40 לא נורא
אין טעם להכחיש. אם הגעת לגיל ארבעים, סביר להניח שבשנים הקרובות יעבור עליך משהו. משהו רע? מה פתאום! קבל מדריך מזורז שיגלה לך את כל הדברים שכדאי לצפות להם בעתיד הקרוב. משבר גיל? שטויות. אחרי הכתבה הבאה תצא מזה בקלי קלות
זהו. מסיבת ההפתעה הסתיימה. עוגת יום ההולדת שלך חצי אכולה, החברים כבר הלכו הביתה והאשה הלכה למטבח להטעין את המדיח בכלים המלוכלכים. נשארת לבד בסלון, בוהה בשלט הברכה שתלוי על הדלת ומתקשה להאמין למה שהוא אומר. "מזל טוב! אתה בן 40!" כתוב שם. 'איזה מזל ואיזה טוב', אתה ממלמל לעצמך. מעכשיו ולמשך משהו כמו עשר שנים אתה יודע שאתה עומד להפוך לקלישאה. אתה תהיה הגבר הזה שעליו רק שמעת עד עכשיו. זה ש'עובר משבר גיל'. ההוא שקיבל תוצאות מדאיגות בבדיקה הגופנית האחרונה, שכבר לא מסוגל לדלג שלושים מדרגות כמו נער, שאפילו במיטה הכול כבר לא הולך לו חלק כמו פעם. מדכא? כן, בטח. אין טעם להכחיש אבל תחשוב על זה. הסיבה האמיתית שאתה מדוכדך היא שאין לך מושג מה בעצם הולך להיות.
אל דאגה. אנחנו כאן בשביל לעשות לך סדר במה שהשתבש ולהסביר לך איך תתמודד עם השינויים הצפויים. ואתה יודע איך זה - ברגע שיודעים מה עומד לקרות ויודעים גם מה לעשות נגד זה, הכול נראה פתאום הרבה פחות גרוע.
תזונה: נקה את התפריט מרעלים
לתזונאית חדווה בן משה יש חדשות לא כל כך טובות בשבילכם: "אין מה לעשות. החל מגיל 40 חילוף החומרים נעשה איטי יותר ואם לא רוצים להשמין, צריך פשוט לאכול פחות".
- כמה פחות?
"בכל עשור קצב חילוף החומרים בגוף יורד בשלושה עד חמישה אחוזים, מה שאומר שבעשור שבין ארבעים לחמישים, צריך לאכול חמישה אחוזים פחות מהקלוריות שהתרגלתם לצרוך בעשור הקודם לחייכם".
לדברי בן משה, יש עוד משהו שאתם צריכים לקחת בחשבון לקראת גיל המעבר: "בין גיל 40 ל50- מערכת העיכול הופכת לפחות יעילה. האנזימים עובדים פחות יעיל, יש ספיגה פחות טובה של רכיבי התזונה. בגיל הזה אם לא אוכלים נכון אפשר לפתח נטייה לעצירויות, בעיקר אם אתם יושבים הרבה שעות במשרד ולא עושים פעילות גופנית. ואם יש לכם כרס, מאוד ייתכן שיתחילו לכם גם צרבות, מפני שהשומן בבטן 'יושב' על הסוגר של הוושט וגורם לתוכן הקיבה לעלות".
- אז מה עושים נגד כל התופעות האלה?
"נורא פשוט. אוכלים נכון. כדי להימנע ממחלות לב נפטרים מעודפי הבשר בתפריט: נמנעים מבשר אדום ובשר כבש, מצמצמים צריכה של נקניקים, קבנוסים ואיברים פנימיים, לא אוכלים את העוף עם העור ולא מטגנים בחמאה או מרגרינה".
- ומה עושים כדי למנוע השמנה?
