אשקלון: גובר הביקוש לחלקת קבר "לגברים בלבד"
בבית העלמין בעיר קיימת חלקה לחרדים שלא רוצים לחלק את משכבם האחרון עם נשים. גורם חרדי: "הקבורה במקום טהור, לא ליד נשים בערבובייה, מסייעת גם לנשמה לאחר המיתה"
בבית העלמין הדרומי באשקלון ממוקמת חלקה לגברים בלבד. החלקה מכונה חלקת "שומרי שבת", שם שנועד לכסות על העובדה שהקבורים בה פשוט לא רצו לחלק את משכבם האחרון עם נשים. מתברר שלאחרונה חלה עלייה בביקוש לחלקה בקרב הקהילה החרדית בעיר.
תופעה של קבורת גברים ונשים בשורות נפרדות קיימת במספר מקומות בארץ. למשל, בחלקת ראשי ישיבת פוניבז' בבית העלמין בבני ברק. שם קבורים הגברים בשורה, ומול כל אחד מהם בשורה נפרדת, אשה. באשקלון התרחבה התופעה עד למימדים של חלקה נפרדת.
גורם חרדי הסביר כי יש חשיבות רבה למקום הקבורה: "על פי הקבלה, לאחר המיתה עובר גם הגוף המת תהליך שמכונה חיבוט הקבר. אם חטא בחייו, חיבוטי הקבר הללו מכפרים על חטאיו. זהו תהליך שגם בקבלה נחשב לתהליך קשה מאוד ואנו מאמינים שהקבורה במקום טהור, לא ליד נשים בערבובייה, מסייעת גם לנשמה לאחר המיתה".
יו"ר המועצה הדתית באשקלון, יהודה רביב, אמר כי "הקבורה בחלקה הזו אינה עולה כסף יותר מהרגיל. יש גברים שאינם רוצים להיקבר ליד נשים מטעמים הילכתיים שונים. קראנו לחלקה 'שומרי שבת' פשוט כדי להבדיל אותם. מי שמעוניין יכול להיקבר בה. לא נעשית בדיקה מחמירה כדי לבדוק אם האיש אכן עומד בקריטריונים. אנחנו לא נבדוק בציציות של מי שרוצה להיקבר בחלקה הזו".
משה פרידמן, דובר חברה קדישא בתל אביב, מסביר את הקבורה בשורות שונות: "ההקפדה היא שהראש של האשה יהיה מקביל לרגליים של הגבר בחלקה השנייה".
"אני מזועזעת"
יו"ר סיעת מרצ בירושלים, ענת הופמן, מביעה זעזוע מההפרדה הזו. "אני לא מאמינה שיש דברים כאלה בארץ. אני לא מבינה את ההיגיון מאחורי זה. מה יקרה לגבר אם ייקבר ליד אשה ומה יהיה על אשתו ששוכבת בקבורתה ליד גברים אחרים, האם זה לא מטריד אותו?"