הבחירות: כנראה ב-28 בינואר
זהו המועד לפי חוק, אבל סיעות הכנסת יוכלו לשנות אותו בהסכמה, אם ירצו. הבוקר הודיע שרון על פיזור הכנסת והליכה לבחירות. נתניהו הודיע שיצטרף לממשלתו של שרון כשר חוץ
הבחירות יתקיימו כנראה ב-28 בחודש ינואר. כך נמסר מהלשכה המשפטית של הכנסת. אנשי הלשכה מסבירים כי לפי חוק, הבחירות מתקיימות ביום שלישי האחרון שלפני תום 90 יום ממועד הכרזת הבחירות: יום שלישי זה הוא 28 בפברואר. עם זאת, ניתן יהיה לקבוע מועד אחר בהסכמת רוב סיעות הכנסת.
אחר הצהריים נודע כי ראש הממשלה לשעבר, בנימין נתניהו, ימונה לתפקיד שר החוץ עד לבחירות הקרובות בתחילת פברואר. נתניהו יושבע לתפקידו החדש מחר ב-11:00 בכנסת, ומייד לאחר מכן ייפגש עם ראש הממשלה שרון.
נתניהו מסר במסיבת עיתונאים כי יסכים להצטרף לממשלת שרון כשר החוץ: "הודעתי עכשיו לראש הממשלה, במלוא האחריות האישית והלאומית, כי אקבל על עצמי את תפקיד שר החוץ בממשלה היוצאת", אמר נתניהו. בנימין נתניהו בירך על הקדמת הבחירות ואמר כי "שרון עשה את הצעד הנכון - ללכת לבחירות בהקדם".
בצהריים פתח מזכיר הממשלה, גדעון סער, במגעים עם סיעות הכנסת במטרה לקבוע מועד מוסכם לבחירות בראשית חודש פברואר.
זאת לאחר שראש הממשלה הודיע הבוקר במסיבת עיתונאים על הקדמת הבחירות, זאת בעקבות דיון לילי בלשכת שרון שבו העריכו יועציו שאין מנוס מהצעד. הודעתו הדרמטית של שרון גרמה לסערה פוליטית, ובמפלגות כבר החלו במסע תעמולה לקראת הבחירות לכנסת ה-16. תחילה הוזכר תאריך ה-4 בפברואר כמועד הבחירות, אולם יו"ר הכנסת אברהם בורג ביקש למצוא תאריך חלופי מכיוון שבאותו יום חל יום השנה לאסון המסוקים. בכל מקרה, הבחירות ייערכו בתחילת פברואר.
שרון: הכל בגלל גחמה פוליטית
שרון האשים במסיבת העיתונאים שערך את מפלגת העבודה ש"החליטה לפרק את הממשלה בגלל גחמה פוליטית". לדבריו, "התנהגות בלתי אחראית שלה הובילה לפירוק ממשלה שמשקפת את רצון העם. רצון העם הוא באחדות. בחירות בעת הזו זה לא מה שהמדינה צריכה. דרשתי מכל מרכיבי הממשלה לגלות אחריות ושיקול דעת בניהול ענייניה של המדינה וניהול עניינם של אזרחי ישראל. דרישה זו הפניתי גם בנאומי בכנסת בשבוע שעבר. אמרתי כי מנהיגות נמדדת ביכולת להעדיף את האינטרס הלאומי על פני כל אינטרס אישי".
שרון הוסיף כי מאז פרישת העבודה, הוא פנה לסיעות שונות כדי שיעמדו לצד הממשלה. "בשיחות הועלו דרישות, תנאים וקביעות שלהם לא יכולתי להסכים. לא אסטה מהמדיניות האחראית של הממשלה. לא אשנה את קווי היסוד של הממשלה. לא אפגע במערכת היחסים המיוחדת שהשיגה הממשלה עם הבית הלבן. לא אפרוץ את תקציב המדינה. לא אכופף את טובת המדינה למען אינטרסים פוליטיים צרים, לא בתחום המדיני, ולא הכלכלי".