"אותו הדבר רק בכיוונים אחרים: נמנעים מדברי מאפה משמינים, כמו עוגות, בורקסים וג'חנון, ומתחילים לאכול דברים שעושים לגוף טוב: מוסיפים לתפריט סיבים ודגנים מלאים העוזרים להאצת העיכול: לחמים מחיטה מלאה, אורז מלא, בורגול, כוסמת, עדשים, פול וגרגירי חומוס, והכי חשוב: מתחילים לאכול הרבה ירקות, מכל המינים ומכל הצבעים, באדום וירוק וכתום. אני ממליצה בעיקר על ברוקולי, כרובית, שום, בצל ועגבניות הידועים כמונעי סרטן".
"הכי חשוב", מסכמת בן משה, "זה פשוט להוציא את השטויות מהתפריט. אם תאכלו בריא, כל התופעות הלא נעימות שהוזכרו יהיו משהו שאתם רק שומעים שאחרים סובלים מהם. אתם תהיו פטורים מהעונש".
כושר גופני: קח את ההתעמלות בקלות
"מגיל 40 עד גיל 50 מתרחשים בגופו של הגבר שני שינויים מרכזיים", מסביר ד"ר יאיר קרני, יועץ כושר ומומחה לפיזיולוגיה. "השינוי הראשון הוא בקצב חילוף החומרים. הקצב הזה מואט. הגוף צורך אותה כמות של קלוריות, אבל לוקח לו זמן רב יותר לעכל אותה ובעקבות זאת מתחיל תהליך של הצטברות שומנים. התהליך השני הוא שינוי ביחס בין רקמת השריר לרקמת השומן. רקמת השריר הולכת ומתנוונת, ולעומתה רקמת השומן הולכת ונצברת. הפועל היוצא של שני התהליכים האלה הוא עלייה די חדה באחוזי השומן בגוף".
נשמע מדכא? יכול להיות, אבל לשינוי שעומד הגוף שלכם לעבור יש פתרון פשוט: התעמלות. איזו פעילות גופנית מתאימה לגברים בני ארבעים פלוס? לדברי קרני, מילת המפתח בבחירת מסלול הכושר שלכם היא מתינות. "חשוב שהפעילות הגופנית תהיה מתונה ושדופק הלב יעמוד על 75-70 אחוז מהדופק המרבי. פעילות כזאת יכולה לכלול צעדות, הליכה על הליכון בחדר כושר או שחייה".
- וזה אמור להספיק?
"אם עושים את זה שלוש פעמים בשבוע במשך שעה, בהחלט".
- מה צריך לעשות גבר בן ארבעים שמעולם לא הלך למכון כושר ועכשיו החליט שהגיע הזמן?
"למי שרק מתחיל את פרק מכון הכושר בחייו, כדאי לפעול לפי ההמלצות הבאות: קודם כול להקפיד על 'שלב כניסה לכושר'. שלב כזה נמשך בדרך כלל בין ארבעה לחמישה שבועות שבהם מתאמנים ארבע פעמים בשבוע. האימונים בפרק הזמן הזה צריכים להיות מתונים, כדי לא להכניס את הגוף לשוק. אחרי שהגוף מתרגל אפשר לעבור לשלב הבנייה מחדש. בשלב הזה אפשר להתחיל לעבוד על מכשירי המשקולות בוני השריר, אבל חשוב לא להתאמץ יותר מדי ולהקפיד על אימונים פעמיים בשבוע בלבד.
"לשלב הסופי אני קורא 'שלב קידום הכושר'. זהו השלב שאפשר לעבור לפעילויות 'קשות'. אתם יכולים להתחיל לקחת חלק בפעילויות כמו ריצה, ספינינג, אירובי ושיעורי מדרגה או קיקבוקסינג. עם זאת חשוב לא להתלהב מדי ולזכור שהחל מגיל 40, פעילות בדופק מעל 85 אחוז היא מסוכנת. לכן עוד לפני שאתם ניגשים לפעילויות האלה, הקפידו לעבור בדיקת לב במאמץ אצל רופא שיאשר שבריאותכם תקינה".
