שתף קטע נבחר

 

נפתח משפטו של מרואן ברגותי

ראש התנזים הואשם ברצח, סיוע ושידול לרצח. ברגותי ייצג את עצמו וקרא: "אני לוחם למען חירות". בתגובה ענתה לו השופטת: "מי שלוחם שלום לא הורג אנשים". בחוץ הותקף ח"כ אחמד טיבי על ידי פעיל הימין הקיצוני, איתמר בן גביר

משפטו של ראש התנזים בגדה, מרואן ברגותי, נפתח הבוקר (ה') בבית המשפט המחוזי בתל אביב. ברגותי מואשם בעבירות של רצח, סיוע ושידול לרצח, וקשירת קשר לביצוע פשע. לפי כתב האישום, היה ברגותי מעורב בין היתר בלינץ' ברמאללה, בפיגוע ב"סי-פוד מרקט" בת"א, ובהנהגת פיגועי הטרור נגד ישראל.
למרות כתב האישום החמור, חלק גדול מהדרמה נשארה מחוץ לאולם בית המשפט: במקום נכח קהל גדול שהיה מורכב מחברי הכנסת, טאלב א-סנא ואחמד טיבי, משפחות שאיבדו את יקיריהן בפיגועים ופעילי ימין קיצוני.
ח"כ טיבי יצא מהאולם במחאה בעת הקראת כתב האישום ודיבר עם העיתונאים בחוץ, כאשר הותקף על ידי פעיל הימין הקיצוני, איתמר בן גביר. בן גביר נעצר על ידי אנשי משמר בתי המשפט. "הוא התנפל עלי, עד ששניים מהמאבטחים שלי ואנשי משמר בית המשפט הרחיקו אותו ועצרו אותו", אמר ח"כ טיבי. "זה מחדל ביטחוני, זו לא פעם ראשונה שהוא תוקף אותי. זה כבר קרה לפני כמה שנים בבית משפט השלום בירושלים. הוא אמר לא פעם שהוא יחזור ויתקוף אותי".

המשפחות השכולות: רוצות צדק

המשפחות השכולות שהתייצבו במקום הצהירו כי באו "לראות שנעשה צדק". נחמן קליינמן, שבתו אסתר נהרגה במרס השנה בפיגוע ירי בדרך מנוה צוף לעפרה, אמר כי "אני רוצה לשבת ולראות את הצדק במדינת ישראל, ומקווה שהוא יהיה דוגמה לכל העולם".
לבית המשפט הגיעה גם אתי בן שלום, שאיבדה את בנה וכלתה, ניב ושרון בן שלום, לפני למעלה משנה, בפיגוע ירי. "באתי לראות שעושים צדק עם מי ששלח את המרצחים של הילדים שלי".
עוד הגיעה לבית המשפט אמה של גילה שרה קסלר, שנהרגה בפיגוע בגבעה הצרפתית בחודש יוני. "ברגותי הוא הרוצח הארור", אמרה, "הוא נתן פקודה להרוג יהודים חפים מפשע ולהכניס בהלה ופחד בכל אוכלוסיית המדינה. הוא הורג יהודים וצריך לקבל גזר דין מוות".
מהצד השני הגיעו לדיון גם שלושת ילדיו של ברגותי, רובה (15), שרפ (13) וערב (12), שניסו להתקרב לאביהם ללא הצלחה ופרצו בבכי. ברגותי אמר לבית המשפט כי לא ראה את ילדיו מזה כשנה וכי לא נותנים לו לפגוש אותם.
אחרי הדיון אמרה רובה, בת ה-15, בתו של ברגותי, כי "אם הייתי יכולה לדבר עם אבא שלי, הייתי אומרת לו שאני גאה בו. העם הפלסטיני אוהב אותך, תמשיך בדרכך לשלום. אני מאוד גאה באבא שלי, אני עצובה לגבי שני העמים. אתם צריכים לומר לממשלה שלכם שצריך להפסיק את הכיבוש".
כלי התקשורת הזרים עקבו בעניין אחר המשפט וה-CNN שידרו דיווחים בשידור ישיר מהמשפט.

