"התינוק נדבק מהמוהל בהרפס ונותר עם פגיעה מוחית קשה"
שני מקרים נוספים של תינוקות שנדבקו כנראה מאותו מוהל. אחד התינוקות, שהנגיף הגיע למערכת העצבים המרכזית שלו, סובל מנזק מוחי לצמיתות. משרד הבריאות: "אין לנו סמכות אכיפה בנושא"
אתמול נחשף ב"ידיעות אחרונות" כי תינוק בן שבועיים מאזור המרכז נדבק בהרפס, כנראה מהמוהל שביצע את ברית המילה שלו. עתה מתברר כי לאחרונה אירעו לפחות שני מקרים נוספים של הדבקה בנגיף במהלך הברית.
המקרה הראשון אירע לפני כשלושה חודשים. תינוק כבן שבועיים, מאזור המרכז, הגיע למרכז הרפואי "שיבא" כשהוא סובל מסימנים של הרפס על איבר מינו ומסביב לו. הנגיף, שקיומו אושר בבדיקות מעבדה, חדר למערכת העצבים שלו וגרם לדלקת המוח. מדובר במחלה קשה ומסכנת חיים, שעלולה להסתיים במוות או בפיגור שכלי בדרגות חומרה שונות.
התינוק אושפז במחלקה לטיפול נמרץ ילדים, ומצבו הוגדר קשה מאוד. הוא סבל מהפרעה קשה בתפקודי המוח ומפרכוסים. מצבו התייצב לאחר טיפול תרופתי, והוא שוחרר לביתו כשהוא סובל מפגיעה מוחית תמידית שלא ניתן עדיין להעריך את היקפה.
התינוק השני, אף הוא בן שבועיים, אושפז בבית החולים זמן קצר אחריו. גם אצלו זוהו הנגעים האופייניים לנגיף ההרפס באזור איבר המין. בדיקות המעבדה שנערכו לו אישרו אף הן את נוכחות הנגיף. בשני המקרים מדובר בנגיף מסוג 1, שמופיע בדרך כלל באזור הפה והשפתיים ולא באיברי המין, דבר שמעלה את החשד להדבקה מהפה.
מבדיקה שנערכה בבית החולים התברר כי שני התינוקות נימולו על-ידי אותו מוהל. הוריהם של התינוקות סיפרו לצוות הרפואי כי הם נימולו בדרך ה"מסורתית", כאשר המוהל מוצץ בפיו את הדם מהחתך שביצע. המוהל שביצע את הבריתות נחשב למוהל מיומן ומבוקש בקרב הקהילה החרדית בארץ. הוא זומן לבית החולים ונערכו לו בדיקות לאיתור הנגיף, אולם הנגיף לא נמצא. לדברי הרופאים, הדבר אינו מעיד על כך שהמוהל אינו נושא את הנגיף, אלא על כך שהמחלה לא היתה פעילה בעת הבדיקה.
ד"ר אמיר ורדי, רופא בכיר במחלקה לטיפול נמרץ ילדים ב"שיבא", אמר אתמול כי על מנת לוודא כי אכן מדובר בהדבקה באותו נגיף בדיוק, נשלחו דגימות משני התינוקות לבדיקה מיוחדת, שתאשר אם מקור ההדבקה הוא זהה. התשובות לא נתקבלו עדיין. בית החולים דיווח על שני המקרים למשרד הבריאות.
נגיף ההרפס עלול לגרום לשלושה סוגי מחלות בילודים: מחלה עורית, שהיא הקלה מכולן; דלקת מוח, שעלולה לגרום לפגיעה מוחית בלתי הפיכה; זיהום כללי, הכולל מערכות חיוניות שונות בגוף. 705 מהילודים שנדבקו בנגיף ומפתחים תופעות עוריות שאינן מטופלות בזמן, עלולים לפתח דלקת במוח.
המשנה למנכ"ל משרד הבריאות, ד"ר יצחק ברלוביץ', אישר בתגובה כי המשרד קיבל לאחרונה מספר פניות בנושא הדבקה אפשרית של תינוקות ממוהלים בעת הברית. "האפשרות שתינוק נדבק ממוהל היא חמורה מאוד, גם אם מדובר במקרים נדירים", אמר ד"ר ברלוביץ'. "עם זאת, בנושא ברית המילה משרד הבריאות משמש יועץ מקצועי בלבד לרבנות, ואין לו סמכויות אכיפה. כל מקרה שמגיע אלינו מדווח לוועדה הבין-משרדית לפיקוח על המוהלים ונבדק לגופו".
ד"ר משה וסטרייך, נציג משרד הבריאות בוועדה הבין-משרדית, אמר בתגובה: "הוועדה קיבלה מספר פניות בנושא חשד להדבקה של תינוקות ממוהלים. המקרים נבדקו ולא נמצאה הוכחה לכך שההדבקה אכן התבצעה במהלך הברית. בעקבות פניית הוועדה לרבנים הראשיים בנושא זה, יצאה הנחיה למוהלים כי מי שמעוניין יכול להשתמש בשפופרת זכוכית, כדי למנוע מגע של הפה באזור החתך. עם זאת, ידוע כי הקהילה החרדית, שמוהליה הם אלה שעושים שימוש בפה במהלך הטקס, אינה מקבלת את פסיקת הרבנים הראשיים. בכנס המוהלים האחרון הבהרנו שמוהל שיש לו פצעים בפה אסור לו לבצע את פעולת המציצה".