בריאות: בעקבות הטסטוסטרון האבוד
"אין ספק - משהו קורה לגברים בין גיל 40 ל50-", אומר ד"ר נחמן אקשטיין, מנהל המרכז לרפואת גיל המעבר בבית חולים איכילוב. "קודם כול יש ירידה הדרגתית בכמות הטסטוסטרון - ההורמון הגברי - שממנה סובלים ברמות שונות כ30- אחוז מהגברים בגיל המעבר. בעקבות הירידה הזאת ייתכנו אצל עשרה אחוזים מתוכם מה שאנחנו הרופאים מכנים 'תסמיני גיל המעבר'".
את התסמינים, עליהם מדבר ד"ר אקשטיין, הוא מחלק לשני היבטים: גופני ונפשי. "מבחינה גופנית אפשר לציין ירידה במסת השרירים, איבוד שיער, הזעת יתר, ירידה בתשוקה, הפרעה בזקפה ופגיעה בכלי דם והסתיידויות שלהם. בעור ניכרים שינויים כמו כתמים, נרשמת ירידה בצפיפות העצם, ולא מעט גברים מתחילים לפתח גם נדודי שינה.
"מבחינה נפשית אפשר לאזכר את הסימפטומים הקלאסיים למשבר: שינויים במצב הרוח, דיכאון, ירידה בריכוז, ירידה בכושר האינטלקטואלי, ירידה בכושר ההתמצאות ועייפות".
- למה יש גברים שסובלים מתופעות גיל המעבר וכאלה שלא?
"לרפואה אין עדיין תשובה ברורה, אבל מה שידוע הוא שיש גורמים שתורמים לירידה בטסטוסטרון, כמו עלייה במשקל, צריכת אלכוהול וחוסר פעילות גופנית".
- מה אפשר לעשות נגד התופעה הזאת?
"את הטסטוסטרון מקובל לתת לסובלים מחסרונו דרך זריקות או כדורים. לזריקות יש השפעה מוכחת. נותנים אותן פעם בחודש או פעם בשבועיים, תלוי בחריפות התסמינים, והן מטשטשות את השפעת המשבר".
ומה עם מי שלא אוהב זריקות? גם כאן יש בשורות טובות. לדברי ד"ר אקשטיין בתקופה הקרובה עומדים להיכנס לשוק כמה תכשירים שיקלו על הטיפול ויהיו ידידותיים למשתמש, "למשל מדבקות של טסטוסטרון וכנראה גם ג'ל של טסטוסטרון שייספג דרך העור. אני מעריך שהביקוש לחידושים האלה ירקיע שחקים, כמו הביקוש לוויאגרה ולפרוזאק".
סקס: קושי להגיע לקושי
הגעתם לגיל 40 ובמיטה מתחילות לצוץ בעיות? אתם לא לבד. "החל מגיל ארבעים רוב הגברים נתקלים מדי פעם בקושי להפיק ולשמר זקפה", אומר ד"ר צחי בן ציון, פסיכיאטר וסקסולוג. "לפעמים בגיל הזה נרשמת גם ירידה בחשק המיני, אבל הבעיה השכיחה ביותר היא הקושי להגיע לקושי".
- ממה בעצם מתחילות לנבוע הבעיות האלה?
"מכל מיני דברים. עישון למשל. 40 הוא הגיל שבו מתחיל הגוף לשלם מחיר כבד על עישון רב שנים, וכבר נמצא קשר הדוק בין עישון לאימפוטנציה. בגיל 40 פלוס יכולות להתחיל להופיע גם בעיות בעמוד השדרה - כאבים בגב התחתון למשל - המשפיעות על הזקפה. גם בעיות ומחלות נוספות עשויות להוביל לבעיות זקפה: סתימות בכלי הדם כתוצאה מעודף שומנים, יתר לחץ דם או סוכרת: לכל אלו ניתן לא פעם טיפול תרופתי, שיכול להשפיע לרעה על התפקוד הזקפתי".
- אז איך נלחמים בבעיה?