ברגותי: "בית משפט של הכיבוש"

עם פתיחת הדיון, לא נתן ברגותי לסניגורו ייפוי כוח לייצג אותו בשלב זה של המשפט ובית המשפט מינה לו את עו"ד אייל שמחוני מהסניגוריה, אך ברגותי הודיע לו כי הוא אינו מעוניין בשירותיו.
"זה בית משפט של צבא. אתם בית המשפט של הכיבוש. לא מתייחסים לסבל של עם שלם", קרא ברגותי בבית המשפט. "הממשלה שלכם מנהלת מלחמה של השמדת עם ואני לוחם למען חירות ועצמאות לשני העמים ולשתי מדינות".
בתגובה אמרה לו סגנית נשיא בית המשפט המחוזי, השופטת שרה סירוטה: "מי שלוחם שלום לא הופך ילדים לפצצות והורג אנשים".
"קודם כל, אני אומר בצורה ברורה: אני מייצג את עצמי בישיבה הזו", אמר ברגותי. "מי שצריך לשבת על ספסל הנאשמים זה מדינת ישראל, לא אני. אני מנהיג נבחר של העם הפלסטיני, אני חבר פרלמנט".
בתגובה צעק לו ציון סוורי, שאיבד שניים מילדיו בפיגוע: "אתה רוצח". ברגותי ענה לו: "אני לוחם שלום של העם שלי".
ברגותי הציג בפני בית המשפט המחוזי שלוש טענות: הראשונה היא כי אין לבית המשפט סמכות לשפוט אותו. הטענה השנייה היא כי הביאו אותו בכוח לבית המשפט ובניגוד לרצונו, והטענה השלישית היא כי הוא חבר הפרלמנט הפלסטיני, שהשתתף בשיחות השלום, ויש לו חסינות.
השופטת סירוטה ניסתה להסביר מספר פעמים לברגותי כי הוא זכאי להגנה על ידי עורך דין, ואמרה לו: "אתה צריך עורך דין שיטען את הטענות שלך. אתה מתפרע פה כמו מישהו מהשוק".
השופטת הורתה לתובעת דרורה חן לקרוא את כתב האישום. בתגובה שם ברגותי את ידיו על אוזניו ואמר: "אני לא רוצה לשמוע את כתב האישום, אני לא מכיר, לא ראיתי אותו ולא רוצה לראות אותו. זה כתב אישום של הממשלה הכובשת".
ברגותי אמר שבדיון הבא שיתקיים במשפט, ב-3 באוקטובר, הוא יטען, באמצעות עורכי דינו, לחוסר סמכות של בית המשפט. "יש לי כתב אישום נגד ממשלת ישראל ובישיבה הבאה אני רוצה לקרוא אותו".

מבחינת ההסברה: להתמקד במשפחות

בעקבות הסיקור הנרחב שלו זכה המשפט, אמרו היום גורמי הסברה ישראליים כי אסור שישראל תצטייר כמי שמובילה קמפיין נגד ברגותי. דני סימן, ראש לשכת העיתונות הממשלתית, מתח ביקורת חריפה על איתמר בן גביר, שתקף את ח"כ טיבי במשפט. לדבריו, במקום להתמקד במשפחות נפגעי הטרור, בסבלן ובעובדה שהן מקור הסמכות של בית הדין לשפוט את ברגותי, התקשורת הזרה בחרה להתמקד בכך שבן גביר היכה חבר כנסת ערבי. "בלי שום קשר לענייני ההסברה, כאזרח המדינה", אמר סימן, "לא ניתן לסבול מצב שבו אזרח מתקיף חבר כנסת, לא חשוב מהן דעותיו".

בהכנת הידיעה השתתפה דיאנה בחור

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: CNN
ייצג את עצמו. ברגותי
צילום: CNN
מומלצים