוא היה חדור מוטיבציה ללמוד עברית ולהתערות בחיי הארץ, אך לא הספיק", אמרו חבריו.
"צפו לו עתיד מזהיר", הוסיפו, "הוא היה בחור אינטלגנטי ומתוק. ביום הפיגוע הוא הלך להירשם לאולפן באוניברסיטה, ואחר כך ישב לאכול ארוחת צהריים עם חבר, גם הוא צרפתי. אז אירע הפיצוץ. דוד נהרג, וחברו נפצע קשה".
הוריו של דוד גריץ, המתגוררים דרך קבע בפאריס, שוהים כעת בחופשה בארה"ב, ושם קיבלו את הבשורה המרה. ההורים חשבו תחילה לצאת מייד לארץ, אך לבסוף החליטו לשוב לפאריס, לשם תוטס גופת בנם.
נשיא צרפת, ז'אק שיראק, התקשר למשפחת גריץ ומסר את תנחומיו על מות הבן.
מרלה בנט: באה ללימודים של שנה
מרלה בנט, בת 28 מסאן דייגו, הגיעה לארץ לתוכנית לימודים של שנה במסגרת בית המדרש "פרדס". חברתה הטובה, ליסה יאנג, קיבלה טלפון לאחר הפיגוע מאחד הרבנים בבית המדרש, ששאל אותה מה צבע העיניים של מרלה. כך נודע לה שחברתה נהרגה.
"קשה לי לדבר על מרלה בלשון עבר", אמרה היום (ה') יאנג, "היא אדם כל כך חיובי ושמח, ולידה אתה מרגיש כל כך טוב. היא שמחה ואהבה את כולם, ולאחרונה גם פגשה מישהו שתכננה להתחתן איתו ולבנות איתו חיים. ראיתי אותו הבוקר, והוא פשוט הרוס. זה קורע את הלב".
הוריה של בנט קיבלו הודעה על מותה בפיגוע, והם נמצאים בדרכם לישראל.
ג'ניס קולטר: חברה באגודת ידידי האוניברסיטה
ג'ניס קולטר, בת 37 מניו יורק, עבדה בשלוש השנים האחרונות כסגנית מנהל משרד בית הספר לתלמידים מחו"ל בניו יורק. אתמול היא היתה באוניברסיטה יחד עם כמה מהתלמידים עליהם היתה אחראית, סטודנטים זרים מארה"ב. קולטר, בעבר סטודנטית באוניברסיטה העברית בעצמה, היתה חברה באגודת ידידי האוניברסיטה, ונעה על הקו ניו יורק-ישראל כל העת, כשהיא דואגת לאמריקנים הצעירים, בדרך כלל יהודים, שבחרו ללמוד בירושלים. כמו כן עסקה בגיוס תלמידים נוספים.
"היא היתה אדם נפלא, חם ואכפתי", אמר ידיד של קולטר, הארי קינג. לדברי קינג, קולטר היתה גיורת, ואמונתה החדשה היתה הדבר החשוב לה ביותר.
אתמול בצהריים היא הסתובבה באוניברסיטה עם קבוצת אמריקנים צעירים, וכאשר נכנסו לקפיטריה לסעוד, אירע הפיצוץ. לאביה ואחיה של קולטר נמסרה ההודעה המרה בביתם בבוסטון.
לוינה שפירא: ראש מנהל תלמידים באוניברסיטה
לוינה שפירא, בת 53, תושבת שכונת בקעה בירושלים, הגיעה כבכל בוקר למקום עבודתה בקמפוס הר הצופים. בשעות הצהריים נרצחה בפיגוע התופת בקמפוס.
לוינה, שחבריה כינו אותה ליוי, הייתה ראש מנהל תלמידים באוניברסיטה העברית והייתה אחראית בין השאר על הליך הרישום ללימודים. היא עבדה באוניברסיטה העברית 33 שנים, מאז השתחררה מהצבא. את בעלה אלכס, איש ביטוח במקצועו, הכירה בבית הספר התיכון. לוינה היא בת למשפחת סופר, המוכרת היטב בירושלים.
בתה עדי סיפרה: "אמא הייתה הדבר הכי טוב, הכי אצילי והכי טהור. היא הייתה הדבק שלנו. מי שהכיר אותה יודע, שאי אפשר היה להתעלם ממנה, מהשקט שלה. אני אזכור בעיקר את החיבוק המיוחד שלה". יהודה נבון, מכר של המשפחה, מוסיף: "לוינה הייתה רגועה, חכמה, אחת שיודעת להקשיב".
מיד עם היוודע דבר האסון, יצאו בני המשפחה לכל בתי החולים לחפש את לוינה. משלא מצאו את שמה ברשימות הפצועים, נסעו למכון לרפואה משפטית באבו כביר, שם התגלה הנורא מכל. לבית המשפחה הגיעו עשרות חברים ובני משפחה, שמנסים לעכל את רוע הבשורה.
לוינה שפירא הניחה אחריה בעל ושלושה ילדים - עדי (29), צביקה (27) ואורי (22). היא תובא למנוחות בשעה 19:00 בבית-העלמין הר המנוחות שבגבעת שאול בירושלים.
דוד לדובסקי: צוער משרד החוץ
דוד (דיאגו) לדובסקי, צוער משרד החוץ, הגיע אתמול בבוקר לאוניברסיטה כדי להגיש את העבודה האחרונה שנותרה לו במסגרת לימודי התואר השני במנהל ציבורי. הוא נרצח בפיגוע בקמפוס הר-הצופים.
דוד (29) היה אמור לצאת בעוד 10 ימים לשליחות בלימה בירת פרו, ולשמש שם מזכיר שני. זאת במסגרת השנה השלישית להכשרתו כעובד המשרד. הוא עלה לארץ מארגנטינה לפני 10 שנים, ושלט במספר שפות.
עובדי משרד החוץ קיבלו בהלם את הידיעה על מותו בפיגוע. אנשי המשרד מתארים אותו כאיש נעים הליכות, מסור, בעל חוש הומור ומומחה אינטרנט. העובדים מתארים את דוד כ"ציוני במובן הישן והטוב של המילה", ומספרים כי הגיע לשירות במשרד "מתוך תחושת שליחות אמיתית".
"היה תענוג בלתי רגיל לראות את המסירות, המקצועיות והמוטיבציה הגבוהה של דוד לעבודה", אמר ויקטור הראל, סמנכ"ל לענייני אירופה במשרד, שתחתיו עבד לדובסקי בשנה האחרונה. "הוא היה מאוד משכיל, ולעולם לא סירב לשום בקשה. במהלך השנתיים ששירת במשרד, הוא הספיק להכיר את כולם ולהתחבב על כל מי שפגש בו. ניבאתי לו הרבה הצלחה, משום שהיו לו את כל התכונות להפוך לדיפלומט מצליח".
דוד התגורר בשנים האחרונות בשכונת הגבעה הצרפתית בירושלים. הוא הניח אחריו זוג הורים, המתגוררים בנתניה, אחות המתגוררת בארץ, ואח החי בשיקגו. הלווייתו תיערך ככל הנראה רק ביום שישי, כדי שאחיו יוכל להגיע אליה.