"רופא המשפחה הוא הכתובת הראשונה. אני שב ומדגיש: רופא המשפחה, ולא כל מיני מרפאות קיקיוניות 'לשיפור התפקוד המיני' שמציעות תכשירים מפוקפקים שאותם הן מכנות 'תואמי ויאגרה'. רק רופא המשפחה יכול לטפל בבעיות התפקוד המיני משום שהוא מוסמך להחליף תרופות שאתם נוטלים לצורך בעיות גופניות כאלה או אחרות, בתרופות חלופיות שלא יפגעו בתפקוד המיני".
- מה עם מרפאות המין בבתי החולים, הן לא מוסמכות לטפל בבעיות?
"מוסמכות בהחלט. אפשר לגשת אליהן לבד, אבל מומלץ שרופא המשפחה יפנה אתכם, כי הוא יכול לרשום לכם תרופה שהודות לה לא תצטרכו אותן. בכל מקרה השורה התחתונה היא שלא צריך להיכנס לדיכאון. הרפואה כבר מצאה פתרונות הולמים לבעיות התפקוד המיני בגיל 40 פלוס. כל מה שאתם צריכים הוא פשוט לגשת ולבקש סיוע".
המצב הנפשי: בוא נדבר על זה
"בסופו של דבר, משבר גיל 40 הוא משהו שמתחיל ונגמר בראש", אומרת ד"ר שרה איווניר, פסיכותרפיסטית זוגית ומשפחתית, ממנהלות מכון שינוי, בקיבוץ גליל-ים. "אצל גברים משבר אמצע החיים לא קשור בהכרח לתופעות הבריאותיות ולשינויים הפיזיולוגיים שהם חווים, אלא מתרחש כי הם אינם מקבלים את אותם שינויים".
- למה זה קורה?
"זה קורה כי אנחנו חיים בתקופה שבה הגבריות קשורה קשר הדוק לנעורים. להיות גברי זה אומר להיות צעיר, ולכן הדרך של גברים רבים בני 40 פלוס היא לסגל לעצמם בכוח סממנים של גיל צעיר: למשל למצוא אשה צעירה יותר, לקנות מכונית ספורט, ללבוש בגדי צעירים ועוד. הם מעדיפים בחירות כאלה על פני מציאת סגנון אישי אותנטי של גבריות בוגרת. במקום למצוא סיפוק מניסיון החיים שצברו ולראות את היופי והאופי של התקופה החדשה הזאת, הם משקיעים את המאמץ בכיוון הלא נכון. גם מי שעובר משבר נפשי בגיל 40 פלוס חייב לזכור ש'מציאת אושר' דרך סממנים של צעירים, יכולה להיות עסק מאוד מתסכל, כי אחרי הכול אתה לא באמת צעיר, אתה רק עושה חיקוי".
- איך מתגברים על תחושת תסכול כזאת?
"יש טריק שכדאי לנסות. תעשו לעצמכם ספירת מלאי של דברים שאתם רוצים לפתח באישיות. אילו מרכיבים באישיות שלכם אתם רוצים לשפר, אילו כישרונות אתם רוצים לממש, אילו חלומות אתם עוד רוצים להספיק ולהגשים. עוד משהו שעשוי לעזור הוא לדבר עם חברים בני גילכם. לברר האם גם הם עוברים משברים דומים".
- זה לא יכול להיות קצת קשה להתחיל להיפתח ככה בגיל בוגר?
"בהחלט, וידוע שגברים מתקשים להיפתח נפשית גם כלפי חבריהם הטובים. אבל צריך לזכור שכשעושים את זה, מפתחים אחוות יחידה במובן של תמיכה הדדית והבנה, וזה חשוב מאוד".
- אז אפשר לעבור את התקופה הזאת בלי פסיכולוג?
