איפה הם כולם?
יגאל עמיר מוחזק בכלא אוהלי קידר בנגב, וחוק חדש ימנע ממנו לקבל חנינה או קיצור מאסר. אחיו חגי יישב עוד תשע שנים בכלא. דרור עדני חברם כבר השתחרר. ומה יהיה על אבישי רביב?
שבע שנים לרצח: היכן נמצאת אותה חבורה של חמישה אנשים צעירים, שנחשדו כמעורבים ברצח ראש הממשלה יצחק רבין?
הרוצח, יגאל עמיר, נלכד בזירת האירוע ונשפט למאסר עולם. אחיו חגי וחברם דרור עדני הואשמו והורשעו בקשירת קשר לרצח ראש הממשלה. עדני שוחרר לאחרונה מהכלא אחרי שבע שנות מאסר. מרגלית הר שפי, ידידתו של יגאל עמיר, נשפטה לתשעה חודשי מאסר בגין אי מניעת הרצח ושוחררה אחרי חצי שנה לאחר שנשיא המדינה חנן אותה. משפטו של אבישי רביב, סוכן שב"כ לשעבר, המואשם באי מניעת הרצח, עדיין מתנהל בירושלים.
"חוק יגאל עמיר" מבטיח - לא תהיה חנינה
יגאל עמיר, בן 31, רוצחו של ראש הממשלה המנוח, שפוט למאסר עולם, מרצה את עונשו בכלא אוהלי קידר בנגב, בבידוד. הוא ואחיו חגי עמיר נוהגים להגיש עתירות רבות לבית המשפט, באמצעות סניגורם המשותף, עו"ד שמואל דוד כספר, הנוגעות לתנאי הכליאה שלהם.
בדצמבר אשתקד עבר בכנסת "חוק יגאל עמיר", לפיו ועדת שחרורים לא תוכל להמליץ על חנינה או קיצור מאסרו. את ההצעה יזם ח"כ אבשלום וילן ממרצ.
בפברואר השנה דחה בית המשפט המחוזי בבאר שבע את עתירתו של עמיר, להוציאו מאגף ההפרדה. עמיר טען בעתירה שהסוהרים עורכים חיפושים על גופו "בצורה קיצונית", שהמצלמות בתאו פוגעות בפרטיותו ושזמן שיחות הטלפון שהוא מקבל קצר מאוד, ומונע ממנו לקיים שיחות עם ידידה שלו ועם חבריו.
בית המשפט קבע כי לא נגרם לעמיר שום נזק מעצם היותו בבידוד וכי אם יועבר לאגף רגיל עלולים אסירים לפגוע בו כנקמה על הרצח. האחים עמיר מרבים להגיש עתירות הנוגעות לתנאי הכליאה שלהם ולזכויות ביקור.
חגי עמיר - לא ייצא לחופשה
אחיו של הרוצח, חגי עמיר, כיום בן 35, שפוט ל-16 שנות מאסר בגין קשירת קשר לרצח ראש הממשלה ומרצה את עונשו בכלא אשקלון.
בפבראור השנה דחה בית המשפט המחוזי בבאר שבע את בקשתו לצאת לחופשה, בנימוק כי הוא עלול להיפגש עם פעילי ימין קיצונייים.
עמיר ביקש לאפשר לו לצאת לחופשה כמו המרגל מרקוס קלינברג בזמנו: בהשגחת מאבטחים ששכר על חשבונו. בית המשפט קיבל את עמדת המדינה, לפיה קיים חשש כבד שעמיר ינצל את חופשותיו כדי להיפגש עם גורמי ימין קיצוניים, במיוחד לאור העובדה שלא הביע חרטה על מעשיו.
