שתף קטע נבחר
 

בנק ישראל: תקציב 2003 כבר לא רלוונטי

מנהלת מחלקת המחקר בבנק ישראל, ד"ר קרנית פלוג, בתחזית פסימית ל-2003: צפויה עלייה חדה באבטלה, יש לבצע קיצוץ של 6.5-8 מיליארד שקל בתקציב, וצפויה צמיחה שלילית

הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה דיווחה היום (ד') על עלייה קלה באבטלה ברבעון השלישי של השנה, לרמה של 10.4% מכוח העבודה האזרחי. בבנק ישראל מעריכים כי המצב יכול להיות הרבה יותר גרוע. מנהלת מחלקת המחקר של הבנק, ד"ר קרנית פלוג, הזהירה היום כי לאור מצב המשק צפויה עלייה משמעותית בשיעור האבטלה.
לדבריה, הדבר מחייב את הממשלה לנקוט בפעולה חד משמעית. "הטיפול של הממשלה בנושא העובדים הזרים", אמרה מנהלת מחלקת המחקר, "היה עד כה טיפול כושל". לדבריה, כתוצאה מכך נרשם השנה גידול משמעותי במספר העובדים הזרים, דבר שעלול לגרום לכך שלמרות הצעדים הכלולים בהצעת התקציב, המעודדים ישראלים לחזור לשוק העבודה, לא יעמדו בפניהם מקומות עבודה זמינים.

"התקציב לא רלוונטי"

עוד אמרה פלוג, כי תקציב המדינה לשנה הבאה, שכידוע עדיין לא אושר סופית בכנסת, כבר אינו רלוונטי ומיד עם הקמת הממשלה החדשה יהיה צורך לבצע בו קיצוצים משמעותיים של מיליארדי שקלים.
בפגישה עם הנהלת בנק דיסקונט אמרה פלוג, כי אומדן ההכנסות שהכין האוצר לשנת 2003 נראה מופרז, גם אם תתממש תחזית הצמיחה של 1% שעל פיה נבנה התקציב. לדבריה, גם אם תתממש תחזית הצמיחה של האוצר, ייווצר חוסר הכנסות בתקציב של כ-6 מיליארד שקל.
"בהנחה סבירה יותר, של קיטון בתקציב בשנה הבאה", אמרה פלוג, "יסתכם החסר בהכנסות ממסים בסכום של כ-8 מיליארד שקל". לדבריה, החסר הצפוי בגביית המסים, יחד עם אי ההסכמה בנושא הקיצוץ בתקציב הביטחון והצורך לעמוד ביעד הגירעון, יחייבו את הממשלה החדשה לבצע מיד עם הקמתה קיצוץ משמעותי בתקציב 2003.

שנה שלישית של צמיחה שלילית

ד"ר פלוג שבה וחזרה על הערכת מחלקת המחקר של בנק ישראל, לפיה צפוי המשק הישראלי לרשום בשנת 2003 שנה שלישית של צמיחה שלילית. התחזית הרשמית של בנק ישראל לצמיחה בשנה הקרובה צופה טווח שבין צמיחה חיובית של 1.5% לבין צמיחה שלילית של 1%.
אולם, לדברי פלוג, "הסיכוי להימצא קרוב יותר לחלק התחתון של טווח זה נראה היום גבוה יותר מהסיכוי להימצא בחלקו העליון". זאת, בעיקר בשל העדכונים כלפי מטה שבוצעו לאחרונה בסיכויי ההתאוששות של הכלכלה העולמית ושל כלכלת ארצות הברית, וכן לאור אי השינוי במצב הביטחוני בארץ. בנוסף, צפויה גם רמת החיים (הצריכה הפרטית לנפש) לרדת בשנה הבאה בכ-1%, ההשקעות במשק יקטנו בכ-6% ואילו הייצוא (ללא יהלומים) יצטמצם בכ-2%.
לדברי מנהלת מחלקת המחקר, כדי שהמשק יצמח בשנת 2003 ב-1%, כפי שצופה האוצר, תצטרך להתרחש תפנית חדה בפעילות המשקית במהלך החודשים הקרובים. לדבריה, תפנית מעין זו מחייבת בראש ובראשונה תפנית בייצוא, ואת גידולו במהלך השנה הבאה ביותר מ-10%. "אולם תפנית כזו", הדגישה פלוג, "עדיין איננה מסתמנת על פי האינדיקטורים הכלכליים של החודשים האחרונים, המצביעים דווקא על המשך הירידה בפעילות במשק. גם התחזית המעודכנת לצמיחה בעולם מטילה ספק במידת ההיתכנות להתממשותו של תרחיש זה".

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ד"ר פלוג. "טיפול כושל בנושא העובדים הזרים"
מומלצים