שתף קטע נבחר

 

רוסיה: המורדים השליכו רימונים לעבר בנות ערובה שניסו להימלט

אחת מהן נפצעה. הצ'צ'נים המתבצרים בתיאטרון העניקו אולטימטום של שבוע לשלטונות. הם דורשים את נסיגת הצבא הרוסי מצ'צ'ניה. אחד הצופים ששוחרר סיפר כי "יש גם טרוריסטיות עם חגורות נפץ". שרון הציע לנשיא פוטין עזרה

סוכנות הידיעות הרוסית דיווחה כי הפיצוצים שנשמעו אחר הצהריים (ד') מחוץ לבניין התיאטרון במוסקבה היו כתוצאה מרימונים שהשליכו השובים לעבר שתי נשים שניסו להימלט מהמקום. אחת מהן נפצעה מרסיסי רימון.
קודם לכן דווח כי המורדים הצ'צ'נים הוציאו להורג אחת מבנות הערובה שניסתה להימלט מהמקום. לפי הדיווחים, היא נרצחה כנראה בשעות הראשונות של ההשתלטות.
קבוצת הטרוריסטים הצ'צ'נים, המחזיקה מאז אמש בכמה מאות בני ערובה בתיאטרון במוסקבה, הודיעה כי היא נותנת לממשל הרוסי אולטימטום של שבעה ימים להסיג את כוחות הצבא מצ'צ'ניה: "אנו מוכנים למות למען המטרה הזו", הודיעו, כפי שמדווח אתר האינטרנט שמפעילים הצ'צ'נים.
בין החטופים ישנם כ-20 אזרחים זרים - בריטים, גרמנים, אמריקנים ואוסטרלים. נציגי השגרירויות הזרות הגיעו לאיזור התיאטרון, המרוחק כארבעה קילומטרים בלבד מהקרמלין, מרכז השלטון הרוסי. המורדים הודיעו כי הטמינו מספר פצצות באולם ואיימו לפוצץ את המקום על בני הערובה שבו אם המשטרה תפרוץ פנימה. לפי הערכות, מדובר בקבוצה של כ-40 עד 50 חמושים. בראש כנופיית הטרוריסטים עומד מופסר בראייב, אחיינו של המנהיג הצ'צ'ני ארבי בראייב, שאחראי למותם של מאות חיילים רוסים בצ'צ'ניה.
עד כה שיחררו החוטפים מספר ילדים ואזרחים מוסלמים. בתחילה דווח כי הושג הסכם לשיחרור הנתינים הזרים, אולם גורם רשמי ברוסיה מסר שהמורדים ביטלו את ההסכם כיוון שדיפלומטים שהוזמנו למקום כדי להיות עדים לשחרור, הגיעו באיחור. מאוחר יותר שוחררו חמישה חטופים נוספים, אולם לפי שעה לא נמסרו פרטים נוספים אודותם.

נכנסו באמצע ההצעה וירו לתקרה

על פי הדיווחים של כמה מבני הערובה ששוחררו, הטרוריסטים נכנסו לתיאטרון באמצע ההצגה, ירו לעבר התקרה, והורו לשחקנים להתיישב עם הקהל. "חלק מהנשים הטרוריסטיות היו לבושות בחגורות נפץ ואיימו להתפוצץ", סיפר צעיר מוסלמי ששוחרר. צופה אחר ששוחרר, אלכסיי, אמר שהמורדים צעקו "שחררו את צ'צ'ניה ושימו קץ למלחמה".
משא ומתן רשמי החל הלילה בין הצ'צ'נים לבין גורמים רשמיים ברוסיה, בעוד כוחות מיוחדים של המשטרה מתמקמים סביב התיאטרון. חבר הדומא (הפרלמנט הרוסי) גנאדי גודקוב, שנמצא בזירת האירוע, הבהיר כי דרישת המורדים לנסיגה מוחלטת של הכוחות הרוסים מצ'צ'ניה "אינה באה בחשבון". חבר אחר בדומא, אסלאן בק אסלחאנוב, שמוצאו צ'צ'ני, נכלל בצוות המשא ומתן שהוקם.

"הם כבר בחרו את 10 הקורבנות הראשונים"

לפי הדיווחים, החוטפים התירו לחטופים להתקשר בטלפונים הסלולריים לבני משפחותיהם כדי להודיע להם על האירוע.
שיחה עם אחת מבנות הערובה שודרה בטלויזיה הרוסית. היא התחננה שכוחות הביטחון לא יפרצו לאולם, שכן החוטפים אמרו שיהרגו 10 בני ערובה על כל פגיעה באחד מהם. לדבריה, "הם בחרו כבר את עשרת האנשים הראשונים שיחסלו".
יחידות משטרה גדולות הגיעו למקום, ביניהן יחידת 'אלפא', יחידה ללוחמה בטרור. המשטרה הציבה צלפים על הגגות, והתפרסה מסביב לתיאטרון.
התיאטרון, הנקרא "בית התרבות", ממוקם ברחוב מלניקוב, בחלק הדרום-מזרחי של העיר, בשכונת פועלים. בעת החטיפה העלה התיאטרון את המחזמר "Nord-Ost", אחת מההפקות הפופולריות ביותר במוסקבה. מדובר במחזמר הכולל אפקטים מיוחדים, כמו מטוס שנוחת על הבמה.

