סערה סביב פסילת הסרט הפלסטיני מהאוסקר
חוגים ערבים-אמריקנים טוענים כי הסיבה לפסילה היא הפרו-ישראליות של הוליווד
סרטו של הבמאי הפלסטיני, איליה סולימאן, "התערבות שמימית", ממשיך לעורר סערות בהוליווד למרות שמעט מאוד אמריקנים צפו בסרט בפועל. ידיעות על משיכתו של הסרט מרשימת המועמדים לפרס האוסקר בקטגוריה הזרה עוררו את זעמם של קבוצות פרו-פלסטיניות וכן ערבים אמריקניים שגינו את החלטת האקדמיה האמריקנית וטענו כי החלטה זו אינה ראויה.
סיבת הפסילה של הסרט היא אי עמידה בקריטריונים לכאורה מכיוון שהוא אינו מייצג מדינה. לטענת האקדמיה, הסרט מעולם לא הוגש כמועמד ולכן השתתפותו מעולם לא נדחתה. מפיץ הסרט, לעומת זאת, אומר כי הסרט לא הוגש מכיוון שהאקדמיה מצדה הבהירה מראש כי במידה ויוגש הסרט לא יתקבל.
סוכנות הידיעות "רויטרס" מצטטת השבוע את חוסיין איביש, דובר הפלג הערבי-אמריקני של המועצה נגד הפליה בוושינגטון, שמאשים את האקדמיה בהחלטה שמטרתה להתחמק מקבלת החלטה מסובכת וקשה. "השאלה היא האם האקדמיה מוכנה בשלב זה לקבל סרט פלסטיני שנעשה על-ידי פלסטינים ועוסק בהם כמועמד לפרס האוסקר בקטגורית הסרט הזר, או האם הם מעדיפים שלא להתמודד עם הנושא בכלל?", אמר איביש, "הם לא רוצים לומר לא, אבל ברור שהם גם אינם רוצים לומר כן". איביש רמז כי השאלה האם לקבל את הסרט נעוצה גם בעובדה שהוליווד ידועה ברגשותיה הפרו-ישראליים. לדבריו, "ישנם הרבה אנשים מוכרים ובעלי השפעה, יהודים ושאינם יהודים, שמרגישים מחוייבות גדולה כלפי ישראל ופשוט יעדיפו שלא לעסוק בסרט פלסטיני שמעלה את השאלה הפלסטינית".
שני פרסים בקאן
למרות ש"התערבות שמיימית" אינו נכלל ברשימת 54 הסרטים המועמדים לפרס האוסקר, הוא עורר את תשומת ליבם של מבקרים רבים בעולם. הסרט זכה בשני פרסים במסגרת פסטיבל קאן הנחשב ובפרס הסרט הזר הטוב במסגרת פרסי הקולנוע האירופאיים שחולקו ברומא. איליה סולימאן כתב, ביים וכיכב בסרט שעוקב אחרי זוג אוהבים פלסטיני שתקועים משני עבריו של המחסום הישראלי.
מפיק הסרט האמברט בלסן טען כי אחד ממנהלי האקדמיה, ברוס דוויס, אמר לו כי הסרט לא יוכל להיות מועמד בתחרות. "הוא שאל אם הוא יוכל להגיש את הסרט כמועמד והתשובה שקיבל היתה 'לא! פלסטין אינה מדינה שאנחנו מכירים בה'", צוטט קית איקוב, אחד מנשיאי חברת ההפצה Avater Films.
דובר האקדמיה ג'ון פבליק אישר כי דוויס אכן שוחח עם מפיק הסרט בטלפון ימים ספורים לפני תום מועד הגשת הסרטים בספטמבר, אך לא זכר שאמר לו שהסרט אינו יכול להתמודד בתחרות. עם זאת הוסיף פבליק ואמר כי מקור הסרט היה מעורר בעיה למועצת האקדמיה במידה והיה מוגש. לדבריו, הסרט בעיתי גם מכיוון שהוא אינו עומד בדרישות ותקנים אחרים של האקדמיה כמו הדרישה להיות מוצג בארץ המוצא לפחות שבוע בבתי קולנוע וכן העובדה שמדובר בסרט שלא נבחר על-ידי מועצה מקומית.
למרות שהאקדמיה נוהגת בדרך כלל להגדיר מדינות על-פי רשימת האו"ם, נעשו מספר חריגות בעבר עם אישור כניסת סרטים מתמודדים מטייוואן, הונג-קונג ופורטו-ריקו. "התערבות שמיימית" ייצא להקרנות מסחריות בניו-יורק החל מתאריך 17 בינואר.