סופית: עמוס ברנס זוכה
לאחר שבית המשפט העליון ביטל את הרשעתו ברצח רחל הלר , קבע בית המשפט המחוזי כי מדובר בזיכוי. ברנס: "הצדק ניצח את הרשע. זהו יום גדול למדינת ישראל"
התפתחות נוספת וכנראה אחרונה באחת הפרשיות הפליליות המסובכות בתולדות המדינה: בית המשפט המחוזי בנצרת זיכה הבוקר (יום ד') את עמוס ברנס, שהורשע לפני 27 שנה ברצח החיילת רחל הלר.
ברנס המאושר אמר: "הצדק ניצח את הרשע. זהו יום גדול למדינת ישראל". בפרקליטות המדינה טענו בתגובה כי מדובר בזיכוי פורמלי בלבד "שנקבע ללא שמיעת ראיות".
27 שנים של מלחמה מתוכם 10 שנים של ריצוי עונש בכלא הגיעו היום לקיצם. ברגע שבית המשפט העליון קבע כי ההרשעה מבוטלת והתביעה בחרה שלא להאשימו בשנית, הרי שעמוס זכאי וזיכוי לא ניתן לכמת", אומרים הסניגורים של ברנס מטעם הסניגוריה הציבורית, עו"ד עמי קובו ודייויד וינר. "סוף סוף נעשה צדק, מדובר בזיכוי לו מייחל עמוס שנים ואנחנו שמחים שבית המשפט הכריע היום את הכף".
בפרקליטות המדינה אמרו בתגובה כי "מדובר בזיכוי אילם - פורמלי, שנקבע ללא שמיעת הראיות לגופו של עניין. בית המשפט קבע בהחלטתו שאין באפשרותו לקבוע אם ברנס עשה את המעשים המיוחסים לו".
ברנס הגיב לטענה באומרו כי "הפרקליטות יכולה להגיד מה שהיא רוצה, הרי בית משפט זיכה אותי ואני מרגיש מאושר. הבאתי היום ניצחון לא רק לעמוס ברנס אלא לחמתי מלחמת צדק עבור כל עם ישראל. מדובר בכתם שאינו מכתים אותי אלא כתם גדול על הפרקליטות והמשטרה".
גלגולים משפטיים
ברנס הורשע בשנת 1975 ברצח ובמשך שנים ארוכות נאבק בהרשעה. בסופו של דבר הוא זכה לחנינה לאחר 10 שנים, אבל ההרשעה נותרה על כנה. ברנס לא ויתר וניהל מאבק בדרישה למשפט חוזר.
בחודש ספטמבר האחרון פסקה שופטת בית המשפט העליון, דליה דורנר, כי הרשעתו מבוטלת, אך לא פסקה אם מדובר בזיכוי. סניגוריו טענו כי יש לראות בכך זיכוי פורמלי, אך נציגי הפרקליטות דחו את הטענות על הסף. לטענתם, ביטול ההרשעה אינו מבטל את הראיות שמעידות כי הוא ביצע את הרצח. ברנס פנה שוב לבית המשפט, וזה נתן היום את פסיקתו.
רחל הלר, תושבת בת ים בת 19, נרצחה ב-23 לאוקטובר 1974. גופתה נמצאה בחולות קיסריה ועליה סימני התעללות קשים. בעקבות גילוי הגופה הוקמו על ידי המשטרה שני צוותי חקירה שונים שלא הצליחו לאתר את הרוצח.
עמוס ברנס, אשר הכיר את רחל הלר, הוחזק במעצר על ידי הצוות הראשון, אולם שוחרר לאחר שלא נמצאו ראיות הקושרות אותו לרצח. כחצי שנה לאחר הרצח, בעקבות לחץ ציבורי, קם צוות חקירה שלישי, וצוות זה עצר אותו שוב.