נקניק אחד מעל כולם
יצרן הנקניקים מרסל הס שב כמנצח מאליפות העולם בתחום עיסוקו, ואף פיתח בשורה קולינרית יוצאת דופן: בייקון ושינקן גלאט כושר. ויש לו גם תחביב לא שגרתי: אוסף של תפריטים נדירים, כמו אלו של המלכה אליזבת והנשיא קנדי
מישהו שמע על "מלך הנקניק"? מתברר שיש כזה, קוראים לו מרסל הס, והוא בא אלינו לארץ הקודש משוויץ, שם עמד בראש אימפריית נקניקים שנוסדה על ידי משפחתו בשנת 1755. בשוויץ היה הס מוכר כמי שמאכיל יהודים וגם גויים בגלאט כושר אמיתי שמתחזה לבייקון, לשינקן ולשאר חטאים.
עכשיו מאיים בן לשושלת הנקניק העתיקה הזו, דור שישי למשפחת יצרני נקניק, לכבוש את התואר גם בישראל. אחרי שעלה ארצה ופתח בירושלים וברעננה את מפעל הנקניקים שלו, הוא הביא לישראל, לא תאמינו, שלוש מדליות זהב, שתי מדליות כסף ומדליית ארד מאליפות העולם לייצור נקניק שנערכה באוסטריה השנה.
השופטים טועמי הנקניק שהעניקו לו את המדליות, לא ידעו בכלל שמה שנעם כל כך לחיכם הוא נקניק כשר למהדרין, שהרי מרסל הס הוא יהודי דתי שמקפיד על קלה כחמורה.
"סגן נשיא התאחדות יצרני הנקניק בשוויץ היה נוסע אלי לקנות נקניק כבד, למרות שהוא בעצמו מייצר אותו", הוא מספר במבטא כבד. "משום מה הוא מצא אותו טעים יותר, אולי בגלל שהוא כשר. קשה לשכנע גויים שאי אפשר לבלף בענייני כשרות. הם פשוט לא מבינים את זה. כל המתחרים שלי בתחום היו משוכנעים שמשגיח הכשרות שלי מקבל ממני דולר ויוצא החוצה כשאני מייצר את הנקניק. לך תשכנע שזה לא עובד ככה".
עזרה בפיגועים בירושלים
מלך הנקניק נוסע בג'יפ שעליו כתוב "מלך הנקניקים של שוויץ". הוא גם טכנאי מזון, יינן, חובש קרבי וחבר פרלמנט השוויצרי לשעבר מטעם קנטון בזל. במשך חמש שנים כיהן בפרלמנט השוויצרי. עם השנים, הוא אומר, היה קשה יותר ויותר להיות יהודי דתי בפרלמנט של שוויץ. בשנת 1994, כשהתחילו הצרות עם כספי היהודים בשואה במדינה, הוא החליט שמספיק. עכשיו עולים לארץ, ומאכילים את הישראלים בנקניק.
על הג'יפ של הס מורכבת סירנה אדומה ובתוכו תלוי על קולב אפור ועליו רשום "חובש" הוא היה חובש בצבא השוויצרי ושירת עשרים שנות מילואים כחובש אחראי על בית החולים חירום. בארץ התנדב הס למגן דוד אדום, תלה ביפר על חגורתו ועד עתה לקח חלק בעזרה בשמונה פיגועים בירושלים.
את אימפריית הנקניקים שלו בשוויץ היו פוקדים יהודים דתיים, שבאו מרחבי העולם במיוחד כדי לטעום מהשמנמן הלבנבן הזה. עבור אלה ששומרים על כשרות ובכל זאת חפצה נפשם להיות ככל הגויים, מייצר מרסל הס נקניקים בטעמים של חטאים ממש. ברפרטואר: נקניק בטעם בייקון, בשר בקר נוסח שינקן, נקניק נוסח פרשוטו ועכשיו הוא עובד על נוסחה של אסקרגו כשר, הלא הם החלזונות הטבולים ברוטב שום ירקרק. הכל, אגב, מוגש במסעדה שלו במרכז ירושלים.
בתפריט שלו, הכשר למהדרין, אפשר למצוא למשל, את פלטת מאכלי הגורמה של המלך הכוללת תערובת עשירה ומגוונת של פסטרמה, סלמי בנוסח איטלקי, בשר עגל מיובש בסגנון שוויצרי, בשר בקר מעושן נוסח המבורג, טרין כבד עוף בנוסח צרפתי ועוד.
התפריטים הגרנדיוזיים של אדון הס מושפעים לא מעט מהאוסף הנדיר שלו, הכולל תפריטים מיוחדים של מלכים, מדינאים ופוליטיקאים. יש לו, למשל, תפריט אותנטי של המלך לואי ה-18 בצרפת מארוחה שכללה 46 מנות. התפריט כתוב בכתב יד והוא הוגש רק פעם אחת, לבאי אותה ארוחה מלכותית.
באוסף גם תפריט של הקיסר וילהלם הראשון משנת 1861, הממוסגר במקום מיוחד באוסף; תפריט משולחנו של הצאר ניקולאי משנת 1897, לארוחה שאליה הוזמן נשיא צרפת בסן פטרסבורג; תפריט מארוחת ערב בבית הלבן של הנשיא ג'ון פ. קנדי ואשתו ג'קלין משנת 1961; ותפריט משולחנה של המלכה אליזבת השנייה מ-1957.
עוד מצוי בידו תפריט של נשיאה הראשון של מדינת ישראל, חיים ויצמן, בבואו למלון וולדורף אסטוריה בניו יורק, באפריל 1949, בביקור הראשון מאז הקמת המדינה. בשביל התפריטים האלה מוכן אדון הס לנסוע רחוק ולשלם הרבה.
בלי בשר חתולים
כמי שעוסק כמעט כל חייו בנקניקים, הס מוכן לפצח סוף סוף את סודות הנקניק וממה הוא עשוי. לטענתו, אין מדובר בבשר חתולים, אבל כל הנקניקים ללא יוצא מן הכלל עשויים משאריות של בשר מתוך המטחנות בתוספת של קמח תפוחי אדמה וסויה.
הנקניק שהוא מייצר, לעומת זאת, נשען לדבריו, "על שלושה מרכיבים: בשר, בשר ובשר". הוא משתמש רק בבשר בקר ובעגל חלב. "אנשים קונים בסופרמרקט פסטרמה ולא יודעים שזה מכיל ארבעים אחוז מים ופוספטים", הוא אומר בצער.
"למה צריך להוסיף כל כך הרבה פוספטים ומים? אצלי הכל עבודת יד, הנקניקים לא עתירי שומן, ויש בהם מעט כולסטרול. בנקניק רגיל יש 40 אחוז שומן בעוד שבנקניקים שלי", מתגאה אדון הס, "יש לא יותר מתשעה אחוזי שומן".