קניון עין עבדת בהר הנגב
נופי בראשית עוצרי נשימה בקניון עין עבדת, מפלים המפסלים צוקים נישאים בכוח המים, בריכות קרירות וצמחיה ירוקה בלב המדבר, וגם: נשרים גאים, יעלים זריזות וכל הטבע שביניהם
ראו טיולי חורף נוספים בסוף הכתבה
אופי המסלול: ברגל וברכב. משך המסלול: כשלוש שעות.
מים במדבר. מחזה המשובב כל עין וכל לב. ואכן, רבים ממסלולי הטיול היפים בהר הנגב טומנים בחובם הפתעות מהסוג הזה: גב מים מרענן בערוץ נחל, מעיין משופע המפכה בעיבורו של סבך צמחייה ירוק, ולעיתים אפילו מפל מרשים, שאם יתמזל מזלנו נזכה לראות זרזיף דק הזורם מראשו עד הבריכה שבתחתיתו.
דווקא במדבר, שבו כמות המשקעים דלה כל כך והמים הם אוצר נדיר כל כך, עיצבו המים תופעות נוף מרשימות ודרמתיות: ערוצי נחלים עמוקים שקירותיהם עצומים, נקיקים בסלע שבהם נקרות ומערות, ואפילו מכתשי הנגב שנוצרו כתוצאה מכוח סחיפת המים.
כל אלה עוצבו בנופי המדבר הודות לכוח המים. הגשם היורד במדבר אינו מחלחל אל הקרקע: שכבת הלס העליונה נאטמת כאשר היא נרטבת מטיפות המים הראשונות והמים זורמים על המדרונות, נקווים בערוצי הנחלים ושוטפים בזרמים אדירים בערוצים. בדרכם הם מזיזים גושי סלע עצומים, מפילים חלקי סלע וקרקע
ממצוקי קירות הערוץ וסוחפים כל מה שנקרה בדרכם. המים מחליקים את פני הסלעים שבערוץ, חותרים גבים ונקרות וצונחים במפלי ענק במקומות שבהם יש הפרשי גובה גדולים. מקום שכזה, שבו אפשר לראות מפל מים בערוץ נחל מדברי, הוא עין עבדת שבגן הלאומי הנושא את השם הזה.
קניון עין עבדת הוא קניון טבעי, חתור בסלע גיר לבן שבו "משובצות" עדשות צור שחורות וחומות.
הקניון מתהדר בקירות גבוהים וזקופים ובהם דרגשי סלע ומערות.
עין עבדת נמצא בנקודת המפגש שבין רמת עבדת לבין בקעת נחל צין. הבדלי הגובה הטופוגרפי שבין רמת עבדת לבין בקעת צין יצרו את מצוק הצינים: מצוק אדיר המפריד בין שולי הרמה, ותוחם את ערוצו הרחב של נחל צין. מוצאו של הנחל הזה, מהגדולים שבנחלי הנגב, הוא מאזור מצפה רמון והוא זורם על פני רמת עבדת ונופל אל בקעת צין דרך קניון עין עבדת.
ההבדלים במפלסי הנחלים שזרמו על פני רמת עבדת לבין נחל צין, יצרו מפלים גבוהים בנקודות המפגש שלאורך מצוק הצינים. המפלים שנוצרו הלכו והתחתרו לאחור במשך השנים וכך נוצרו קניונים תלולים המשופעים בצמחייה ובנביעות מים. כך גם נוצר קניון עי עבדת. המים "מתגברים" על הפרש הגבהים של מצוק הצינים (כ-100 מטר) וצונחים בשני מפלים גדולים ובסדרה של בריכות מים.
איך מגיעים לגן הלאומי עין עבדת? נוסעים על כביש באר שבע - מצפה רמון (כביש מספר 40), ופונים למדרשת בן גוריון על פי השילוט שבכביש. המשיכו לנסוע בכביש הגישה למדרשה, וממש לפני שער המדרשה תוכלו להבחין בשלט חום המפנה אתכם ימינה, לעין עבדת.
כביש מפותל יורד לכניסה לאתר, אל תחתית קניון עין עבדת. נופי הבראשית עוצרי הנשימה שנחשפים והולכים מצידי הכביש המתפתל, הם נופי בקעת צין. המצוק הגדול המתנשא ממולכם הוא מצוק הצינים.
אחרי שמשאירים את הרכב בחנייה, מצטיידים במפת-דפדפת של קניון עין עבדת, במי שתייה (כמובן), וקדימה - יוצאים בהליכה נוחה למסלול הרגלי.
נשרים במחזה נדיר למדי
בשולי החנייה ניצב דגם של הקניון עשוי אבן ובו מיקומם של המעיינות שלאורכו. ממערב לחנייה (מימין) בולט ריכוז עשיר של צמחייה ירוקה ושיחי דקל - זהו עין מור, הנביעה הראשונה שתראו בקניון. עד לפני כשנתיים, ניתן היה לצפות במצוק המזרחי שליד החנייה בקן נשרים פעיל, שקינן בו זוג נשרים בעונת הקינון. מדובר במחזה נדיר למדי, שכן אוכלוסיית הנשרים בישראל קטנה מאוד בשנים האחרונות עד כדי חשש להכחדה. הגורמים לירידה באוכלוסיית הנשרים הם רבים, אך רובם ככולם נובעים ממעשי אדם: התחשמלות מקווי מתח גבוה, אכילת פגרי בעלי חיים שהורעלו, הפרעות לא מכוונות של מטיילים באתרי קינון של נשרים ובעיקר צמצום מקורות המזון.