דרור עדני - המעורב הישיר הראשון שהשתחרר
דרור עדני, כיום בן 30, הוא הראשון מבין המעורבים הישירים ברצח יצחק רבין ששוחרר מהכלא. הוא השתחרר ביולי האחרון מכלא אוהלי קידר, שם ריצה כשבע שנות מאסר. עדני הורשע בקשירת קשר לרצח ראש הממשלה, קשירת קשר לפגיעה בערבים, ייצור נשק והחזקתו שלא כדין.
במהלך כל השנים הכחיש עדני, שהכיר את יגאל עמיר במהלך השירות בגולני, כל קשר לרצח רבין. לפני כשנתיים דחתה ועדת השחרורים את בקשתו של עדני להשתחרר בתום שני שלישים מתקופת מאסרו.
בצאתו מהכלא כינה את עצמו "דרייפוס במהדורה של שנות ה-2000", ואמר בראיון ל"ידיעות אחרונות" שהוא מתכוון להתרחק מהפוליטיקה, להתחתן ולבנות את חייו מחדש.
מרגלית הר שפי - קיבלה חנינה
מרגלית הר שפי, בת 26 כיום, תושבת בית אל, סטודנטית בבר אילן בעת הרצח וידידתו של יגאל עמיר, נידונה לתשעה חודשי מאסר בעוון אי מניעת הרצח. היא ריצתה את עונשה בכלא הנשיא נוה תרצה ושחררה ממאסר לאחר ריצוי שני שליש מעונשה, בעקבות החלטת נשיא המדינה משה קצב, לחון אותה.
הר שפי הכחישה במשך כל השנים כל קשר לרצח ראש הממשלה. בצאתה מהכלא הקריאה מהכתוב מספר מלים: "נורא קשה לי. היו לי הרבה דברים לומר, אבל לכל דבר יש את המקום והזמן. חשוב לי להבהיר שמעולם לא ביקשתי חנינה. הציבור הוא שביקש. אם הייתי יודעת למה הוא התכוון, הייתי עושה הכל כדי למנוע זאת. זאת האמת, וגם תשעה חודשים לא היו משנים זאת".
אבישי רביב - המשפט עדיין מתנהל
משפטו של אבישי רביב, בגין אי מניעת רצח ראש הממשלה, עדיין מתנהל. המשפט, המתנהל בבית משפט השלום בירושלים, החל באפריל השנה. רביב מואשם באי מניעת רצח רבין.
על פי כתב האישום, רביב, סוכן שב"כ לשעבר, שקיבל את הכינוי "שמפניה", ידע כי יגאל עמיר, מתכנן לבצע את הפשע, ולא נקט בכל האמצעים הסבירים למנוע את עשייתו או את השלמתו.
רביב הכיר את האחים עמיר בהיותו סטודנט באוניברסיטת בר אילן ובמסגרת הפעילות האידיאולוגית באוניברסיטה. על פי כתב האישום, יגאל עמיר אמר לרביב פעמים רבות כי על רבין חל דין רודף וכי צריך להרוג אותו.
במהלך שנת 1995, נכתב בכתב האישום, דיווח רביב למפעיליו בשב"כ על פעילותו של עמיר בארגון הפגנות נגד מדיניות הממשלה, אך נמנע מלדווח על דבריו של עמיר על הכוונה לרצוח את ראש הממשלה.
מיד לאחר הרצח, נכתב, נפגש רביב עם מפעיליו והתבקש לספר כל מה שידוע לו על עמיר. הוא לא דיווח שידע על כוונת עמיר לרצוח את רבין, ואף אמר כי מעולם לא שמע את עמיר מתבטא בעד פגיעה בראש הממשלה.
בעת אחד הדיונים במשפט העיד בכיר בשב"כ כי לרביב נעשה עוול וכי הוא לא ידע על הכוונה לרצוח את ראש הממשלה.
בדיון נוסף העיד בכיר אחר, ראש צוות החוקרים בשב"כ המכונה יוני, כי רביב אמר בחקירתו, יומיים לאחר הרצח, ששמע את יגאל עמיר מתבטא על כך שהוא מתכוון לרצוח את ראש הממשלה.