"בהחלט, אבל כדאי לדעת שהטיפול שמציעים פסיכולוגים רבים לתקופה הזאת הוא טיפול ממוקד שעוסק רק בעניין גיל המעבר. בטיפול הזה המיועד לטווח קצר, דואג הפסיכולוג לחדד את התפיסות המוטעות שליוו את אותם גברים עד כה, ובונה תפיסות נכונות יותר, שמתאימות יותר לשלב הנוכחי. לא מדובר בטיפול פסיכולוגי בו נכנסים לאנליזה של עשר שנים, שהרבה גברים מאוד מסתייגים ממנו".
זוגיות: הגיע הזמן שתכיר את אשתך
אחת הקלישאות הקשורות לגברים בגיל המעבר, היא שזהו הזמן שבו רבים מהם מחפשים דרך מילוט מהקן המשפחתי: בגירושים, בבגידות או פשוט בהתרחקות מהאשה. למה זה קורה ולמה כולנו מכירים איזה מישהו שבאמת עזב את הבית לפתע בגיל 45 אחרי עשרים שנות נישואים? לד"ר איווניר יש על הנושא הזה תיאוריה: "בגיל 40 פלוס חווים גברים רבים משבר בזוגיות מפני שהם מסתכלים על רעייתם ורואים לפתע אשה לא צעירה המסמלת בעבורם את הזקנה. הם מתחילים להתרחק ממנה גם בגלל הרתיעה הזאת וגם משום שבגיל הזה קיימת אצל הגבר נטייה ליצור לעצמו מקום נפרד, שיהיה רק שלו.
'סוף סוף אני רוצה להיות אני' ו'אני רוצה לדאוג רק לעצמי', הם משפטים שאני שומעת הרבה מגברים בגיל הזה".
ומה באמת יכולה האשה להגיד לבעלה כשהוא אומר לה דבר כזה?
"הרבה פעמים היא באמת לא יכולה להגיד כלום, אבל זה לא משנה, כי הפתרון במקרה הזה צריך לבוא מהגבר עצמו. הוא חייב להבין שאין שום מניעה שיחפש את דרכו, אבל שיעשה את זה ממקום של זוגיות מספקת ובטוחה, לא ממקום של לבד. שיספר לאשה מה שעובר עליו, שיחלוק אתה חוויות, פחדים, רצונות. אסור שהחיפוש העצמי יבוא על חשבון הביחד".
"זוגות צריכים לקחת את הנישואים שלהם בתקופה הזו ולהעביר אותם טרנספורמציה", אומרת איווניר. "עד גיל 40 להרבה מאוד זוגות אין זמן איכות להכיר זה את זה. עשרים שנה מחיינו כולנו עוסקים בריצות אחרי הילדים, המשכנתא והקריירה, ובסופו של דבר, עם עזיבת הילדים את הבית, נותרים בו בעצם שני אנשים שחייבים לעשות היכרות מחודשת. גיל 40 פלוס הוא גיל נפלא לעשות את ההיכרות הזאת. יש לכם זמן, אתם עדיין צעירים ואתם יכולים לעשות ביחד את כל הדברים שלא הספקתם".
- אפרופו נשים, בגיל 40 פלוס נשים רבות חוות פריחה מחודשת שבאה לידי ביטוי ברצון להתפתח ולהשתנות. איך הגבר צריך להגיב לשינוי הזה?
"גברים רבים לא מגיבים לשינוי הזה טוב. הם רואים את האשה שלהם מפרגנת לעצמה והם מרגישים מאוימים. התגובה שלהם בדרך כלל היא הצרת הצעדים של האשה, קנאה בה וביקורתיות".
- אז מה צריך לעשות?
"צריך ללמוד מהן. הנה לכם מישהי שקרובה אליכם. אתם יכולים פשוט להצטרף אליה, ולתכנן את המשך החיים. בעבודה שלי אני נתקלת שוב ושוב במקרי גירושים שהתרחשו בתקופת הגיל הזאת. מניסיוני הרבה מהזוגות האלה מצטערים אחר כך על הפרידה. אתם חייבים לזכור דבר חשוב - משבר גיל הארבעים הוא משהו שבסופו של דבר יוצאים ממנו. אל תהרסו לעצמכם את החיים בגללו".