עיראק הגישה לאו"ם את הדו"ח על הנשק שברשותה
המסמך, ובו 12 אלף עמודים, נמסר אמש למשרדי האו"ם בבגדד תוך הדגשה "לעיראק אין נשק גרעיני". בנאום מיוחד שנערך אף הוא אתמול מסר שר ההסברה העיראקי התנצלות רשמית בשם השליט על הפלישה לכווית לפני כעשור
אמש (שבת) הגישה עיראק לאו"ם את הדו"ח שמפרט את כמויות וסוגי הנשק שברשותה, בכך הקדימה ביותר מיממה את המועד האחרון שהגדירה לכך מועצת הביטחון. רכב מיוחד ובו הדו"ח העיראקי, הגיע אתמול סמוך ל-20:00 (שעון מקומי) למשרדי האו"ם בבגדד ושם נמסר המסמך, בן 12 אלף העמודים.
"הדו"ח יענה על כל השאלות שנשאלו במשך החודשים האחרונים", אמר הקצין העיראקי, חוסיין מוחמד אמין, שפיקח על הכנת הדו"ח. אמין חזר שוב על הטענה כי לעיראק אין נשק גרעיני וציין עוד כי בדו"ח ניתן למצוא שמות של חברות ומדינות שסייעו לעיראק לפתח בעבר נשק להשמדה המונית. "אני חושב שאם לארה"ב מעט הגינות ואומץ", אמר אמין, "עליה לקבל את הדו"ח ולהצהיר כי הוא אמיתי".
ראש צוות הפקחים, האנס בליקס, אמר אתמול במסיבת עיתונאים כי בשל היקפו העצום של הדו"ח תידרש עבודה מאומצת לפני שניתן יהיה לגבש מסקנות ראשונות. בליקס אמר שיעדכן את חברות מועצת הביטחון של האו"ם אודות הדו"ח בשבוע הבא.
עשרות פקחי נשק של האו"ם צפויים להצטרף השבוע לעמיתיהם בעיראק להמשך עבודות הפיקוח על הנשק.
בריטניה וארה"ב: סקפטיות באמיתות הדו"ח
הבית הלבן הגיב בספקנות לדו"ח העיראקי. בהודעה שפורסמה בוושינגטון נאמר כי "הממשל האמריקני יבחן את הדו"ח בזהירות, כדי לבדוק אם הוא אמין ועונה אחר דרישות האו"ם".
בנאום הרדיו השבועי לאומה, התייחס אמש נשיא ארה"ב, ג'ורג' בוש, לדו"ח. "אנחנו נשפוט את כנות הדו"ח ואת שלמותו רק לאחר שנבדוק אותו ביסודיות. זה ייקח זמן. על הדו"ח להיות מדויק לשלם, או שהדיקטטור העיראקי יוכיח שוב לעולם שהוא בחר שלא להשנות את התנהגותו".
לדברי בוש, לפרק את סדאם חוסיין מנשקו, מהווה "מחויבות מרכזית" במלחמה נגד הטרור. "אנחנו חייבים וכך נעשה, למנוע ממשטרים לא חוקיים לאיים על העם האמריקני בנזק קטסטרופלי".
ראש ממשלת בריטניה, טוני בלייר, אומר כי הוא מקווה שהדו"ח של עיראק לפקחי האו"ם הוא "אמיתי ומדוייק", אך הוסיף כי הוא "נותר סקפטי, לאור הכרות את אופי המשטר של סדאם".
במאמר שהתפרסם בעיתון "אל-חיאת" כותב בלייר, כי "העובדה שסדאם הוא עריץ אכזר אינה מקנה לקהילה הבינלאומית זכות אוטומטית להדיחו". לדבריו, "לא ניתן להיפטר מכל המשטרים הברבריים בעולם, אך חובה למלא אחר המנדט שניתן מהאו"ם בדבר פירוק הנשק להשמדה המונית".
מוסקבה בירכה את עיראק על "רצונה הטוב" לשתף פעולה עם פקחי האו"ם, בעקבות הגשת הדו"ח. סגן שר החוץ הרוסי, יורי פדוטוב, שיבח את בגדד על הגשת הדו"ח בזמן, וציין לחיוב גם את העובדה שהפקחים פועלים עד עתה "בלא הפרעה" בעיראק.
