שרון: אפטר את בלומנטל אם תמשיך לשתוק
כך אומרים גורמים בסביבתו. סגנית השר נחקרה במשך כשעתיים אודות פרשת "שרתון סיטי טאוור", ושמרה על זכות השתיקה. שרון בודק את האפשרות לפטרה אם תמשיך בשתיקתה, והוא מצפה ממנה גם לפרוש מרשימת המפלגה. יועצת בלומנטל: שרון הפך אותה לשעיר לעזאזל. גורמים במשרד התשתיות: ששרון יטפל קודם בזכות השתיקה של בנו
ראש הממשלה, אריאל שרון, מתכוון לפטר את סגנית שר התשתיות נעמי בלומנטל מתפקידה. זאת, אם תמשיך לשמור על זכות השתיקה בחקירותיה במשטרה בפרשת החשדות לשחיתות בליכוד, כפי שעשתה אתמול (יום א'), כך אומרים גורמים בסביבתו. בנוסף לכוונתו לפטר את בלומנטל, שרון גם מצפה ממנה לפרוש מרשימת המפלגה לכנסת ה-16, אם תוסיף לשמור על זכות השתיקה.
ראש לשכת ראש הממשלה, דב וייסגלס, פנה אמש ליועץ המשפטי לממשלה כדי לבדוק האם אכן שמרה בלומנטל על זכות השתיקה, כפי שדווח בתקשורת. בסביבת רה"מ העריכו כי אם יתברר שהיא שמרה על שתיקה, "יינקטו נגדה הצעדים המתבקשים". הגורמים הבהירו כי "אם היא תזומן לחקירה ותדבר, שרון עשוי להימנע מפיטוריה, אולם אם היא תמשיך לשמור על זכות השתיקה, היא תפוטר".
שרון אמר בשיחות סגורות כי "כל מי שלא ייתן הסבר מלא ומניח את הדעת לגבי אופן היבחרו לרשימת הליכוד לכנסת – לא יוכל להיות מועמד מטעם המפלגה לכנסת". הוא הוסיף כי הוא מצפה מכל מי שלא יעמוד בכך, להתפטר מחברותו בכנסת.
מקורבי ראש הממשלה ציינו כי שרון מצפה מכל מי שיוזמן לחקירה, לשתף פעולה עם המשטרה. בהתייחסם לעובדה שגם עמרי שרון צפוי להיות מזומן לחקירה אמרו המקורבים: "כל מועמד, ללא קשר לזיקתו, יידרש לעמוד בכלל הזה".
בנוגע לכך שבעבר שמר עמרי שרון על זכות השתיקה בפרשת העמותות, אמרו המקורבים כי "יש הבדל בין אזרח לאיש ציבור. שרון ישיב על השאלות כשיתבקש, אם יזומן למתן עדות או לחקירה".
יועצת בלומנטל: היא נדהמה
בלומנטל הגיבה בתדהמה על כוונת ראש הממשלה לפטרה, כך מסרה יועצת התקשורת שלה. "מדהים הדבר שראש הממשלה לא שוחח עם סגנית השר ולא בירר איתה את העובדות לפני שהפך אותה שעיר לעזאזל", אמרה היועצת.
גורמים במשרד התשתיות אמרו ש"שרון צריך לטפל קודם בזכות השתיקה ששמר לעצמו בנו עמרי בפרשת העמותות, לפני שהוא מבקר את זכות השתיקה של בלומנטל".
שטרית: לאסור זכות השתיקה של אישי ציבור
עוד לפני האיום של שרון, מתחו חברים נוספים בליכוד ביקורת קשה על השימוש בזכות השתיקה בידי בלומנטל.
שר המשפטים, מאיר שטרית, אמר כי "מדובר בדבר פגום. אנשי ציבור צריכים להיות דוגמה לסיוע להגיע לחקר האמת. זו דוגמה לא ראויה ומסר שלילי לציבור". לדבריו, הוא החל בדיונים במשרדו כדי לגבש חוק שיאסור על אישי ציבור לשמור על זכות השתיקה.
"כשאנשי ציבור שותקים בחקירתם, הם עוברים על הנורמה המוסרית. הם צריכים להיות חשופים בצריח", אמר השר.
