יונה אברושמי ישוחרר מהכלא
כך החליטה ועדת השחרורים של שירות בתי הסוהר. לפני חמישה חודשים קיבל בית המשפט את עירעור המדינה על החלטה דומה. גם כעת מתכוונת הפרקליטות לערער
ועדה מיוחדת של שירות בתי הסוהר החליטה הבוקר (ד'), בפעם השניה, לשחרר את יונה אברושמי, רוצחו של אמיל גרינצוייג ז"ל. ככל הנראה תערער הפרקליטות על ההחלטה, כפי שעשתה בפעם הקודמת, ולפיכך עוכב השיחרור בשבעה ימים.
ועדת השחרורים כבר החליטה בחודש מרץ על שחרורו של אברושמי לאחר שעונשו נקצב, ונוכה שליש ממאסרו. ואולם בית המשפט המחוזי בתל אביב קיבל אז את עתירתה של המדינה בעניין וביטל את ההחלטה. השופטים נימקו את קבלת העירעור בכך שלפני הוועדה לא היו כל הנתונים הדרושים כדי לקבלה, ודרשו שיתקיים דיון נוסף בנושא, שבו תינתן חוות דעת סוציאלית מקיפה על האסיר.
"היגררות אחרי קבוצה שולית"
בימים האחרונים הוגשה לוועדה חוות הדעת המדוברת. בחוות הדעת כלולה התייחסותו של אברושמי לעבירה אותה ביצע ובה נכתב: "יונה מודה בביצוע העבירה וכיום מתחרט ומצטער עליה, כאדם דתי ומאמין ברור לו שביצע עבירה שאין לה מחילה. ניתן לומר שבעת ביצוע העבירה לא ליוותה אותו אידאולוגיה או מודעות מלאה והיה בה יותר היגררות שלו אחרי קבוצת שוליים קיצונית בתוך המחנה הימני. למלוא ההבנה עם קבלת העונש החמור וההתייחסות הציבורית והמשפחתי כלפיו. השנים הארוכות אותן מרצה בבית הסוהר חיזקו את התובנה הקוגניטיבית יותר מזו הרגשית. מאחר ומדובר באדם עם תובנות רגשיות מצומצמות, מבחינת יונה הגיע למלוא ההבנה וההכרה בחומרת מעשיו ותוצאותיו".
"הביע חרטה כנה ועמוקה"
בנוסף קיבלו חברי הוועדה את חוות דעתו של מנהל בית הסוהר מעשיהו, גונדר משנה רמי עובדיה, שכתב: "קיימתי עם האסיר שיחות רבות ולאורך כל הדרך הוא הביע חרטה כנה ועמוקה על מעשיו החמורים. אני מתרשם שהוא הפנים את מעשיו ומבין שזכותו של כל אדם להביע את דעתו מבלי שיחשוש לפגיעה בגוף ובנפש".
בהתבסס על חוות הדעת הזו, ועל העובדה שהוא מצוי מזה כשלוש שנים בתהליך שיקום, מתוכן כשנה בהוסטל ממנו הוא השתחרר לביתו מדי סוף שבוע, החליטה הוועדה שוב כי אברושמי ישוחרר על תנאי. "האסיר נשא בחלק ניכר מעונשו וחוות הדעת מצביעות על שינוי ממשי ובולט שחל בו מבחינת הבנתו את חומרת מעשיו, ומוכנות להשתלב בחברה ולתרום לה. כל אלה, בצירוף העובדה כי אין בידיהם של גורמי הביטחון השונים מידע על מעורבותו של האסיר בפעילות פלילית או פעילות אסורה אחרת, שכנעונו כי שיחררו אינו כרוך בסכנה ולא נותר לנו אלא לשוב ולהורות על שיחרורו של האסיר על-תנאי...".
עוד הוחלט כי למדינה תינתן ארכה של שבעה ימים כדי לערער על ההחלטה, ואם לא יוגש עירעור בנושא ישוחרר אברושמי לאלתר.
יונה אברושמי נידון למאסר עולם וישב בכלא 19 שנים לאחר שבשנת 1983, זרק רימון בזמן הפגנה של "שלום עכשיו" ורצח את אמיל גרינצווייג ז"ל.
"שלום עכשיו": עדיין מחכים להבעת צער משרון והנגבי
יריב אופנהיימר, דובר "שלום עכשיו", מסר בתגובה: "שחרורו המוקדם של יונה אברושמי הוא סימן נוסף למדיניות חלשה ורופסת של שלטונות החוק כנגד האלימות הפוליטית בחברה הישראלית. תנועת שלום עכשיו עדיין מחכה להבעת צער וחרטה של אריאל שרון וצחי הנגבי על תפקידם ביצירת אווירת השנאה והאלימות – בתקופה שבטרם רצח גרינצווייג ולצערנו גם לאחר מכן. גם היום פעילי 'שלום עכשיו' ומחנה השלום נחשפים לאלימות פיזית ומילולית מצד פעילי ימין וזאת ללא כל תגובה הולמת של שלטונות החוק לרבות היועץ המשפטי לממשלה. שום ועדה לא תוכל לשחרר את המסיתים לאלימות פוליטית ואת אנשי החוק המתעלמים מכך, מהאחריות לרצח הפוליטי הבא.
שריד: הבא התור - עמיר
ראש האופוזיציה, ח"כ יוסי שריד, מתח ביקורת חריפה על ההחלטה. "יש פשעים שאינם סובלים קיצור כלשהו בתקופת המאסר", אמר, "הרצח של אמיל גרינצוויג הוא רצח פוליטי שאין חמור ומסוכן ממנו. אם משחררים את אברושמי אפשר כבר לראות את יגאל עמיר בדרך לוועדת השחרורים והמחשבה הזו מעוררת בי חלחלה".
בכתיבת הידיעה השתתפה סמדר שמואלי