שתף קטע נבחר

 

9% משתחררים על סעיף נפשי

הקלות הבלתי-נסבלת של הפטור: בתוך 10 שנים גדל פי 3 מספר החיילים ששוחררו משירות סדיר על סעיף נפשי. 3.7% מהצעירים בגיל צבא כלל אינם מתגייסים, לאחר שביקרו אצל הקב"ן. הנתון המדהים: 104 אלף מהגברים בארץ הם בעלי פרופיל 21 נפשי

במדינת ישראל יש היום 104 אלף גברים בגיל שירות צבאי (בין 18 ל-45) ששוחררו משירות בצה"ל מסיבות נפשיות (פרופיל 21). חלקם לא גויסו כלל מסיבות נפשיות, וחלקם נפלטו – מסיבות נפשיות – תוך כדי השירות הצבאי.
בסך הכל כ-43% מכלל אוכלוסיית הגברים בישראל בגילאי שירות נפלטו משירות צבאי מסיבות שונות. יותר מ-20% מהגברים בגיל גיוס לא גויסו כלל, וכ-23% נפלטו במהלך שירות החובה ושירות המילואים.
באגף כוח אדם במטה הכללי הוקמה באחרונה ועדה המורכבת ממפקדים ממערך השדה, אנשי אכ"א ואנשי מערך בריאות הנפש בניסיון לבחון את הדרכים לצמצם את היקף המקבלים פטור או נפלטים משירות צבאי בגין סיבות נפשיות. לדברי גורם צבאי בכיר, "אין ספק שחלק מהמשתחררים משירות על סעיף נפשי הם מתחזים, וחלק נוסף ניתו היה להשאיר בצבא עם טיפול נכון של מפקדים. אבל התופעה הזו גדלה, גם משום שהחברה הפכה יותר סובלנית כלפי אלה שאינם משרתים כלל בצבא, מה שגורם לחלק מאותם מתחזים ל'אובדן הבושה'".
הוועדה הוקמה על רקע דו"ח מבקר המדינה האחרון, שהצביע על הקלות הבלתי נסבלת של מתן פטורים משירות בצה"ל ועל העלייה בשיעור המשתחררים מסיבות נפשיות. מסתבר כי ב-2002 לא סיימו 9% מהחיילים שגויסו את השירות הצבאי מסיבות נפשיות. זאת לעומת 3% ב-1992. כלומר, מספר ה"מטורפים", כביכול, בשורות הצבא גדל בתוך עשר שנים פי שלושה.
גם קרב המיועדים לגיוס המשוחררים מסיבות נפשיות חלה עלייה חדה – בשנת 2002 קיבלו 3.7% מהמועמדים לגיוס פטור מסיבות נפשיות. זהו מספר כמעט כפול בהשוואה למצב בתחילת העשור הקודם.
מבקר המדינה מצביע על כך שעבודה שהוכנה במחלקת בריאות הנפש בצה"ל העלתה פתרונות להתמודדות עם הסוגיה מתוך תחושה שהמניע של חלק מאותם משוחררים נובע ממוטיבציה נמוכה ולא מהפרעה נפשית מובהקת. המבקר מציע לבדוק באכ"א את הדו"ח של מחלקת בריאות הנפש וליישם אותו.

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום איי פי
חיילים בפעילות. "הבושה נעלמה"
צילום איי פי
מומלצים