סדאם התנצל על פלישתו לכווית
שליט עיראק, סדאם חוסיין, בחר אתמול גם להתנצל רשמית בפני כווית על הפלישה לשטחה לפני יותר מעשור. בנאום מיוחד שנועד לעם הכוויתי, שהקריא אמש בשמו שר ההסברה העיראקי, מוחמד סעיד א-סחאף, נאמר כי ארה"ב מעוניינת לנצל את כווית ואת שאר הנסיכויות באזור לצרכיה שלה. כווית נקראה "להתגייס למאבק נגד האימפריאליזם המערבי".
על פי הנאום, "המטרה שלהם (האמריקנים) היא לגנוב את עושרכם ולהפוך אתכם לעבדים שישרתו אותם ולהפוך את מנהיגיכם לסוכנים שיעבדו עבור חברות נפט אמריקניות בוושינגטון".
עוד אמר סדאם, כי ארצו מעוניינת לחיות בשלום עם שכנותיה, תוך הכרה בריבונותה וללא התערבות זרים בסדרי המשטר. במסר תקיף למערב אמר שליט עיראק, כי אין כל אפשרות להכריע את עיראק באמצעים צבאיים.
כווית דחתה את ההתנצלות
ממשלת כווית דחתה את התנצלותה של עיראק בעניין הפלישה אליה. "הנאום כלל דברי הסתה ועידוד לפעולות טרור, שגונו על ידי העולם כולו", אמר שר ההסברה הכוויתי, שייח' אחמד אל-פהד א-סבאח, המשמש כדובר הממשלה.
מוקדם יותר התייחס בביטול גם יו"ר הפרלמנט בכווית לדברי ההתנצלות. "כווית אינה מייחסת כל משקל לנאום, ורואה בו ניסיון נואש ליצור חיץ בין הנהגתה לאזרחיה", אמר יו"ר הפרלמנט, ג'אסם אל-חראפי. "הניסיון של סדאם להצדיק את הפלישה, והתירוץ שבו בחר, מעוררים עצב ובושה בקרב הערבים", אמר היו"ר, בהתייחסו לטיעון לפיו נכבשה כווית "כדי למנוע את ניצולה בידי המערב".
ארה"ב: הוכחות מוצקות לקיומו של נשק אסור
בתוך כך, בארה"ב ממשיכים לטעון שבידיהם הוכחות מוצקות לפיהן לעיראק יש נשק אסור בתחומה. הנשיא בוש אמר כי יש עדויות מוצקות המוכיחות זאת, אולם הוא ובכירי ממשלו סירבו לפרט. הבכירים האמריקנים הסבירו: "אנחנו לא מפרטים את המידע, כדי לאלץ את עיראק לנחש מה המידע עשוי להיות". עוד אמרו: "אם עיראק, הממשיכה לטעון כי אין לה כל נשק אסור, תאמר לאו"ם משהו שניתן להפריכו, תוכל ארה"ב להפנות את הפקחים למקומות המחבוא ולפעול נגד משטרו של סדאם חוסיין".
בתגובה לדברים אלה אמר א-דורי: "אם לארה"ב יש הוכחות שתמסור אותן לפקחים ותנחה אותם היכן לחפש".
ממשל בוש המשיך ללחוץ על ראש משלחת פקחי האו"ם, האנס בליקס, וקרא לו לעודד מדעני נשק עיראקיים בכירים לערוק. האמריקנים שואפים לקבל מהמדענים מידע אודות תעשיית הנשק של סדאם. בתמורה הם יעניקו להם מקלט מדיני.
היועצת האמריקנית לביטחון לאומי, קונדוליסה רייס, נפגשה השבוע עם בליקס ובכירים במשלחת הפקחים וקראה להם להתחיל לראיין מדענים עיראקיים. החלטת מועצת הביטחון של האו"ם 1441, מעניקה לפקחים את הזכות להוציא את המועמדים לראיון מחוץ לגבולות עיראק עם משפחותיהם, ולראיין אותם ללא נוכחות של נציג עיראקי רשמי.
מטרת הראיונות היא להשיג מידע אודות מאגרי הנשק של סדאם ומידת ההתקדמות שחלה בפיתוח מערכות נשק שברשות עיראק.