רשות הטבע והגנים - במסגרת פרויקט 'אימוץ הנשרים והדורסים', המתנהל על ידי חברת החשמל, החברה להגנת הטבע ורשות הטבע והגנים - מפעילה תחנות האכלה לנשרים ולעופות דורסים אחרים, ונוקטת בפעולות נוספות על מנת לאושש את אוכלוסיית הנשרים ולאפשר לה להמשיך ולהתרבות.
מכם נבקש רק דבר אחד: הקפידו לשמור על השקט במהלך הטיול, כדי שלא להבהיל ולהבריח את הנשרים מאזורי הקינון שלהם.
המשיכו לצעוד במסלול הרגלי. בהמשך ילכוד את מבטכם עץ בודד וגדול מימדים - זוהי אלה אטלנטית, שגילה נאמד בכ-250 שנים. האלה האטלנטית, שמצויה בדרך כלל באזורים גשומים יותר, מרמזת לנו שפעם שרר כאן אקלים גשום יותר. על אף שינוי האקלים, העץ היפה הזה שרד בעין עבדת.
בהמשך המסלול תגיעו להסתעפות שבילים הסמוכה לקיר אבן נמוך התוחם בריכה רדודה. תחצו את הקניון בהליכה על קיר האבן, ותגיעו אל המצוק שמעברו השני.
מכאן כבר אפשר לראות את המפל היפה של עין עבדת: גובהו כ-15 מטר, זרם דק ויציב של מים זכים זורם בו, ומשני צידיו מלבלבת צמחיית מפלים אופיינית - שרכים וטחבים ירוקים. בתחתית המפל תבחינו בבריכה גדולה המכילה מים בכל ימות השנה, ומשמשת בעיקר את בעלי החיים של האזור.
מכיוון שבמדבר מקורות המים חיוניים לבעלי החיים ומועטים כל כך, משמש קניון עין עבדת גם אותנו - המטיילים, וגם את בעלי החיים. הזדקקות בעלי החיים למים היא גם אחת הסיבות לאיסור על הרחצה במעיין.
קיימת חלוקה של היממה בין שעות "מטיילים" לבין שעות "בעלי חיים": האתר פתוח למטיילים משעות הבוקר עד שעות אחר הצהריים המוקדמות, ולאחר מכן - הופך הישימון לממלכת החיות.
חזרו אל הסתעפות השבילים וטפסו בגרם מדרגות החצובות בסלע הגיר, המובילות אל ראש המפל. מכאן תוכלו להשקיף אל הדרך שממנה באתם, אל הבריכות והצמחייה. המשיכו הלאה במסלול עד לחורשת הצפצפות. אלו הן צפצפות פרת - זן המצוי באזורים צפוניים יותר, ומיקומו כאן בעין עבדת הופך את צפצפות הפרת לדרומיות ביותר בעולם.
הבריכות שבקרבת הצפצפות הן בריכות עין מעריף - הנביעה האחרונה שבקניון עין עבדת היוצרת בריכות גדולות וסביבן צמחייה עבותה. כאן המקום לחפש אחר היעלים המדלגים בקלילות מפתיעה במצוקים. אפשר לזהות את הזכרים על פי גופם העבה והשרירי, ובעיקר על פי קרניהם העצומות והמעוקלות. הנקבות קטנות יותר וקרניהן קצרות ומחודדות. בית הגידול הטבעי של היעלים הוא המצוקים ומכיוון שהיעלים חייבים לשתות מים, לפחות אחת ליום-יומיים, קניון עין עבדת הוא מקום מחייה מושלם עבורם.
מנקודה זו במסלול ישנן שתי אפשרויות: המטיילים שהגיעו ברכב אחד יחזרו באותה דרך שבה הגיעו עד לרחבת החנייה. ואילו המטיילים שהגיעו בשני כלי רכב יוכלו בתחילת המסלול להשאיר רכב אחד בחניון העליון של עין עבדת.
מתחשק לכם עוד קצת אקשן לפני סוף הטיול? תוכלו להמשיך ולטפס מחורשת הצפצפות בסדרת סולמות ומדרגות החצובות בסלע, עד לראש הקניון. בסיום הטיפוס לראש הקניון תעצרו רגע, קחו נשימה עמוקה והתרשמו מהנוף המהמם המשתרע למרגלותיכם. גשו אל מרפסת התצפית המשקיפה על המפל של עין מעריף. גובהו כ-60 מטר והוא שופע צמחייה עבותה. זהו למעשה המפל הראשון של נחל צין בבואו מאזור רמת עבדת אל אזור בקעת צין הנמוכה. ממרפסת התצפית גשו בהליכה קצרה אל החניון העליון, אל המכוניות.
המטיילים מוזמנים לקנח את הטיול בכוס תה מתוק או בקפה לוהט במאהל הבדואי הממוקם צמוד לחנייה.
הכותבת היא, מנהלת פארק רמון, רשות הטבע והגנים.