שתף קטע נבחר

 

הצנזורה פסלה את הסרט "ג'נין, ג'נין"

זו פסילה ראשונה לסרט מזה 15 שנה. המועצה לביקורת סרטים: "זהו סרט תעמולה חד-צדדי, שעלול להטעות את הצופים". בכרי: נעתור לבג"ץ. יו"ר הנהלת הסינמטק: "החלטה מטומטמת, מסוכנת ומרושעת"

המועצה לביקורת סרטים החליטה לפסול את סרטו של השחקן והבמאי מוחמד בכרי "ג'נין, ג'נין" בנימוק כי מדובר בסרט תעמולה חד-צדדי, שמציג אירועים באופן מסולף בעת מלחמה שעדיין נמשכת. ההחלטה התקבלה על-ידי 14 חברי המועצה ובראשם המנכ"לית, סוניה דוד. משמעות ההחלטה איסור גורף על הקרנת הסרט תחת כל פלטפורמת הקרנה מסחרית.
מוחמד בכרי, העושה בימים אלה בשוויץ, אמר בתגובה ל-ynet: "לדעתי ההחלטה התקבלה ישירות מראש הממשלה. הוא מפחד על התחת שלו לקראת הבחירות המתקרבות ולכן שלח זרועות לאנשים שלו במועצה. הדמוקרטיה במדינת ישראל היא בערבון מוגבל ותלויה בכל מיני אינטרסים פוליטיים וחבל מאוד על כך. מה שהכי מקומם אותי במכתב שנשלח אליי הוא היחס המזלזל של המועצה כלפי האינטליגנציה של הציבור. אני בן 40 פלוס ואני אומר חד-משמעית שדעותיי לא ישתנו מצפייה בסרט כזה או אחר. אני עצמאי בחשיבתי וטענתם של הצנזורים כי הסרט עלול להשפיע לרעה על הצופים בו מבזה. הציבור אינו נער בגיל ההתבגרות. אין בסרט הזה לא הסתה, לא שנאה ולא סודות צבאיים שאני מגלה. אני לא מראה בו זוועות מלחמה ואפילו לא הראיתי את הפעולות הצבאיות עצמן. אין פה דם, במיוחד כדי שלא יגידו שמדובר בפרופגנדה. באתי להראות את הצד האנושי של המלחמה, בשביל שאנשים יבינו מה עובר על אלה שחיים שם. הם פשוט נפלו על הראש ואני לא מתכוון לשתוק על זה, אלא לפנות לבג"ץ".
הסרט הוקרן בישראל עד היום פעמיים - בסינמטק ירושלים ובסינמטק תל-אביב - וההקרנה עוררה הפגנות ומחאות רבות. אלון גרבוז, מנכ"ל סינמטק תל-אביב, אומר היום: "הפסילה המטורפת הזו היא צעד נוסף בהידרדרות של מדינת ישראל לחשכת ימי הביניים. זו טעות מסוכנת לדמוקרטיה, ומבחינתי מדובר בעניין בעל חשיבות לאומית. בכך שהמועצה פסלה את הקרנת הסרט חבריה חרגו מסמכותם. אין עניינה של הצנזורה לשפוט אם מוחמד בכרי סילף או שיקר, זה לא תפקיד הצנזורה וכלל טענות המועצה אין בהן משום רלבנטיות לתפקיד שהוגדר לה. לדעתי חברי הוועדה התרשמו מתביעות של קבוצות מסוימות בציבור לפסול את הסרט ולא שפטו בהיגיון אלא באמוציות. תפקידה של הצנזורה אינו להיכנע ללחצים כאלה או אחרים אלא לשפוט לגופו של עניין".

"הפסילה לא תעמוד בבג"ץ"

