שתף קטע נבחר

 

נתנאל עוזרי הובא למנוחות בחברון, בתום מסע טילטולים

הסתיימה הדרמה סביב הלוויתו של נתנאל עוזרי שנרצח בסוף השבוע ליד חברון. לפנות בוקר הובא עוזרי למנוחות בבית העלמין בחברון אחרי שהועבר מעיר לעיר ומיד ליד. הוריו רצו לקבור אותו בירושלים, חבריו טענו שיש לטמון אותו במאחז בו נרצח. הרב דב ליאור פסק שיש לקבור אותו בחברון - ובמקום התפתחה מהומה רבתי, בסופה פונתה הגופה באמבולנס צבאי והובאה למנוחות

חרפת מסע ההלוויה של נתנאל עוזרי הסתיימה לפנות בוקר (יום ב'), כאשר הובא למנוחות בשעה ארבע, יותר מ-48 שעות מאז שנרצח במאחז מבודד, בבית העלמין בחברון.
כאלף שוטרים וחיילים התעמתו הלילה עם חבריו של עוזרי בכביש המנהרות, בניסיון להביא לסיום הפרשה - להביא את הגופה לקבורה מסודרת ולפנות את המתנחלים מהכביש בו שהו שעות ארוכות.
"הם חוטפים את הגופה מהאלמנה", זעמו חברי הנרצח. העימותים הסתיימו בסופו של דבר לאחר שאמבולנס צבאי פינה את הגופה לחברון. שם התקיימה ההלווייה - הפעם בלי מהומות.

השתלשלות האירועים

המהומה פרצה אתמול בצהריים במהלך ההספדים שנישאו לזכר עוזרי בגבעת הלפיד. ההספדים עצמם כללו קריאות נאצה של המתנחלים: "אנחנו לא נשתוק להם, נפרע את החוב אחד-אחד", וכן קריאות בגנות יצחק רבין: "הוא נתן להם רובים".
אביו של עוזרי הפתיע את 2,000 המשתתפים כאשר לקח לידיו את המיקרופון וביקש לקבור אותו בהר המנוחות בירושלים. בעקבות התנגדות התושבים ניהלו הוריו של עוזרי מו"מ על מקום הקבורה עם הרב של קרית ארבע, דב ליאור, שפסק כי הקבורה תיערך בחברון.
בעקבות זאת זעמו חבריו ואשתו של עוזרי, שדרשו לקבור אותו במטע בו נרצח. אשתו אף ביקשה מחבריו של עוזרי לחפור בור קבורה במקום מבעוד מועד. בשעות אחר הצהריים הגופה נחטפה על ידי כמה מחבריו של הנרצח. החברים רצו עם הגופה, כדי לקבור אותה בגבעה 26, מזרחית לחברון, המקום בו נרצח עוזרי. הם אף הורידו את הכיסוי מעל הגופה בטענה ש"מדובר בהרוג מלכות", וחשפו לעיני כל את הציצית לגופו של עוזרי, שעליה כתמי דם. לאחר מרחק קצר הם נעצרו בידי המשטרה. בין הצדדים התפתחו חילופי מהלומות, בסיומם הורתה המשטרה לרכב ובו הגופה לחזור לחברון. הרכב החל לנסוע ובדרך ניסה להימלט. המשטרה עצרה את הרכב - והעבירה את הגופה לרכב אחר יחד עם רעייתו. אבל הרעייה החליטה לנסוע לירושלים כדי להפגין שם עם הגופה, על שלא ניתן לה לקבור אותו במאחז. שיירת ההלוויה יצאה במסע ארוך לבירה, בעוד המשטרה מנסה לעכב אותה.
בשעות הערב המאוחרות הודיעה האשה כי היא חוזרת בה ורוצה לקבור את הגופה בחברון, כיוון שכך פסק רב שאיתו התייעצה. השיירה יצאה חזרה לחברון, אז פרץ העימות עם השוטרים, בסופו, כאמור, פינה אמבולנס צבאי את הגופה לחברון.
עד עתה נעצרו חמישה מתנחלים, שישה שוטרים נפצעו קל ונזק נגרם לשתי ניידות משטרה.

"מצער מאוד"

הרב הראשי לישראל, הרב ישראל מאיר לאו, אמר בעקבות עיכוב קבורתו של נתנאל עוזרי: "מצער מאוד שלאסון הכבד של רצח צעיר נוספה גם כוס מרורים של ביזוי הנפטר". הרב הסביר כי "בניגוד למקובל לחשוב, למשפחה אין שום זכות על גופת המת אלא חלה עליה חובה בלבד והיא להביאו בכבוד לקבורה בו ביום במקום מסודר, וזאת על פי ההלכה".
גם מועצת יש"ע הביעה צער עמוק על הדרך שבה מובא נתנאל עוזרי למנוחת עולמים. לדברי מועצת יש"ע "מדובר בדרך הנראית כביזוי המת וטלטולו שלא לצורך ומוטב היה להביאו למנוחת עולמים במקום בו פסקו הרבנים לעשות כן".

