משרד הבריאות נכנע לאופנה: נשים יכולות ללדת בבית
למרות ההתנגדות העזה שגילה במשך שנים לתופעה, הגיעו למשרד הבריאות דיווחים על מאות יולדות שבחרו בשנה החולפת לוותר על לידה צפופה בבית החולים לטובת האינטימיות של הבית הפרטי. האחות הראשית של משרד הבריאות: "בשל התפשטות התופעה יש מקום להעמיד סטנדרטים רפואיים שיבטיחו את ביטחון היולדות וימנעו אסונות במקרה של לידות שיסתבכו"
משרד הבריאות החל לגבש נוהל טיפולי ראשון מסוגו ללידות בית. הסיבה: בשנה האחרונה חלה עלייה במספר הנשים שבוחרות ללדת באווירה חמה ואינטימית בביתן. בין השאר ייקבע נוהל שיגדיר מהו הגיבוי הרפואי הנדרש במקרה של סיבוך בלידה כזו, ובאילו מצבים יש לפנות יולדת לבית החולים.
לידת בית, המתבצעת בהדרכת מיילדת בביתה של היולדת ובנוכחות אנשים הקרובים אליה, נהוגה בארצות מערביות שונות בעולם זה שנים רבות. בחלק מהארצות האלה, ובראשן הולנד, נערכות חמישית עד כרבע מכלל הלידות בבתיהן של היולדות.
למשרד הבריאות אין כיום נתונים על היקף התופעה בישראל, אולם מדיווחים שונים עולה כי בשנה החולפת התבצעו בישראל מאות לידות כאלה, רובן באזור המרכז והדרום.
בשנתיים האחרונות הגיעו לבתי החולים, בעקבות סיבוכים שונים, כמה נשים שילדו בבית. בנובמבר 2000 פירסם מנכ"ל משרד הבריאות, ד"ר בועז לב, את העמדה הרשמית של משרד הבריאות, שלפיה לידת בית אינה מומלצת. בהודעה רשמית שקראה לציבור היולדות להעדיף ללדת בבתי חולים מוכרים ומורשים ולא בבית, כתב ד"ר לב: "במקרים מסוימים נמסר למשרדנו על נזקים שנגרמו ליולדות וליילודים עקב לידות כאלה. רק לידה בבית חולים יכולה להבטיח השגחה וטיפול רפואי וסיעודי מיטבי ליולדת וליילוד".
שוקלים מחדש
אולם לנוכח התרחבות התופעה והעלייה הגדולה שחלה בשכיחות לידות הבית בשנה האחרונה, החליטו ראשי המשרד לשקול שנית את עמדת המשרד בנושא. בין השאר, מגבש כעת המשרד הצעה לנוהל טיפולי שעל פיו יתנהלו לידות הבית.
נוסף על כך, בוחן כעת המשרד הצעה להקים "מרכז לידה" עצמאי, שלא תחת קורת גג של בית חולים כללי, שיציע ליולדות שירותי מיילדות בתנאים ביתיים ואינטימיים. מרכז כזה יאפשר ליולדת ולבן זוגה לקבוע מראש את מהלך הלידה המועדף עליהם בשיתוף עם הצוות הרפואי ולא ללדת לפי נוהל קבוע המקובל כיום בבתי החולים הרגילים.
נירית שפירא מעמותת "נשים קוראות ללדת" למען חופש בחירה בלידה אמרה אתמול: "אנחנו בעד חופש בחירה לאישה באחד האירועים הנפלאים ביותר שקורים לה בחיים. יש היום מחקרים רבים שמראים שלידות בית לנשים שמהלך הריונן תקין בטוחות לפחות כמו לידות בבתי חולים - אם לא למעלה מזה. חלק גדול מהמיילדוּת המעשית בארץ נשענת על רגישות ועל נהלים היסטוריים. ניהול הלידות בבתי החולים מתנהל כיום על פס ייצור אחד, בלי להתחשב ברצון היולדת. שיטת המיילדות בישראל היא טכנית מאד, והגיע הזמן להפוך אותה למיילדוּת יותר חברתית".
האחות הראשית של משרד הבריאות וראש מנהל סיעוד, ד"ר שושנה ריב"א, אמרה אתמול: "בשנה האחרונה אנו עדים לתופעה של נשים המעוניינות ללדת בתנאים טבעיים, בלידה טבעית, ללא מכשירים. בשל התפשטות התופעה יש מקום להעמיד סטנדרטים רפואיים שיבטיחו את ביטחונן של היולדות וימנעו אסונות במקרה של לידות שיסתבכו.
"בין השאר, יהיה צריך לקבוע אילו רופאים אמורים לתת גיבוי ללידות המתרחשות בבית, איך יתנהל הקשר עם בית החולים במקרה של סיבוך, ובאילו מקרים יש לפנות את היולדת לבית החולים. בנוסף נבחן את הצורך בשינוי תוכנית הלימודים למיילדות על מנת להכשירן גם ללידות בית".