ח"כ מיכאל איתן (ליכוד) תקף גם הוא את שמירתה של בלומנטל על זכות השתיקה. לדבריו, "איש ציבור המבקש לשמור על זכות השתיקה צריך להתפטר מתפקידו הציבורי, משום שאין זה ראוי שאיש ציבור לא ישתף פעולה עם המשטרה וימנע ממנה מידע". הוא הוסיף כי "אם עובד ציבור שומר על זכות השתיקה, הוא אומר בכך שהוא נמנע מלדבר כדי לא לחשוף את מעורבותו בפלילים".
לדברי איתן, הדבר פוגע באמון הציבור ובמערכת הציבורית. "אפעל להעביר חקיקה בנושא בכנסת הבאה", אמר.
איתן הדגיש כי תבע את התפטרותו של מזכיר הממשלה יצחק הרצוג בזמנו (הנמצא היום בעשירייה הראשונה של מפלגת העבודה לכנסת) משום שביקש לשמור על זכות השתיקה. עמדתו בנושא הרצוג תקפה גם היום אומר איתן, גם בנוגע לבלומנטל.
היועמ"ש: ראוי לא להסתמך על זכות השתיקה
דובר משרד המשפטים, בשם היועץ המשפטי לממשלה, הודיע כי "לא נתייחס למקרה הספציפי של בלומנטל. אולם עמדתו הכללית של היועץ המשפטי היא שכשמדובר באישי ציבור ובהקשרים ציבוריים וערכיים, מן הראוי שלא להסתמך על זכות השתיקה, וזאת מבלי לפגוע בקיומה של זכו זו ובמשמעותה בדין".
התנועה לאיכות השלטון פנתה לראש הממשלה, אריאל שרון, בדרישה להשעות מיידית את סגנית השר בלומנטל, "בשל סירובה לשתף פעולה עם חוקרי המשטרה".
"ייתכן והיא תזומן שוב לחקירה"
בלומנטל נחקרה אתמול בשעות הבוקר תחת אזהרה במשרדי היחידה הארצית לחקירות הונאה בבת-ים במשך כשעתיים - אולם לא שיתפה פעולה עם החוקרים. בשעה 12 בצהריים עזבה את משרדי היחידה מבלי להשיב לשאלות.
גורמים המקורבים לחקירה אמרו כי סגנית השר שמרה על זכות השתיקה במהלך חקירתה. "בלומנטל החליטה לא לשתף פעולה ולא ענתה על השאלות. אחרי שעה וחצי התברר שאין מה לעשות איתה", אמר הגורם. במהלך החקירה נחקר גם עוזרה של בלומנטל, אבי אוסקי, ששוחרר מאוחר יותר למעצר בית לשלושה ימים בתנאים מגבילים.
בצהריים שוחרר ממעצר פעיל הליכוד מיכאל אלנקווה, לאחר ששהה במעצר-בית במלון ושיחרורו הותנה בחקירתה של בלומנטל. אלנקווה סירב להשיב על שאלות העיתונאים בדבר הקשר בינו לבין בלומנטל סביב "פרשת שרתון סיטי טאוור", שבה מומנה שהייתם של חברי מרכז הליכוד במלון בלילה שלפני הפריימריס - על ידי גורם בלתי ידוע בליכוד.
גורמים בליכוד סיפרו כי בלומנטל היתה נוכחת באותו ערב לפני הפריימריס, במלון שרתון סיטי טאוור, ושוחחה עם פעילים במקום. הם הביעו תמיהה לגבי יכולתה של בלומנטל להשתחל לאחד ה"דילים" המכריעים במהלך שעות הערב.
גורמים המקורבים לחקירה אמרו הערב כי ייתכן ובלומנטל תוזמן בימים הקרובים פעם נוספת לחקירה ביחידה הארצית לחקירות הונאה בבת ים. הגורמים הדגישו גם כי "אם היא תרצה בכל זאת לבוא ולדבר, אנחנו לא נמנע את זה ממנה".
במקביל, סירבה בלומנטל גם לכל הבקשות הרבות להתראיין בכלי התקשורת, ויועצת התקשורת שלה, הסבירה כי "בלומנטל אינה מתראיינת כיוון שעורך דינה, אורי וגמן, ביקש ממנה שלא לעשות כן". לטענתה, מאחר והפנייה לעורך הדין נעשתה רק ביום שישי, הוא זקוק לזמן כדי ללמוד את הנושא.