החוטפים כינו עצמם "שאהידים"

לדברי ירון גמבורג, דובר שגרירות ישראל במוסקבה, "במוסקבה מתייחסים לאירוע כאירוע חסר תקדים ומשווים אותו מבחינת משמעותו הפוליטית לפיצוץ מגדלי התאומים בניו-יורק". לדבריו, "התיאטראות במוסקבה לא מאובטחים. זאת לעומת קניונים ומרכזי קניות, שם מוצבים מאבטחים בעיקר לצרכים פליליים".
גמבורג סיפר ל-ynet: "בתקשורת הרוסית מדברים הרבה על הניסיון הישראלי, מזכירים את ארועי הטרור שישראל הצליחה להכריע. חוששים מכך שתיכפה על רוסיה מלחמת טרור כפי שנכפתה על ישראל, מלחמה שתגלוש מהגבול של רוסיה -צ'צ'ניה למרכזי האוכלוסיה, כמו מוסקבה".
לדבריו, "החוטפים הודיעו שהאולם ממולכד, ושיש עליהם חגורות נפץ. הם כינו את עצמם שאהידים ודרשו להוציא את הכוחות הרוסיים מצ'צ'ניה. באתר האינטרנט הצ'צ'ני נכתב כי המפקד שעומד בראש המבצע, מפסר ברייב, הגיע בראש קבוצת הטרוריסטים כדי שאלו יקריבו את עצמם למוות".
ברייב אמר לסוכנות הידיעות של המורדים: "הגענו לכאן לא כדי לשרוד, אלא כדי למות". הוא אישר שהם נושאים חגורות נפץ ומלכדו את הבניין. לדבריו, הצטרפו למבצע עשרות אלמנות של לוחמים צ'צ'נים שנהרגו בלחימה עם הרוסים.

שרון הציע לרוסיה את עזרת ישראל בארוע

ראש הממשלה, אריאל שרון, צלצל לשגריר רוסיה בישראל, גנדי טראסוב, ואמר כי ישראל תשמח לסייע בפתרון הארוע במוסקבה אם תתבקש לעשות זאת. שרון הביע את הזדהותו עם הבעיה הניצבת בפני הממשלה הרוסית, ואמר כי ישראל תומכת במלחמה בטרור. השגריר אמר כי יעביר את המסר למוסקבה.
גם ארצות הברית הבהירה כי היא מוכנה להגיש "כל סיוע אפשרי" לרוסיה. דובר הבית הלבן, ארי פליישר, אמר כי וושינגטון מזדהה עם העם הרוסי, ומגנה בתקיפות טרור מכל סוג שהוא. "אין שום הצדקה לפגיעה בחפים מפשע", אמר.
נשיא רוסיה, ולדימיר פוטין, העוקב מקרוב אחר פרשת בני הערובה במוסקבה ביטל את פגישתו עם קנצלר גרמניה, גרהארד שרדר, שתוכננה להתקיים היום בברלין. פוטין ביטל גם את הביקור שהיה אמור לערוך בפורטוגל. הנשיא כינס הלילה התייעצויות ביטחוניות בניסיון למצוא דרכים לסיום המשבר.

מאבק ממושך לעצמאות

צ'צ'ניה, שבירתה גרוזני, היא רפובליקה בדרום מערב רוסיה, כשרוסיה גובלת בה מצפון.
כבר כמה שנים נלחמת הרפובליקה הצ'צ'נית ברוסיה, בניסיון להשיג עצמאות. לאחר בחירתו של פוטין לנשיאות במארס 2000, כוחות צבא רוסיים פלשו לגרוזני. אזרחים רבים נהרגו ונגד הרוסים הועלו טענות קשות על הפרת זכויות אדם וביצוע פשעי מלחמה. בלחימה בצ'צ'ניה מדווחים מדי פעם מקורות רוסיים על לכידתם והריגתם של מורדים צ'צ'נים. גם הצבא הרוסי ספג אבידות רבות בלחימה בשנתיים האחרונות.
אירוע דומה לחטיפה הערב אירע בשנת 96', כשקבוצת מורדים צ'צ'נים השתלטה על בית חולים בעיר בודנובסק, לא רחוק מגבול צ'צ'ניה. במשך כמה ימים הם החזיקו כ-300 איש כבני ערובה ודרשו, כמו עכשיו, את הפסקת המלחמה. לבסוף, לאחר שמספר בני ערובה נפגעו, הושג הסדר בין הטרוריסטים לבין השלטונות.

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
כוחות מיוחדים מחוץ לתיאטרון
צילום: רויטרס
צילום: איי פי
מצור. התיאטרון במוסקבה
צילום: איי פי
פוטין. החלטה קשה
מומלצים