סרטו של בכרי הוא הראשון מזה 15 שנה שנפסל על-ידי המועצה לביקורת סרטים. בין הסרטים הידועים יותר שנפסלו בעבר נמנים "אימפריית החושים" של אגיסה אושימה, שהקרנתו נאסרה בישראל במשך 25 שנים בשל סצינות מין שעלולות היו, לטענת חברי המועצה, לפגוע ברגשות הציבור. הסרט אושר לבסוף להקרנה בהשמטה של מספר סצינות מתוכו. סרט מעורר מחלוקת נוסף שנפסל היה "הפיתוי האחרון של ישו", של מרטין סקורסזה, שבמועצה חששו כי הקרנתו עלולה לפגוע בציבור הנוצרי. ישראל והודו היו המדינות היחידות בעולם בהן נאסרה הקרנת הסרט, ובעקבות פנייה לבג"ץ בעניין אושרה לבסוף הקרנתו. גם סרטו הקצר של הבמאי יעוד לבנון "קשר הדבש", שחזה הקמת מחתרת יהודית בשטחים, נפסל מטעמים פוליטיים להקרנה, אך חלקים מתוכו הוקרנו בסופו של דבר.
המועצה לביקורת סרטים ממונה על-ידי הממשלה ויושבת במשרד התרבות. מנכ"לית המועצה, סוניה דוד, אומרת כי "מדובר במועצה בלתי תלויה בכל הנוגע להחלטותיה והכרעותיה, ולמרות שהיא נבחרת על-ידי הממשלה, אנשי הציבור שמרכיבים אותה הם עצמאיים. התפקיד שלנו לפסול מה שהמועצה מוצאת כפוגעני, וזה כולל אלימות ופורנוגרפיה מסוימת. זה לא עניין של טעם, זה נתון לשיקולנו".
יו"ר המועצה, עו"ד נסים אבולוף, חתום על המכתב שבו מביאים חברי הוועדה את נימוקי הפסילה. בין השאר נאמר במכתב: "מדובר בהצגה מסולפת של אירועים במסווה של אמת דוקומנטרית העלולה להטעות את הציבור… מדובר בסרט תעמולה המציג באופן חד-צדדי את עמדת הצד עימו מצויה מדינת ישראל במצב מלחמה, ובעת שמלחמה זו עדיין נמשכת… מדובר בסרט הפוגע פגיעה קשה ברגשות הציבור, העלול לחשוב בטעות כי חיילי צה"ל מבצעים באופן שיטתי ומכוון פשעי מלחמה".
עוד חברים במועצה המשפטן יחיאל גוטמן, דוברת משרד המשפטים טובה אלינסון, המשפטן ואיש החינוך אבי דורון, ד"ר מנחם הורוביץ, קרימינולוג באוניברסיטת י"ם, ציפורה כץ ולאה לופלפלד, מחנכות לשעבר, יו"ר אגודת עורכי הדין בתל-אביב אורנה לין, סמנכ"ל משרד הפנים לשעבר יעקב מרקוביץ, ד"ר הרצל פישמן, סוציולוג באוניברסיטת ירושלים, הפילוסוף יוסי פרנקל, המזרחן פרופ' משה שרון, המשפטן עמרם בלום, ונציג המשטרה, כמחויב על-פי חוק, עוזי סנדורי. עו"ד אביגדור פלדמן, שככל הנראה ייצג את מוחמד בכרי בתביעה שתוגש לבג"ץ, אמר בתגובה: "על פניה זו החלטה פוליטית. הסרט של בכרי הציג ראיונות עם אנשים מג'נין שסבלו כתוצאה מפעולת צה"ל. האנשים דיברו למצלמה של בכרי. רק לעתים רחוקות ונדירות נותנת התקשורת הישראלית מקום לביטוי לאנשים הללו. לרוב אנחנו שומעים ונחשפים לצד אותו מעוניין דובר צה"ל להציג. כשיש ניסיון של מישהו לתת קול וזכות ביטוי לאותם אנשים, באה הצנזורה, שהיא פוליטית באופן קיצוני, ופוגעת בזכות זו. חשבתי שכבר נרפאנו מצנזורה פוליטית, אך מסתבר שמה שהיה קיים לפני 30 שנה חוזר אלינו. אין לי ספק שהחלטת המועצה לא תעמוד בבג"ץ, שהרי בית המשפט העליון אמר מספר פעמים בעבר שהגיע הזמן לבטל את המוסד שפועל בתוקף ועל-פי חקיקה מנדטורית שעבר זמנה".
דובר משרד התרבות, המדע והספורט, משה פוגל, אמר בתגובה: "המועצה לביקורת סרטים הינה גוף עצמאי הפועל על-פי חוק ומשרדנו אינו רשאי להתערב בשיקול דעתו". עם זאת הוסיף פוגל "השר מתן וילנאי הקים בזמנו ועדה בראשות פרופסור גבריאל שלו, לבחון האם ניטן לבטל את פעולת המועצה לביקורת סרטים. מסקנותיה של הוועדה אמורות להתקבל בקרוב".

מחזות בחוץ. סרטים עוד לא

חבר מועצת עיריית תל-אביב, מרדכי וירשובסקי, המכהן בין היתר כיו"ר הנהלת הסינמטק, הוא שהביא בסופו של דבר לביטולה של הצנזורה על מחזות בשנת 1991, כשכיהן כחבר כנסת. היום הוא אומר: "עצם קיומה של הצנזורה בישראל בשנת 2002 מעיד על אנאכרוניזם ועל כך שהדמוקרטיה שלנו היא בערבון מוגבל מאוד. הנמקות הצנזור לפסילת סרטו של בכרי מגוחכות. מי הם אנשי אותה מועצה שקובעים לעצמם עמדה לגבי מה חושב או מה יכול האזרח לחשוב? קיום המוסד הזה הוא סכנה לחופש הדעות והמחשבה, גם אם מונו חבריו על-פי חוק ובידי הממשלה. מוחמד בכרי ראוי שייאבק בכל מערכה אפשרית. זו החלטה מטומטמת, מסוכנת ומרושעת"

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
בכרי. ידיו הארוכות של שרון
מתוך "ג'נין ג'נין". "פגיעה ברגשות הציבור"
לאתר ההטבות
מומלצים