שרון גם מתח ביקורת על עמדתו של ח"כ אביגדור ליברמן במשא ומתן עמו. "אתמול שמענו את דברי ליברמן בכנסת, האומר כי סיעתו לא תצטרף לממשלה. שמענו אותו מציג רשימת תנאים ארוכה, בהם התנגדות מוחלטת להקמת ממשלת אחדות היום ובעתיד. לא אכנע לסחטנות פוליטית מצד איש, כך נהגתי ואמשיך לנהוג. רציתי שהממשלה תמלא את ימיה, אך התנאים הובילו אותי להחלטה לבחור בבחירה האחראית והפחות גרועה, לפזר את הכנסת. ביקשתי את הסכמת הנשיא לפזר את הכנסת ולקיים בחירות בתוך 90 יום. הנשיא הודיעני על הסכמתו".
שרון תקף את נתניהו על הצבת התנאים להצטרפותו לממשלה בתפקיד שר החוץ. שרון אמר כי "פניתי באותו הזמן לשני אנשים, שניהם בני אותו גיל. מופז נתן תשובה חיובית תוך 48 שעות, נקרא לדגל והתייצב ללא תנאים מוקדמים". הוא הוסיף שהצעתו לנתניהו לקבל את התפקיד ללא תנאים, עומדת בעינה.
בהתייחסו לשאלת ynet האם יסכים לערוך הסכם רוטציה עם נתניהו על ראשות הממשלה לאחר הבחירות, כפי שהציע היום ח"כ זאב בוים, השיב שרון כי "הליכוד זו מפלגה גדולה ודמוקרטית, ומי שייבחר הוא שיעמוד בראש הליכוד".
שרון אמר כי בתוך ימים ספורים יהיה דיון במרכז הליכוד ובו יוחלט על מועד הפריימריס. "המלצתי לחברי המרכז תהיה לקצר את פרק הזמן שבו ייערכו הפריימריס", אמר.
בן אליעזר: ההישרדות של שרון היא דרך קומבינות
בנימין בן אליעזר אמר במסיבת עיתונאים כי ביום רביעי האחרון החליט שרון לפרק את האחדות. "אין אחדות עם אפליה בין סקטור לסקטור. אסור להפלות בין התנחלויות לעיירות פיתוח, בין התנחלויות למובטלים. את מדיניות האפליה הזו לא היינו מוכנים לקבל. בממשלה שלנו לא יקחו מעיירות הפיתוח ויתנו להתנחלויות. אצלנו לא יהיו חצי מיליון ילדים רעבים. אנחנו ניאבק בעוני, ונתמוך בכל אזרחי ישראל. שרון דחה את הדברים האלה ובכך פירק את הממשלה".
לדבריו, "שרון אמר שהדרישות שלנו היו גחמה פוליטית. אני שואל אותך אריק, להעניק ארוחה חמה לילד זו גחמה? היום כשאתה מסתכל על דו"ח העוני, תאמר, טעיתי". הוא הוסיף כי "הליכוד בחר להפקיר את המעמד הבינוני, את עיירות הפיתוח, 25 שנה עיירות הפיתוח הצביעו לליכוד, אבל הוא הזרים מיליארדים להתנחלויות. עניי עירך קודמים. אבל כנראה שהעניים שלך הם בקדומים ובקריית ארבע".
בן אליעזר הוסיף כי "יש בכל זאת משהו משותף בינך לבין עיירות הפיתוח. כמו שהם צריכים להילחם על ההישרדות שלהם, גם אתה נאבק כדי להישרד, אבל ההישרדות שלך היא קומבינה יום יומית של תרגילים פוליטיים".
לדבריו, "בממשלה שבה המתנחלים יהיו לשון מאזניים, לא יהיה שלום אמיתי. אנחנו מפלגה של תקווה ולא של חרון".
שר החוץ לשעבר, שמעון פרס אמר כי בלי פתרון מדיני לא יהיה פתרון כלכלי וחברתי. לדבריו, "ברור שמוכרחה להיות הכרעה מדינית והממשלה הזו איבדה את כושר ההכרעה שלה".
