שתף קטע נבחר
 

כוסמת

רוסים קראו לה "קאשה" והפכו אותה למעדן עם בצל מטוגן ופטריות, ואילו היפנים רואים בה קמע של עושר, שאוכלים בצורת אטריות לכבוד השנה החדשה. הכוסמת, אוכל עם הרבה מזל

הכוסמת היא צמח שנהוג לשייך למשפחת הדגנים, אבל בעצם זהו דבר אחר לגמרי.
בניגוד לדגנים, הכוסמת גדלה על שיח נמוך וקרוב לאדמה, מה שכנראה מסביר את העובדה שהיא נולדה אי שם בסיביר ושיגשגה למרות האדמה הסלעית והטמפרטורות הקיצוניות. היא פשטה לסין, שם תירבתו אותה לראשונה, ולאיי יפן, שם הפכו אותה לאטריות "סובה" נהדרות. בצק הכוסמת גם שימש פעם תכשיטנים יפנים באיסוף אבק זהב בחנויותיהם, וכך הפכה הכוסמת לקמיע של עושר. אתמול בלילה, ערב הסילבסטר, אכלו מיליוני יפנים אטריות כוסמת, בתקווה ל"איסוף" הרבה עושר בשנה הקרובה.
אבל לא צריך לחכות לשנה הבאה כדי לאכול כוסמת. בכל ימות השנה, יש לה כוח של ממש: מכילה את כל שמונה חומצות האמינו (חומר העוזר בחיזוק נימי הדם ומחזור הדם), דלת קלוריות (רק 92 בכ-100 גרם מבושל), עשירה בוויטמיני B ומינרלים, ומכילה הרבה אבץ וחומצת פולית.
כשאמי מדברת על כוסמת, או "קאשה" בפיה (לקוח מהרוסית), יש לה כמעט דמעות בעיניים, כי הקאשה היתה אחד המזונות האהובים והבסיסיים בילדותה, במיוחד עם בצל מטוגן ופטריות. היום גם בתי בת ה-13 שרופה על כוסמת, ואם אין רוטב, היא פשוט אוכלת אותה עם יוגורט. אפשר לעשות ממנה קציצות, תוספות חמות ואפילו סלט. אין כמו כוסמת בחורף להשביע, לחזק ולנחם.

סלט כוסמת לימוני



חומרים:

2 כוסות כוסמת מבושלת
1 לימון קטן, קלוף וקצוץ
3 מלפפונים קטנים, קצוצים
¼ כוס שמן זית
½ כוס כוסברה קצוצה
מלח ופלפל לפי הטעם

הכנה:

מערבבים את כל החומרים ומתבלים במלח ופלפל שחור. טועמים. מוסיפים עוד מיץ לימון אם רוצים. אפשר לגוון עם אפונה טרייה, פטריות טריות ו / או בצל ירוק.

קציצות כוסמת



חומרים (3-4 מנות):

1 כוס כוסמת
2 כוסות מים
3 בצלים ירוקים קצוצים היטב
חופן עלי פטרוזיליה או כוסברה קצוצים דק
רוטב סויה לפי הטעם
¼ כוס זרעוני חמנייה קלויים
½ כוס קמח מלא
שמן לטיגון (אפשר שמן חמניות בכבישה קרה)

הכנה:

מערבבים כוסמת במים בסיר בינוני, מביאים לרתיחה, מכסים ומבשלים על אש נמוכה כ-10 דקות עד שהמים נספגים. מצננים רק עד שהתערובת לא חמה מדי לעיבוד. בידיים, מוסיפים את יתר החומרים ולשים עד לקבלת עיסה. יוצרים קציצות קטנות ושטוחות, טובלים במעט קמח מלא ומטגנים משני הצדדים במעט שמן. מגישים עם רוטב טחינה או רוטב בוטנים (חמאת בוטנים מדוללת במים רותחים עם טבסקו ו / או קורט סוכר).

חבילות פילו ממולאות בבצל, פטריות וכוסמת

נהדרות למסיבות או כמנה עיקרית ביווי מרק וסלט. אפשר להגיש על מצע עלי טימין (במיוחד העלים הלימוניים) עם יוגורט, זיתים שחורים, גבינת פטה, בצל ירוק ופרוסות צנון.

חומרים (כ-36 חבילות):



להרכבה:

¼ כוס שמן זית כתית
¼ כוס חמאה מומסת
צנוברים או פיסטוקים קלויים לקישוט

למילוי כוסמת:

1 כוס כוסמת
1 ביצה טרופה
2 כפות שמן זית כתית מעולה
1 כוס בצל קצוץ דק (1 בינוני גדול)
1 כוס פטריות טריות קצוצות גס
1 כפית מלח
¼ כפית פלפל שחור
2 כוסות מים רותחים

הכנה:

מפשירים את הפילו במקרר ומוציאים שעתיים לפני השימוש. מכינים את המילוי: משמנים קלות במחבת ומוסיפים את הכוסמת. קולים בבחישה מתמדת כ-2 דקות. מורידים את המחבת מהאש ומוסיפים את הביצה. מערבבים מהר כדי שכל גרגיר יהיה מכוסה בביצה. יוצקים פנימה מים רותחים, מכסים ומבשלים על אש קטנה 10-15 דקות או עד שהמים נספגים.
בינתיים, מחממים 2 כפות שמן במחבת. מוסיפים בצל ומטגנים על אש בינונית עד שמזהיב. בוחשים פנימה פטריות וכף שמן נוספת, ומטגנים בבחישה עד שהפטריות מתרככות. מערבבים עם הכוסמת המוכנה.
מחממים את התנור ל-180 מעלות. שמים את הפילו על קרש חיתוך וחותכים לאורך, דרך כל השכבות, פסים ברוחב כ-12 ס"מ. חותכים את הפסים לשניים, לרוחב, כדי לקבל מלבנים. מכסים את ערמת מרובעי הפילו וגם הפילו שנותר במגבת כדי שלא יתייבשו. מערבבים חמאה מומסת ושמן זית (כדאי להשתדל לעבוד בתנועות מהירות).
מוציאים מלבן, מברישים בתערובת השמן חמאה ושמים כף כוסמת בתחתית, כ-2 ס"מ מהסוף. מקפלים את הצד התחתון מעל הכוסמת ומקפלים פנימה את הצדדים. מברישים שוב בשמן וחמאה ומקפלים מלמטה למעלה כדי ליצור חבילה. חוזרים על הפעולה עם יתר המלבנים. מניחים עם התפר למטה על דף אפייה מרופד בנייר פרגמנט ואופים 20 דקות או עד שהחבילות מוזהבות. מעבירים לצלחת ומקשטים בצנוברים או פיסטוקים קצוצים.


לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: יוסי סליס
גדלה על שיח נמוך וקרוב לאדמה. כוסמת
צילום: יוסי סליס
מומלצים