באזל: אמנות, גאוות העיר
העיר, היותר ליברלית ופתוחה משאר ערי המדינה, משלבת נוף אורבני-מודרני עם ארכיטקטורה גותית ובארוקית, וניחוח כפרי. וכן, כאן לא גונבים אופניים
ראו כתבות המשך בסוף הכתבה
תחנת רכבת מקושטת מקבלת את פני המגיע לעיר השניה בגודלה בשוויץ. העיר שוכנת בין הרי היורה בדרום והריין בצפון, וגובלת בצרפת וגרמניה. רבים מתושביהן מגיעים מידי יום לעבוד בתעשיות הרוקחות והכימיה המפותחות שבעיר. התושבים מציינים בגאווה, כי מיקומה של העיר מעניק לה את ייחודה הקוסמופוליטי והופך אותה לליברלית ופתוחה משאר ערי המדינה. אין ספק ששלוש תחנות הרכבת, השוויצרית, הגרמנית והצרפתית, שממוקמות במרכז העיר ושילוט הדרכים הסטנדרטי המכוון לפריז או לרומא, מחזקים את הרגשתם.
העיר קומפקטית למדי (37 קמ"ר בלבד) ובשיטוט רגלי, ניתן ומומלץ להגיע כמעט לכל נקודה. באזל, שנוסדה על ידי הקלטים, שומרת על ניחוח כפרי והדבר ניכר בעיקר בתחומי העיר העתיקה הבנויה על שתי גבעות, אותן אוהבים התושבים לכנות הרים.
נאמנה למורשתה התרבותית, חובקת באזל את הישן והחדש בהרמוניה מלאה. את העיר השוכנת לגדותיו של נהר הריין, מקשרים גשרים מודרניים לצד מעבורות הפועלות, כמו בימי הביניים, באמצעות זרם מימי הנהר בלבד. הנוף האורבני מערב בניינים חדשים עם ארכיטקטורה גותית מהמאה ה-14 ומתקופת הבארוק.
אזור העיר העתיקה מוגן על ידי מדיניות שימור מפותחת ומעוררת קנאה. חוקי השימור העירוניים נאכפים בקפדנות והדבר ניכר בחזית המטופחת של הבניינים, החצרות והרחובות. לא תראו כאן מזגנים תלויים מהחלונות או שלטי פרסומת ענקיים לחנויות. הסמטאות הצרות והרחובות המתפתלים, בהם משולבות גם מזרקות עתיקות הופך את העיר לכפר קטן וסימפטי.
ריח שוקולד מפתה ביום קר
למעונינים, יש חמישה מסלולים לסיור עצמאי בעיר. כל המסלולים מתחילים בכיכר השוק ( Market Platz ), כל אחד מסומן על ידי אחת מהדמויות ההיסטוריות של העיר ומדגיש פן אחר שלה. בכיכר תוכלו גם להציץ על בניין העירייה ( rathaus ) המרשים. המבנה מהמאה ה-16 כמובן שמור ומטופח, וקירותיו מקושטים בגילופים ובציורי קיר מורכבים וצבעוניים.
ביום קר תוכלו להימלט מהכפור ולהיכנס ל-Schiesser Confiserie Tea Room, בית קפה-קונדיטוריה הנמצא במרכז הכיכר. ריח השוקולד הדולף מהחנות כבר ימשוך אתכם פנימה. גם שונאי שוקולד יתקשו לעמוד בפיתוי של סידורי השוקולד והעוגיות בקומת הקונדיטוריה. בבית הקפה בקומה השניה חלונות עץ כבדים וגדולים המשקיפים אל הכיכר. האווירה ביתית וכפרית והעיצוב השמרני מוקפד גם בפרטים הקטנים כמו הקופה הישנה, הגדולה והמרעישה שמונחת על הדלפק.
דרך נוספת להכיר את העיר היא ברכיבה על אופניים. שבילים מוסדרים פרוסים בכל רחבי העיר ומערכת רמזורים המיועדת לרוכבי אופניים מקלים על השילוב בתנועה והופכים את הנסיעה לנוחה ובטוחה. מכת הגניבות כנראה פסחה על העיר ובלילות פשוט מניחים את האופניים והולכים. הכבוד לרכוש והמוסר הגבוה כנראה מחליפים כאן את שרשרת הברזל.
יותר מהכל, מתגאים תושבי באזל בהיצע מוסדות האמנות שבעיר. יותר מ-30 מוזיאונים וגלריות ממחישים את חיבתם בעיקר לאמנות מודרנית. ב"ליל המוזיאונים", שיערך בלילה, שבין ה-18-17 בינואר יהיו כל המוזיאונים והגלריות פתוחים עד לשעות הקטנות של הלילה על מנת לעודד את התושבים והתיירים לבוא.
מי שאהב את פסלי המזרקה סמוך למרכז פומפידו בפריז, יוכל לבקר במוזיאון טינגוולי (Tinguely ), המוקדש לאחד מיוצריו - ג'ון טינגוולי. המוזיאון שוכן על גדות הריין וניתן להגיע אליו בטיול לאורך הטיילת. מזרקה של האומן נמצאת גם בכיכר התיאטרון (Theaterplatz) שבמרכז העיר. כשהטמפרטורות נמוכות, קופאים מי המזרקה באוויר.
נסיעה קצרה לפאתי העיר תוביל אתכם למוזיאון ביילר (Foundation Beyeler) המשקיף על הגבול הגרמני. שם תמצאו, מלבד נוף כפרי מהמם הנשקף מהחלונות, גם כ-200 עבודות של מיטב אמני הקלאסיקה המודרנית.
מי שאוהב בובות ודגמים יוכל לבקר במוזיאון בתי הבובות, המכיל אוסף ענק של בובות מראשית המאה שעברה, החל מבתי בובות מלאים בפרטים ועד למתקני ענק של לונה פארק. האוסף מוצג בארבע קומות מלאות בפרטים, אך האינפורמציה עליהם אינה ידידותית למשתמש.