קצב: השתכנעתי שהתנאים מחייבים בחירות
הנשיא קצב אמר במסיבת עיתונאים שערך כי שרון תיאר בפגישה ביניהם את ההתפתחויות מאז פירוק ממשלת האחדות, ואת נסיונותיו להקים ממשלה יציבה. "שרון הגיע למסקנה שאין ביכולתו להבטיח את תקינות פעולתה של הממשלה, והשתכנעתי שהתנאים מחייבים את הקדמת הבחירות. קיימתי התייעצויות בעניין עם יו"ר הכנסת, עם יו"ר האופוזיציה בן אליעזר וח"כ שריד".
לדבריו, "אנחנו נמצאים במצב חברתי וכלכלי קשה, עם אירועים בינלאומיים שמתרחשים כעת, ולכן צריך להבטיח שמערכת הבחירות תהיה קצרה, מכובדת, וחסכנית. אני לא מפנה אצבע מאשימה כלפי איזושהי מפלגה, ועם זאת, אינני חוזר בי מהדברים הקשים שהשמעתי בימים האחרונים, כי ללכת לבחירות יהיה חוסר אחריות".
נאום ליברמן טרף את הקלפים
שרון החליט על הקדמת הבחירות בעקבות דבריו של ח"כ אביגדור ליברמן אתמול בכנסת שהבהירו שאין בכוונת סיעת האיחוד הלאומי להצטרף לקואליציה. גם התמרון הפוליטי של ראש הממשלה לשעבר, בנימין נתניהו, שענה לרה"מ בתחילת השבוע ב"כן" ו"לא" בנוגע להצעה להצטרף לממשלה בתפקיד שר חוץ, היה אחד הגורמים להחלטה. נתניהו העמיד תנאי ברור ובל-יעבור: הקדמת הבחירות.
בנוסף, למרות שהקואליציה שרדה אמש שלוש הצבעות אי אמון בראש הממשלה, למרות שהייתה בעמדת מיעוט (55 ח"כים), כבר מחר היתה אמורה לעלות הצעת חוק של סיעת שינוי, לפיזור הכנסת בקריאה טרומית. שרון הבין כי ייתכן שיצליח לגייס רוב להעברת התקציב, אולם החליט כי עליו ללכת לבחירות כדי לכונן ממשלה יציבה.
בלשכת רה"מ קיוו עדיין עד אתמול שסיעת האיחוד הלאומי תצטרף לקואליציה או שתתפצל, וניתן יהיה להקים ממשלת ימין צרה. אולם בדיון לילי בלשכה, הוחלט שדבריו של ליברמן אתמול מעל דוכן הכנסת "טרפו את הקלפים" וסיפקו תשובה ברורה לפיה לא ניתן להקים קואליציה עם האיחוד הלאומי.
ליברמן היה מאוכזב בעיקר מדברי שרון אתמול בסיעת הליכוד, כי גם לאחר הבחירות הבאות יעדיף ממשלות אחדות. "למה אתם פוחדים להגיד שגם אחרי הבחירות תקימו ממשלה לאומית? מה אתם רוצים? אנחנו לא מסטיק שמשתמשים וזורקים אותו", אמר ליברמן בכנסת.
אמש גם הועבר לידי מפלגת "האיחוד הלאומי-ישראל ביתנו" מסמך מלשכת ראש הממשלה, ובו הבהרות מדיניות. ואולם אנשי ליברמן התאכזבו מההבטחות. "אין במסמך כל חדש והוא רק מגביר את הסיכויים שלא נחזור אל הקואליציה", אמרו אתמול באיחוד הלאומי.
בראש המסמך נכתב כי "הודעת ראש הממשלה לסיעת האיחוד הלאומי כי בטרם משא ומתן בשאלת המדינה הפלסטינית יובא העניין לדיון ולהכרעת הממשלה - עומדת בעינה". כמו כן צויין כי כל עוד הפלסטינים אינם פועלים ליישום רפורמות ולסיכול טרור - יפעל צה"ל למניעת טרור ולמאבק בו.
בהכנת הכתבה השתתפו אפרת וייס ואטילה שומפלבי