בבוקר: התפרעות

למרות קריאתו של הרב ליאור למשתתפי ההלוויה ב"קול קורא" להימנע מאלימות, התפרעו אתמול בשעות הבוקר צעירים יהודים וגרמו נזק לבתים של פלסטינים בעיר העתיקה של חברון. הצעירים תקפו גם צוות טלוויזיה ישראלי וגרמו נזק לציוד. אחד המתנחלים נעצר כשניסה לפרוץ לחנות של פלסטינים בחברון.
קודם לכן איימה אלמנתו של עוזרי שלא לקיים את ההלוויה כמתוכנן, לאחר שבית המשפט אסר על פעילי הימין הקיצוני ברוך מרזל ונעם פדרמן להיכנס לעיר. לבסוף הותר למרזל להיכנס.
לקראת ההלוויה, הטיל צה"ל בצהריים עוצר על התושבים הפלסטינים המתגוררים באזור H2 בחברון, האזור הישראלי של העיר, במטרה להגן על התושבים הפלסטינים. בצה"ל חששו כי אם ייצאו הפלסטינים לרחוב יתפתחו תגרות ואף אירועי ירי כפי שאירע לפני כחצי שנה בהלוויתו של החייל אלעזר ליבוביץ ז"ל.

הרצח וההתפרעות

גם אמש התפרעו עשרות מתנחלים בחברון במחאה על מותו של עוזרי, בן 34 ואב לחמישה. המתנחלים ניסו לגרום נזק לרכוש פלסטיני, והשליכו חפצים לעבר כוחות משטרה ומג"ב שהגיעו למקום.
לבנת עוזרי, אשתו של נתנאל עוזרי, אמרה במוצאי שבת כי תמשיך להתגורר במאחז עם ילדיה. שרה מרזל, אשתו של ברוך מרזל, מועמד מספר 2 במפלגת "חירות", החליטה להביע את הזדהותה עם המשפחה ועברה להתגורר עמם במקום למשך התקופה הקרובה.
קציני צבא מתחו בסוף השבוע ביקורת על המאחז המבודד, שצה"ל מתקשה להגן עליו, אולם מפקד אוגדת יהודה, תת-אלוף עמוס בן אברהם, אמר כי "צה"ל מסייר במקום, ומחויב להעניק לו הגנה ללא קשר לחוקיותו" (על הבעיות באבטחת המאחזים - ראו כתבה נפרדת).

מאנשי כהנא

נתנאל עוזרי, איש תנועת כך לשעבר, היה מתלמידיו הבכירים של הרב כהנא. הוא למד בישיבת "הרעיון היהודי" בירושלים, שמזוהה עם אנשי כך, ולאחר מכן לימד בישיבה זו ובישיבות נוספות, והנהיג קבוצות של מתנחלים שהתיישבו בגבעות ברחבי הגדה. חבריו סיפרו כי "היה מנהיג שדחף אחריו הרבה צעירים ליישוב ארץ ישראל".
הוא התגורר בקריית ארבע עם משפחתו, אך לפני כמה שנים החליט לעבור עם האשה וחמשת הילדים למאחז המבודד. כמה מתלמידיו התארחו במקום על בסיס קבוע וסייעו באבטחתו.
לפני כמה שבועות שוחרר עוזרי ממעצר של שלושה חודשים, לאחר שהתפרע במהלך הלווייתו של אלעזר ליבוביץ' בחברון. פעילי כך מתחו ביקורת חריפה על השב"כ והמשטרה ש"רדפו את עוזרי", לטענתם. לדבריהם, "השב”כ והמשטרה אפשרו לעוזרי להשתמש רק בנשק מסוג עוזי, ולא מסוג M-16, בעוד שהמחבל ירה בו מנשק מסוג זה".
חברו הקרוב של עוזרי, ברוך מרזל, סיפר כי "הוא היה מבכירי התלמידים של כהנא, היה חבר קרוב של בנימין כהנא, ואנחנו למדנו יחד. הוא היה גאון בתורה, ידע את כל התנ"ך ואת הפירושים. מעבר לכך, הוא היה איש חינוך גדול. הוא היה יהודי שמסר את נפשו למען הגבעות. בתקופה האחרונה הוא גם היה פעיל במטה הבחירות של מפלגת חירות".

בהכנת הידיעה השתתפו פליקס פריש, עלי ואקד ואבישי בן חיים
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
מסע הלוויה
צילום: איי פי
צילום: רפרודוקציה
נתנאל עוזרי. נרצח בסוף השבוע
צילום: רפרודוקציה
צילום: רויטרס
הגופה הועברה מיד ליד. מסע ההלוויה
צילום: רויטרס
מומלצים