שתף קטע נבחר

 

האם יאותרו פעילי "אל קאעידה" ברשת?

על אף שכל משתמש משאיר אחריו שובל של סימנים במהלך הגלישה, חוקרים מביעים ספק אם יאותר האדם שפירסם השבוע הודעה בשם "אל קאעידה", בה הארגון נוטל אחריות על הפיגוע בקניה

ארגון "אל קאעידה" פירסם השבוע הודעה באתר אינטרנט ובה נטל אחריות על הפיגוע במלון הישראלי במומבסה ועל ניסיון הפיגוע במטוס ארקיע בקניה. "לוחמי אל קאעידה חזרו למקום בו הוכו בני הברית הצלבנית-יהודית לפני ארבע שנים", נאמר בהודעה, המתייחסת להתקפה על השגרירויות האמריקניות בניירובי, קניה ובעיר דאר-א-סאלאם בטנזניה בשנת 1988.
ההודעה שפורסמה ביום ב' באתר האינטרנט האיסלאמי "עזף אל-רסאס" ("מנגינת הכדורים") בשם הזרוע הפוליטית של "אל קאעידה" הציבה בפני החוקרים שאלה קשה: האם ניתן להתחקות אחר מקורה?
כל משתמש ששולח דואר אלקטרוני או גולש באינטרנט משאיר אחריו שובל של סימנים שניתן לעקוב אחריהם, אומר כריסטיאן ברוקרט, דובר המשטרה בגרמניה, שניהלה חקירה מקיפה בעקבות מתקפות הטרור של ה-11 בספטמבר, בניסיון לאתר את השורשים הגרמניים של מבצעי הפיגוע.
"אם מפרסם ההודעה יודע מה הוא עושה, הוא יכול להעלים את עקבותיו באופן מושלם", טוען מיקו היפונן, מנהל חברת האנטי-וירוס F-Secure. בפני מפרסם ההודעה עמדו שתי אפשרויות להעלות הודעה לאתר - על פי הראשונה, המפרסם נהנה מגישה חוקית לתוכני האתר. על פי האפשרות השנייה, המפרסם פרץ לאתר האינטרנט והשתיל בו את התכנים. שתי האפשריות ניתנות לביצוע על ידי איש אל קאעידה או על ידי פורץ שאינו חבר בארגון או מזדהה עם מטרותיו, אשר עשוי לפרסם הודעה מזויפת. כותב ההודעה כינה עצמו "הלוחם האיסלאמי בין לאדן". אתר נוסף שפירסם את ההודעה הציג לידה את תמונותיו של בין לאדן.

הצלחה חלקית

מעקב אחר תכתובות דואר אלקטרוני סייע למשטרה הפקיסטנית לבצע מספר מעצרים לאחר רצח העיתונאי היהודי דניאל פרל מוקדם יותר השנה. כמו כן, הודעות שפירסמו גולשים באתרי אינטרנט והודעות דואר אלקטרוני ששלחו הביאו למעצר של פדופילים בארצות הברית.
מומחי מחשבים טוענים כי אף אם ישיגו החוקרים צו של בית משפט המאפשר להם לעקוב אחר תכתובות הדואר האלקטרוני או לגשת לתיעוד הפעולות בשרת האינטרנט בו פורסמה ההודעה, הם עדיין יתקשו לאתר את השולח.
היפונן טוען כי גם אם יאותר המחשב ממנו נשלחה ההודעה הדבר לא יסייע במיוחד לחוקרים – יש להניח שהעקבות יובילו אותם למחשב שממוקם בבית אינטרנט-קפה, ספריה ציבורית או כיתת מחשבים באוניברסיטה כלשהי. עם זאת, ייתכן שבמקרה זה יוכלו החוקרים להסתייע בעדויות של עוברי אורח שאולי ראו את השולח.

קריאה לג'יהאד גלובלי

רשת אתרי הטרור של אוהדי "אל קאעידה" מונה עשרות אתרים, המופעלים על-ידי פלשתינים, מצרים או סעודים. מפעילי אתרים אלה קוראים לג'יאהד גלובלי ומפרסמים בהם דברים של חכמי-דת, שמצדיקים התקפות טרור נגד מטרות מערביות - ארה"ב, ישראל והיהודים באופן כללי. חלק מהאתרים פועלים משרתי אינטרנט במערב, בעוד אחרים מופעלים ממדינות מוסלמיות באסיה או במדינות ערב.
עליית המדרגה ביחס לשימוש שעושים פעילי מחנה הג'יאהד באינטרנט נרשמה בחודש מארס השנה. אז פורסם באחד מאתרי הרשת מסמך בשמו של אוסאמה בן-לאדן וחתום על-ידו כביכול. בעקבות מסמך זה הופצו ברשת הודעות שונות של מנהיגי אל קאעידה, המתייחסות להתפתחויות האחרונות במזרח התיכון.
חלק מהחוטפים והמעורבים בהתקפת ה 11 בספטמבר השתמשו באינטרנט לתכנון ההתקפה. מוחמד עטא, מנהיג המבצע, שחטף את המטוס הראשון שפגע במרכז הסחר העולמי, אף הפעיל אתר אינטרנט משלו, אשר כלל פירוט קצר על לימודיו באוניברסיטת המבורג שבגרמניה.
באתר נכתב "אני סטודנט מצרי. כעת אני לומד תכנון ערים בגרמניה, ועובד על פרוייקט הסיום שלי – העיר העתיקה של "אלֵפו". חשוד נוסף בפרשה, גם הוא מהמבורג, סעיד באחאג'י, קושר לאתר אינטרנט איסלמי קיצוני, אך כנראה לא הותיר אחריו מספיק סימנים ברשת אשר יסייעו לחוקרים.

לפנייה לכתב/ת
מומלצים